Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка
Публикувано на: 14 Окт 2016, 19:41
Здравейте,
Дойде ред да сваря първата си бира. От известно време следя форума и съм голям фен на бирата. Пия всякаква, повече си падам по светлите бири, waizen. От българските крафт бири съм фен на Glarus и Диво Пиво (наливна).
Ще правя бирата в домашни условия - апартамент. Идеята ми е да следвам указанията на Виктор в темата Как да сваря първата си бира ? (viewtopic.php?f=18&t=2505). Има подобни теми, аз съм събрал най-доброто, което прецених от всички които изчетох и ги сглобих в една последователност, която след вашите отговори препоръки ще доработя и разпечатам за ползване в кухнята
Оборудване
Ето какво оборудване имам за момента:
Лаутертюн (две баки от шоколад по 20литра)
Ферментатор (бидон с канелка и завъртащ се капак - 30 литра, реших да е с канелка заради по лесното разливане в бутилки след това). Има и аероклапа отгоре, уплътнена с гумена шайба.
Термометър, Захаромер, Капачки за бутилки, Бутилки - кафяво стъкло от всякакъв тип, Затварачка за бутилки (първобитна, но върши работа), една помпичка(може да ми потрябва)
Казан 25литра неръждавейка (взех до назаем) и две тенджери по 4 литра неръждевейки (дали ще ми стигнат?) Няма снимка, защото още не е дошъл, както и термометъра и захаромера, но всички са от магазина.
Суровини:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция (смлян) - 2кг
Nottingham Ale , насипни - 11гр.
HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау - 2014г - 50гр.
Вода 6 литра за озахаряване и 8 литра за промиване (общо 14 литра) (Софийска чешмяна вода)
Преди да започна предварително ще съм дезинфекцирал всички приспособления и съдове с ФИНК ОКОРОН 12, като съм наблегнал на ферменатора.
Процедура:
1.Загряване до 70-72 градуса;
2.Размесване на водата(6 литра) с малца (2кг) в голмия съд 25 литра, който ще използвам и за варене (момента на озахаряване);
3.Поддържам 65 градуса за около 45 мин;
4.Загряване до 72 градуса за 10 мин,;
5.Взимане на йодна проба, ако всичко е ок продължавам нататък, ако се промени, задържам още малко на 72 градуса;
6.Загрявам до 78 градуса и махам от котлона;
7.През това време съм загрял още 8 литра до 78 градуса (две тенджери по 4 литра, нямам още една голяма налична за момента);
8.Изсипвам всичко от казана в лаутертюна (той е 20 литра, така че има място) чакам да спадне нивото и доливам с по 1-2 литра вода от онези 8 литра на 78 градуса. Под лаутертюн, на канелката съм сложим големия съд за варене (25 литра), в който съм варил преди това и в него изтича бирената мъст;
9.По време на промиването, бъркам в лаутертюна, за да стане по бърз процеса;
10.След като съм промил всичко и цялата бирена мъст е в казана слагам на котлона и варя бурно около 1-1,5 часа, като на 10-тата минута слагам главната порция хмел, на 10 мин от края слагам остатъка;
11.Охлаждам казана на водна баня в голям леген под течаща вода, с лед и ледарници за хладилна чанта около него.
12.След като се охлади изсипвам целия казан бавно през тензух в съда за ферменитране;
13.Раздрусвам съда за ферментиране, за да аерирам (2-3 минути);
14.През това време съм приготвил стартера - дрождите (11грама) в топла вода 300мл (30 градуса), супена лъжица захар и малко бирената мъст, които слагам също във ферментатора;
15.Наблюдавам процеса в ферменатора (той е 30 литра) в следващите 12 часа, за да видя дали се случва нещо. Ако всичко е наред след 7 дни преминавам към пълнене;
16.След това приготвям бутилките(дезинфекцирани), като слагам по една чаена лъжица захар(5-6грама) във всяка, след това пълня от ферментатора(през канелата с маркуч, който влиза директно в бутилката);
17.Складирам бутилките за 1 седмица на стайна температура;
18.След това още една седмица на студено;
19.След това в хладилника да се охладят, отварям и пия
Въпроси:
1.Подходящ ли лаутертюна за целта и трябва ли да слагам допълнителна мрежа преди дупките (взел съм такава черна а мухи, но не съм измислил как да я сложа)?
