Страница 1 от 2

Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 13:40
от nurv
Привет! Вчера бутилирах втората си варка и за разлика от първата този път мерих захарността в точните моменти. Търся вашето мнение дали съм се справил правилно. Накратко за изходните данни
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 4кг.

пивна мъст = 22 литра 10% Плато
във ферментатора 14.5 литра 14% Плато
след ферментацията 11 литра бутилирани 2.2% плато

ABV=(14-2.2)*0.52=6.136% + 0.3% заради захарите в бутилката

И тук вече големият въпрос за IBU-то

Изображение

Хмеловете са:
Български горчив хмел NUGGET (Нъгет) - 2015 11.2% 20гр за 50мин
и
Български ароматичен хмел CFJ-8 /Cascade/-2015г. 7.5% тук честно казано метнах колкото имах. Ако правилно помня около 30гр. съответно 10 и 5 мин преди края.

Виждате ли грешки?

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 14:41
от Martin
Обясни как протече озахаряването и прецеждането, че аз виждам само много малко бира за 4кг малц.

А и от 22л до 14.5л е многи нещо извряло. Това е над 30%

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 14:44
от nurv
Озахаряването и двата пъти го правих в хладилна чанта като преди това загрявам 12 литра вода до около 75гр. Този път измерих и температурата в края на озахаряването и беше 65.3 градуса. Промих с 16 литра вода . Трябва да си поръчам торбата, че с моят тензух ми се взима здравенцето. Иначе казано тези 14.5 литра са бистрото, което дръпнах без прецеждане + около 2 литра, които все пак си поиграх да прецеждам, но останаха няколко литра, които направо изхвърлих.

Грешки в сметките имам ли?

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 17:55
от ALL_ON
Не смятам, че има грешки в сметките. Браво, добра работа за 2-рата варка :) Подобряват се нещата. Сам започваш да осъзнаваш къде са ти трудностите и как да ги решиш. Не си се вписал в темата за сбирката на 29-ти. Не се скатавай ;)

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 18:17
от 5th-hokage
Защо ми се струва че си сбъркал малко типа на хмела? В калкулатарва освен whole/Plug имаш и Pellet, което предполагам си слагал пелети в бирата?

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 20 Ное 2016, 19:29
от nurv
:clap:

Видях си го след като написах темата и ми вдигна още горчивината. След като опитах втората и сравних с първата ...

Не че не я изпих, но след като тази излиза IBU над 60 първата ми е била около 80 поне. Въз горчивичка беше :)

Иначе за 29ти се вписах и ако не се прецака нещо в бутилките ще донеса да се отсрамя.

@ALL_ON как няма да се справя с такъв упорит учител като теб :clap:
:text-thankyoublue:

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 16:34
от st_jivko
Торбата в кой момент възнамеряваш да използваш?
Защото,както си написал изглежда,че имаш намерение
да промиваш през нея.
За старанието с което се отнасяш към пивоварния процес-
поздравления.Следващият път да достигнеш по-голяма
ефективност от тези 4 кг. малц.

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 18:49
от nurv
Торбата мисля да ползвам за прецеждане на утайките след охлаждането.

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 21:04
от Martin
Идеално. Тя е точно за това. Върши перфектна работа.

Re: Втора варка - калкулации

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2016, 22:37
от nurv
Изображение

Наздраве!

Доста по-близо до целта, вкусово, от първият ми опит. За останалото си трябва седмица в хладилника. Тази е на един ден.