Здравейте,
аз четох четох из темите, гледах снимки и нямам много въпроси, но все пак:
Сварих:
1,5 кг Pale Ale Malt - Вайерман
4,5 л вода за варене
6,0 л за промиване
13 гр. Northern Brewer
5 гр. Northern Brewer
5 гр. Nottingham Ale , насипни
Стоплих водата до 71*, сложих малца разбърках хубаво стана 66*, сложих капака, пъхнах го в предватително загрята фурна на 65* сложих термометъра във фурната извън тенджерата, и за 45 мин се наложи да подгрея 3 пъти по 15 секунди. отворих разбърках премерих температурата на майша - 64*
слагам на котлона (индукционен) дифнах до 72* с бъркане. задържам 10 мин
имах само йодасепт, извадих една лъжица течност слойих йодасепт колкото грахче и хубаво ги смесих, йода си остана кафяф, пробвах и течността беше доста лепкава (като винена шира)
дигнах до 76* сипах във самоделен лаутертюн, върнах пак отгоре пъривте 2-3 литра докато се поизбистри и тогава почнах да го събирам за варене
промих с предварително подгрята вода на 76*
нямам с какво да меря захарност и го сложих на котлона,
поне половин час го чаках да заври,
на 10 минута от началото на завиране 13 гр. хмел
на 70 минута от началото на завиране 5 гр. хмел
на 85 минута от началото на завиране свалям от котлона
охлаждам на водна баня, непрекъснато подавам студена вода около тенджерата с бирата и излишната вода си прелива през легена, може би за 25-30 мин бях готов на 26*
източвах с маркуч без да засмуквам белтъците 5 литра, и остана на дъното 1 литър който не иска и не иска да се утаи, прецедих го 2-3 пъти през много финна цедка за чай, на всеки 20 мл тя се запушваше. обаче пак ми се струва мътно и го сипах в отделно шише
сложих 5 грма дрожди раздрусах здраво и запуших, снощи сякаш цвета беше по кадяв, докадо днес е някаква охра, бълбука по често от секунда
на малкото шише сложих на око - 1 шипка дрожди, след 12 часа то се е разслоило повече от другото, ферментира нещо в него ама много слабо
fotos hochladen
това е на 12-тия час
Констатации:
от 10,5 литра вода, най вероятно съм извадил 10 литра мъст (не я мерих) не съм изтисквал триците, само ги оставих да се отцедят.
много бавно завря - там съм загубил течност - мисля да си купя бързовар
следващия път ще варя общо 70 минути (не 85)
по принцип съдовете ми са за 2 кг малц и 14 литра вода, сега загубих 4 литра течност при варенето, при еднаква площ на изпарение при по голяма доза пак ще загубя 4 литра (или по малко при съкратено време на завиране и варене) но ще увелича рандемана от 10,5л -> 6л на 14л -> 10л
Въпроси:
1. мога ли да охлаждам с капак че и тогава излизаше доста пара?
2. като се сдобия със захаромер, може да се окаже, че мога да промивам с повече вода, тъй като тя така или иначе се изпарява после? така да изкарвам от 14 мъст -11 л във ферментатора и 10 л. за бутилирана
3. Количеството дрожди се определя за началното количество вода, или за това което е останало след варенето, въпреки че те вероятно след 10 мин при подходящи условия са се удвоили, след 20мин - учетворили и така всеки път удвоявайки обема си, накрая са 10^50 степен, или бъркам? така че вариация в количестовто 20-30-50% нямат значение