2.Всичките 11г дрожди ли да сложа за това количество или на половина?
3.От тези общо 14 литра вода, колко литра бира ще се станат?
4.Колко градуса е крайната цел на охлаждане на сварената бирена мъст?
5.Как най-оптимално да прецедя охладената бирена мъст през тензух в ферментатора? Струва ми се сложно да държа 14 литра тенджера над тензух(да не говорим за двойна варка 28 литра) или пък не е толкова сложно? Взел съм една ръчна помпичка, дали не опитам с нея?
6.Съкратил съм температурните паузи от основната рецепта, като се съобразих с по новите препоръки на Виктор от тази година, дали са ок?
7.На много места споменавате за изолиране на съдовете, кои съд точно трябва да бъде добре термо изолиран? Предполагам, че е казана за озахаряване, ако е така, той нали седи почти през цялото време на котлон, как да го изолирам без да има възможност за пожар. Трябва ли да изолирам и съда за
8.Най-неясната ми част е момента с измерването със захаромер. Тук имам няколко въпросителни:
-Как се взема пробата със захаромер?
-На кои етапи от процедурата?
-Тези стойности ли се записват в споменаваният на всякъде дневник, ако не какво още се записва?
-Как да измеря колко процента алкохолно съдържание има в крайния продукт?
-Какви стойности да гоня?
9.Притеснява ме че водата през пластмасови канелки минава доста бавно, дали да не ги сменя с метални или какво друго ще ме посъветвате?
Ако нещата се получат и на 50% добре от това, което си представям ще си купя всичко необходимо(серпентина, по големи казани ) и ще ъпгрейдвам наличното до semi-pro
Много ще съм благодарен на отговори на конкретните въпроси и съвети относно целия процес!!!
Благодаря предварително!
Дойде ред да сваря първата си бира. От известно време следя форума и съм голям фен на бирата. Пия всякаква, повече си падам по светлите бири, waizen. От българските крафт бири съм фен на Glarus и Диво Пиво (наливна).
Ще правя бирата в домашни условия - апартамент. Идеята ми е да следвам указанията на Виктор в темата Как да сваря първата си бира ? (viewtopic.php?f=18&t=2505). Има подобни теми, аз съм събрал най-доброто, което прецених от всички които изчетох и ги сглобих в една последователност, която след вашите отговори препоръки ще доработя и разпечатам за ползване в кухнята
Оборудване
Ето какво оборудване имам за момента:
Лаутертюн (две баки от шоколад по 20литра)
Ферментатор (бидон с канелка и завъртащ се капак - 30 литра, реших да е с канелка заради по лесното разливане в бутилки след това). Има и аероклапа отгоре, уплътнена с гумена шайба.
Термометър, Захаромер, Капачки за бутилки, Бутилки - кафяво стъкло от всякакъв тип, Затварачка за бутилки (първобитна, но върши работа), една помпичка(може да ми потрябва)
Казан 25литра неръждавейка (взех до назаем) и две тенджери по 4 литра неръждевейки (дали ще ми стигнат?) Няма снимка, защото още не е дошъл, както и термометъра и захаромера, но всички са от магазина.
Суровини:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция (смлян) - 2кг
Nottingham Ale , насипни - 11гр.
HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау - 2014г - 50гр.
Вода 6 литра за озахаряване и 8 литра за промиване (общо 14 литра) (Софийска чешмяна вода)
Преди да започна предварително ще съм дезинфекцирал всички приспособления и съдове с ФИНК ОКОРОН 12, като съм наблегнал на ферменатора.
