Страница 1 от 1

Газировка

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 19:51
от Tsvetomir Milchev
Здравейте колеги,

Честита нова година!

С пожелания за много здраве и бира :)

Имам един такъв въпрос, относно газировката на бирата, която варих на 11.12 и бутилирах на 19.12.2016.

Днес отворих две бири, които са страшно газирани и избухват, като шампанско.

Нормално ли е това, трябва ли бирата още да предстои или нещо тотално съм прецакал?

Очаквам мненията ви.

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 20:32
от ALL_ON
Сложил си прекалено много захар и бирата се е прегазирала. Опитай да я охладиш в хладилника, но може и това да не помогне. Как процедира при газирането и в какви пропорции?

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 20:49
от 5th-hokage
А може да си я бутилирал и недоферментирала - така след като си добавил захар и след като си е ферментирала в бутилките си получил прегазиране :) - репението е в хладилника на много студено (може и в камерата за малко) - отваряш и сипвш :)

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 14:31
от Tsvetomir Milchev
Благодаря за мненията.

Мисля, че съм сложил повечко захар, макар и да съм смятал по 1/2 ч.л. /бутилка.

Съхранявам я в хладилника и да се надявам, че постепенно ще се нормализира.

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 18:48
от ALL_ON
Захарта се смята точно и се мери с електронна везна. Работата е ясна, повечко е дошла. Прибирай ги в хладилника, да не изгърмят!

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 09:54
от victoryvt
Я вземи отмери 10 пъти по дозата с лъжичката и го измери на малка везна (електронно кантарче) и кажи какво показва.
Нарочно предложих 10 дози, за да има достатъчно за да не гоним половин грамове.
Ако бутилките ти са 500мл. трябва да измериш под 50гр. (ако е над 50 си предозирал)
За 330мл. бутилки е още по-малко (30-33гр.)

Re: Газировка

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2017, 21:24
от borisoviood
6 грама захар на литър бира за стъклена бутилка, а ако се налива в кег . 5л. метален, се слага 3 гр. захар на литър.
Това се прави при бутилиране, след първата ферментация