Нашето "ЕСЕ" на тема Барли Уайн
Публикувано на: 07 Ное 2016, 16:49
Здравейте. Вчера с Тошко /5th-hokage/, решихме да сътворим една варка Барли Уайн и с остатъка още една лека биричка. Та по същество как се получиха нещата:
Малц, общо 11 кг.
9 кг.Малц Пейл Ейл на Вайерман
1 кг. Малц Виена
0,7 кг. Малц Кара Хел
0,2 кг. Малц Кара Мюних 1
0,1 кг. Малц Карафа 3
1,5 кг. Кафява захар
Озахаряването беше едновременно на две места по 6 кг. с по 12 литра вода /1 към 2, общо 24 литра/, като задържахме около час на 64-66 гр., след което добавихме другата вода /общо 12 литра/ до достигане на 72 гр., където задържахме за още 15-20 минути. Йодната проба излезе добра и продължихме нататък. Промиването стана много бързо и доста добре и за около 30 минути привършихме и с него /общо 20 литра вода за промиването на Барлито/. Промивахме докато започна да тече мъст на 7 Плато. Междувременно в 1,5 литра вода, разтворихме 1,5 кг. кафява захар, като водата сложихме да заври предварително. Добавихме и този разтвор към общото количество за Барлито и сложихме да варим 35 литра на 19 Плато. Докато чакаме да заври Барлито, продължихме да промиваме триците за направата на леката бира, като разтворихме и 0,5 кг. кафява захар и така получихме преди варенето около 18 литра мъст на 7,2 Плато. Тъй като Барлито трябваше да ври много, леката бира стана преди него, там решихме да направим лек английски битер, като по рецепта трябваше да го добутаме след варенето до 9,3 Плато. Та Битера варихме общо 1 час, като на 50 мин. преди края добавихме 20 гр. Нъгет, на 20 мин. преди края 20 гр. Чалънджър и 3 гр. Ирландски мък и на 3 минути преди края още 20 гр. Чалънджър. Бирата направо позеленя от хмел /буквално/. Докато охладим Битера, Барлито се свари, като при него варихме общо 2 часа и 45 минути, като добавихме следните хмелове: на 70 минути преди края 100 гр. Нъгет, на 20 мин. преди края 11 гр. Нъгет и 3 гр. Ирландски мъх, на 5 минути преди края 70 гр. Амарило и едновременно с изключването от варене 50 гр. Каскейт на листа. Барлито отиде за охлаждане и се заехме с финалното прецеждане и заквасване на Битера. Много бързо се справихме с това /за около 10 минути/, като в резултат във ферментатора влязоха 14 литра Битер на 10,2 Плато /повече от предвидените 9,3 Плато/, но когато сметнахме ИБУ-то, което по рецепта трябваше да е около 40, разбрахме защо бе позеленяла бирата от хмела и съответно имахме ИБУ 72 Както и да е, заквасихме с Нотингам и с тази бира приключихме. За около час се охлади Барлито и се заехме и с неговото финално прецеждане. Тука видяхме зор, но за около 30-40 минути се справихме успешно. По рецепта трябваше да имаме около 25 литра на 23-24 Плато във ферментатора,с ИБУ около 110-120, вместо това /за което аз поемам вината/ настоях да варим тези 2 часа и 45 минути, при което във ферментатора влязоха 25-26 литра на 27 Плато, но с ИБУ, точно 100. Тъй като знаехме, че за подобен вид бира дрождите и тяхното количесто са особено важни, използвахме утайка на US-05, извадени същата сутрин след кегиране на друга бира от Тошко. Преди да ги сложим ги бяхме "ояли" здраво, с пивна мъст и тяхното количество беше огромно! Ферментаторите са в коридора ми на външна температура около 20 гр., което за US-05 е добре, за Нотингама малко в повече, но смятам, че няма да има проблеми. За Барлито сме предвидили доста "благинки" в последствие, като ще започнем с дъбов чипс, киснат в Коняк, след това огромно количество Каскейт на листа за сухо охмеляване. Замисляме се и за вливане на стартет на дрожди Т58, след приключването на основната фермернтация от US-05. Очакваме основният щам да свали до 6-7 Плато и ще преценим дали ще слагаме други дрожди. Разбира се ще се декантира няколко пъти преди бутилиране, като когато дойде време за тази процедура ще използваме дрожди F2 за бутилкова газировка и захар не повече от 5 гр. на литър. Ако всичко мине добре очакваме алкохол между 11 и 12%, и дълго отлежаване някъде на хладно, както се казва да я забравим, че съществува бирата.