Процедура:
1.Загряване до 70-72 градуса;
2.Размесване на водата(6 литра) с малца (2кг) в голмия съд 25 литра, който ще използвам и за варене (момента на озахаряване);
3.Поддържам 65 градуса за около 45 мин;
4.Загряване до 72 градуса за 10 мин,;
5.Взимане на йодна проба, ако всичко е ок продължавам нататък, ако се промени, задържам още малко на 72 градуса;
6.Загрявам до 78 градуса и махам от котлона;
7.През това време съм загрял още 8 литра до 78 градуса (две тенджери по 4 литра, нямам още една голяма налична за момента);
8.Изсипвам всичко от казана в лаутертюна (той е 20 литра, така че има място) чакам да спадне нивото и доливам с по 1-2 литра вода от онези 8 литра на 78 градуса. Под лаутертюн, на канелката съм сложим големия съд за варене (25 литра), в който съм варил преди това и в него изтича бирената мъст;
9.По време на промиването, бъркам в лаутертюна, за да стане по бърз процеса;
10.След като съм промил всичко и цялата бирена мъст е в казана слагам на котлона и варя бурно около 1-1,5 часа, като на 10-тата минута слагам главната порция хмел, на 10 мин от края слагам остатъка;
11.Охлаждам казана на водна баня в голям леген под течаща вода, с лед и ледарници за хладилна чанта около него.
12.След като се охлади изсипвам целия казан бавно през тензух в съда за ферменитране;
13.Раздрусвам съда за ферментиране, за да аерирам (2-3 минути);
14.През това време съм приготвил стартера - дрождите (11грама) в топла вода 300мл (30 градуса), супена лъжица захар и малко бирената мъст, които слагам също във ферментатора;
15.Наблюдавам процеса в ферменатора (той е 30 литра) в следващите 12 часа, за да видя дали се случва нещо. Ако всичко е наред след 7 дни преминавам към пълнене;
16.След това приготвям бутилките(дезинфекцирани), като слагам по една чаена лъжица захар(5-6грама) във всяка, след това пълня от ферментатора(през канелата с маркуч, който влиза директно в бутилката);
17.Складирам бутилките за 1 седмица на стайна температура;
18.След това още една седмица на студено;
19.След това в хладилника да се охладят, отварям и пия
Въпроси:
1.Подходящ ли лаутертюна за целта и трябва ли да слагам допълнителна мрежа преди дупките (взел съм такава черна а мухи, но не съм измислил как да я сложа)?
2.Всичките 11г дрожди ли да сложа за това количество или на половина?
3.От тези общо 14 литра вода, колко литра бира ще се станат?
4.Колко градуса е крайната цел на охлаждане на сварената бирена мъст?
5.Как най-оптимално да прецедя охладената бирена мъст през тензух в ферментатора? Струва ми се сложно да държа 14 литра тенджера над тензух(да не говорим за двойна варка 28 литра) или пък не е толкова сложно? Взел съм една ръчна помпичка, дали не опитам с нея?
6.Съкратил съм температурните паузи от основната рецепта, като се съобразих с по новите препоръки на Виктор от тази година, дали са ок?
7.На много места споменавате за изолиране на съдовете, кои съд точно трябва да бъде добре термо изолиран? Предполагам, че е казана за озахаряване, ако е така, той нали седи почти през цялото време на котлон, как да го изолирам без да има възможност за пожар. Трябва ли да изолирам и съда за
8.Най-неясната ми част е момента с измерването със захаромер. Тук имам няколко въпросителни:
-Как се взема пробата със захаромер?
-На кои етапи от процедурата?
-Тези стойности ли се записват в споменаваният на всякъде дневник, ако не какво още се записва?
-Как да измеря колко процента алкохолно съдържание има в крайния продукт?
-Какви стойности да гоня?
9.Притеснява ме че водата през пластмасови канелки минава доста бавно, дали да не ги сменя с метални или какво друго ще ме посъветвате?
Ако нещата се получат и на 50% добре от това, което си представям ще си купя всичко необходимо(серпентина, по големи казани ) и ще ъпгрейдвам наличното до semi-pro
Много ще съм благодарен на отговори на конкретните въпроси и съвети относно целия процес!!!
Благодаря предварително!