Нов забирен
Публикувано на: 16 Фев 2017, 12:52
Да се представя и аз, и моите първи опити в занаята. Аз съм Вива. А в този пост е моята първа лично приготвена биричка.
След известно време основно четене и събиране на оборудване, се престраших за първата варка.
Преписах рецептата дословно от тази тема - http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=24&t=3065, като ползвах обаче чешмяна вода (водата ни е хубава и никога не съм купувала минерална или трапезна), оставена да отлежи за едно денонощие.
Изпълнена с трепет и притеснение подредих съставките и дадох старт на мероприятието.
На 2кг. Pale Ale Malt - 6л за озахаряване и 8л за промиване. Стремях се да спазвам максимално температурите, но тук ударих първата греда – два дигитални термометъра, показват различни температури.... Изобщо не ми беше хрумнало да ги проверявам, на 20 градуса стайна температура показваха еднакво. Поука номер едно – трябва да се определи има ли изобщо верен от тях двата или да се купува друг. Та взимайки осреднена температура, очаквах с нетърпение йодната проба.
Като стана добра – промих и сложих мандата да ври. Греда номер две – стъклокерамичния котлон не смогва да заври качествено, та разпределих тенджерата на двата съседни котлона и им дадох всичката газ. Тъй няма да стане за по-голямо количество – поука номер две. 13 гр Northern brewer на 15-тата минута, 8 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута. Общо 75' варене.
Захарност преди варене – 14, след варене няма данни, че в цялата суматоха не ми беше до това... Цялата кухня лепнеше.
Охлаждането ми е примитивно – тенджерата слагам в голям съд в душ кабината и пускам маркуча на душа до нея, да тече облива студена вода. За 15 минути температурата падна на 19 градуса, чак се притесних, че ще я преохладя.
Преточих основното количество в съда за ферментация, поиграх си да филтрирам утайките през няколко ката марля, изхабих всичката марля (и много нерви), в последствие прочетох, че трябвало да се поизчака да паднат хубаво утайките ама.... Посях дрождите Safale 04 (предварително ги сложих в хладка вода с малко захар да живнат), разджурках, затворих с воден клапан и оставих на 23 градуса (най-хладното място в къщи).
Буквално след час и нещо вътре почна да кипи живот.
За 24 часа премина бурната ферментация, след седмица бутилирах с 6 грама декстроза на литър.
Проба – след седмица, още има сладост и не достатъчно газирана. След още една седмица повторна проба и О, ЧУДО! Невероятна бира! Напълно успешен опит.
Греда номер 3 – много малко количество. Ще пусна скоро и за втората варка, която вече става за пиене. Очаквам коментари, мнения и критики.
п.п. Не ме бива в сметки и изчисления, а и още не ми се е изяснило всичко от материята, та не мога да дам инфо за IBU и другите сложни думички.
Поздрави!
След известно време основно четене и събиране на оборудване, се престраших за първата варка.
Преписах рецептата дословно от тази тема - http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=24&t=3065, като ползвах обаче чешмяна вода (водата ни е хубава и никога не съм купувала минерална или трапезна), оставена да отлежи за едно денонощие.
Изпълнена с трепет и притеснение подредих съставките и дадох старт на мероприятието.
На 2кг. Pale Ale Malt - 6л за озахаряване и 8л за промиване. Стремях се да спазвам максимално температурите, но тук ударих първата греда – два дигитални термометъра, показват различни температури.... Изобщо не ми беше хрумнало да ги проверявам, на 20 градуса стайна температура показваха еднакво. Поука номер едно – трябва да се определи има ли изобщо верен от тях двата или да се купува друг. Та взимайки осреднена температура, очаквах с нетърпение йодната проба.
Като стана добра – промих и сложих мандата да ври. Греда номер две – стъклокерамичния котлон не смогва да заври качествено, та разпределих тенджерата на двата съседни котлона и им дадох всичката газ. Тъй няма да стане за по-голямо количество – поука номер две. 13 гр Northern brewer на 15-тата минута, 8 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута. Общо 75' варене.
Захарност преди варене – 14, след варене няма данни, че в цялата суматоха не ми беше до това... Цялата кухня лепнеше.
Охлаждането ми е примитивно – тенджерата слагам в голям съд в душ кабината и пускам маркуча на душа до нея, да тече облива студена вода. За 15 минути температурата падна на 19 градуса, чак се притесних, че ще я преохладя.
Преточих основното количество в съда за ферментация, поиграх си да филтрирам утайките през няколко ката марля, изхабих всичката марля (и много нерви), в последствие прочетох, че трябвало да се поизчака да паднат хубаво утайките ама.... Посях дрождите Safale 04 (предварително ги сложих в хладка вода с малко захар да живнат), разджурках, затворих с воден клапан и оставих на 23 градуса (най-хладното място в къщи).
Буквално след час и нещо вътре почна да кипи живот.
За 24 часа премина бурната ферментация, след седмица бутилирах с 6 грама декстроза на литър.
Проба – след седмица, още има сладост и не достатъчно газирана. След още една седмица повторна проба и О, ЧУДО! Невероятна бира! Напълно успешен опит.
Греда номер 3 – много малко количество. Ще пусна скоро и за втората варка, която вече става за пиене. Очаквам коментари, мнения и критики.
п.п. Не ме бива в сметки и изчисления, а и още не ми се е изяснило всичко от материята, та не мога да дам инфо за IBU и другите сложни думички.
Поздрави!