Лично аз съм доволен от вчерашния ден, като стартирахме в 8 часа и в 16.00 приключихме (е, остана за чистене, ама не го броим това )
Малц, общо 11 кг.
9 кг.Малц Пейл Ейл на Вайерман
1 кг. Малц Виена
0,7 кг. Малц Кара Хел
0,2 кг. Малц Кара Мюних 1
0,1 кг. Малц Карафа 3
1,5 кг. Кафява захар
Озахаряването беше едновременно на две места по 6 кг. с по 12 литра вода /1 към 2, общо 24 литра/, като задържахме около час на 64-66 гр., след което добавихме другата вода /общо 12 литра/ до достигане на 72 гр., където задържахме за още 15-20 минути. Йодната проба излезе добра и продължихме нататък. Промиването стана много бързо и доста добре и за около 30 минути привършихме и с него /общо 20 литра вода за промиването на Барлито/. Промивахме докато започна да тече мъст на 7 Плато. Междувременно в 1,5 литра вода, разтворихме 1,5 кг. кафява захар, като водата сложихме да заври предварително. Добавихме и този разтвор към общото количество за Барлито и сложихме да варим 35 литра на 19 Плато. Докато чакаме да заври Барлито, продължихме да промиваме триците за направата на леката бира, като разтворихме и 0,5 кг. кафява захар и така получихме преди варенето около 18 литра мъст на 7,2 Плато. Тъй като Барлито трябваше да ври много, леката бира стана преди него, там решихме да направим лек английски битер, като по рецепта трябваше да го добутаме след варенето до 9,3 Плато. Та Битера варихме общо 1 час, като на 50 мин. преди края добавихме 20 гр. Нъгет, на 20 мин. преди края 20 гр. Чалънджър и 3 гр. Ирландски мък и на 3 минути преди края още 20 гр. Чалънджър. Бирата направо позеленя от хмел /буквално/. Докато охладим Битера, Барлито се свари, като при него варихме общо 2 часа и 45 минути, като добавихме следните хмелове: на 70 минути преди края 100 гр. Нъгет, на 20 мин. преди края 11 гр. Нъгет и 3 гр. Ирландски мъх, на 5 минути преди края 70 гр. Амарило и едновременно с изключването от варене 50 гр. Каскейт на листа. Барлито отиде за охлаждане и се заехме с финалното прецеждане и заквасване на Битера. Много бързо се справихме с това /за около 10 минути/, като в резултат във ферментатора влязоха 14 литра Битер на 10,2 Плато /повече от предвидените 9,3 Плато/, но когато сметнахме ИБУ-то, което по рецепта трябваше да е около 40, разбрахме защо бе позеленяла бирата от хмела и съответно имахме ИБУ 72 Както и да е, заквасихме с Нотингам и с тази бира приключихме. За около час се охлади Барлито и се заехме и с неговото финално прецеждане. Тука видяхме зор, но за около 30-40 минути се справихме успешно. По рецепта трябваше да имаме около 25 литра на 23-24 Плато във ферментатора,с ИБУ около 110-120, вместо това /за което аз поемам вината/ настоях да варим тези 2 часа и 45 минути, при което във ферментатора влязоха 25-26 литра на 27 Плато, но с ИБУ, точно 100. Тъй като знаехме, че за подобен вид бира дрождите и тяхното количесто са особено важни, използвахме утайка на US-05, извадени същата сутрин след кегиране на друга бира от Тошко. Преди да ги сложим ги бяхме "ояли" здраво, с пивна мъст и тяхното количество беше огромно! Ферментаторите са в коридора ми на външна температура около 20 гр., което за US-05 е добре, за Нотингама малко в повече, но смятам, че няма да има проблеми. За Барлито сме предвидили доста "благинки" в последствие, като ще започнем с дъбов чипс, киснат в Коняк, след това огромно количество Каскейт на листа за сухо охмеляване. Замисляме се и за вливане на стартет на дрожди Т58, след приключването на основната фермернтация от US-05. Очакваме основният щам да свали до 6-7 Плато и ще преценим дали ще слагаме други дрожди. Разбира се ще се декантира няколко пъти преди бутилиране, като когато дойде време за тази процедура ще използваме дрожди F2 за бутилкова газировка и захар не повече от 5 гр. на литър. Ако всичко мине добре очакваме алкохол между 11 и 12%, и дълго отлежаване някъде на хладно, както се казва да я забравим, че съществува бирата.
Лично аз съм доволен от вчерашния ден, като стартирахме в 8 часа и в 16.00 приключихме (е, остана за чистене, ама не го броим това )