Така, бая си понаписал колега, та ще се опитам да отговоря последователно на въпросите ти:
1. Проблем ли е ако е чешмяна софийска или задължително трябва да я преваря? - Аз варя от над две години в София с чешмяна софийска вода. За някой от варките ми съм я преварявал, но в последно време я наливам предната вечер и я оставям да престои до следващата сутрин, съответно не я преварявам. Проблем до сега не съм имал.
2. съм Safbrew S-33 11гр, предполагам не е проблем да сложа всичките за това количество - Според мен за това количество бира не е добре да слагаш всички дрожди, рискуваш бирата да добие неприятен вкус от прекомерно засяване с тях. 11 гр. дрожди са за 25-30 литра бира, за твоето количество 2-3 гр, дрожди рехидратирани или след мини стартер са напълно достатъчни.
3. По отношение на температурните паузи, според мен тази на 35 гр. е напълно излишна. То и на 55 ако нямаш пшеничен малц може да я пропуснеш поради факта, че малца е модифициран и не са нужни толкова паузи, още повече за първа варка. По отношение на йодна проба, не виждам смисъл от междинна такава, тя какво ще покаже - само, че има още нишесте в малца. Другата йодна проба си е напълно достатъчна, гледай тя да ти излезе и всичко е наред.
4. Всичко се изсипва в лаутертюна? - Да, правилно си разбрал, всичко заминава в лаутертюна и след като се отцеди и триците отгоре започнат да се показват, доливаш леко вода за промивка. В общия случай, предполагам си прочел 1/3 за озахаряване и 1/4 за промиване (където 1 е малца, а 3 и 4 е водата).
5. Какво точно се разбира в случая под "завиране и врене"? - Завиране си е да заври, а варенето трябва да бъде бурно, именно поради това като виждам обема на течността, която гониш, не смятам, че е добра идея да ври 90 минути! Това е така защото при бурно варене 90 минути от тези 6-7-8 литра ще останат не повече от 3-4 литра! Затова намали варенето до 60 минути, но нека да бъде достатъчно бурно. Пълни тенджерата преди варене до степен, че като заври да не излиза и да изпонамаже всичко

6. Има ли пределно време за което трябва да се охлади или просто трябва да е максимално бързо? - Общото схващане за охлаждането е, че трябва да бъде максимално бързо. Аз обаче съм установил, че оптималното време за охлаждане е около един час. Това е така, защото през този час давам възможност на белтъците и хмелните частици да се утаят напълно, което не се получава ако охладя за 15-20 минути! Охлаждал съм най-много до час и половина и не е имало проблем, предполагам с този обем ще охладиш по-бързо, тъй, че няма от какво да се притесняваш.
7. Единствено се тревожа дали 11грама не са много за 4литра бира? - Това вече мисля, че го отговорих по-нагоре!
8. Проблем ли е ако съдовете са просто измити или трябва със специален препарат да се дезинфекцират? - Съдовете, в които ще озахаряваш, промиваш и вариш не е необходимо да дезинфекцираш. Съдът, който ще използваш за ферментатор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се измива добре и се дезинфекцира (повечето домашни пивовари използват Окорон за целта, има го в магазина на Виктор, евтин е и върши чудесна работа).
9. С неръждаема тенджера тънкостенна предполагам е трудно да се запазва температурата и то особенно на Ел.Котлон? Някой да сподели лично мнение, горчив опит или да даде оптимистичен съвет? - Да, прав си на котлон и особено при малки обеми на варката поддържането на определена температура е по-сложно. Аз бих ти препоръчал да бъркаш през цялото време на озахаряване сместа, да спираш котлона 2-3 градуса преди да достигнеш желаната температура, а при необходимост да отстраняваш тенджерата от котлона за известно време. Помисли за някаква външна изолация на тенджерата, по този начин като загрееш до нужната температура, може да я дръпнеш от котлона и да сложиш капака, така ще задържи температурата за по-дълго време и ще се наложи по-малко да доподгряваш. Един съвет: като за първа варка не се впрягай да гониш до градус температурата, разминавания от 1-3 гр. не са от кой знае какво значение. Аз бих озахарил направо на 65-67 гр., за около 50 минути, йодна проба, ако е ок, вдигаш и задържаш на 72 гр. за 10-тина минути и после директно загряваш до 78 гр. и махаш тенджерата от котлона! Важно е обаче паралелно да си загрял и водата за промиване, за да не изстине майша, ако се наложи да чакаш тепърва да се грее! Водата за промиване 78-80 гр.
10.Имам захаромер и йодна тинктура, но никъде не намерих информация кое как се тълкува? - За йодната проба писах по-горе, по отношение на захаромера, трябва да измериш захарността преди варенето, след варенето и охлаждането (преди заквасването с дрожди) и след края на ферментацията. Не забравяй да охладиш течността, преди да измериш, че да не счупиш захаромера! Обърни внимание на колко градуса е калибриран захаромера (обикновено е на 20 градуса). Ако в стаята е по-топло или по-студено и има разминаване в температурата на течността има таблици в нета за корекция!
11. Единственно обясненията на Виктор за пробата след Главното озахаряване? Но предишните измервания с йодна тинктура? - пропускаме го това, вече казахме, само след края на озахаряването правиш йодна проба.
12. На места видях че се мери Ph-то. Проблем ли е ако се игнорира?(софийска вода) - Аз лично за моите варки не меря Ph-то, софийската вода е с добър профил и да има нужда от корекция, тя е минимална. Според мен пропусни това мерене при първите ти варки, мини през другите процеси и ги усъвършенствай. Има време да мислиш за Ph-то по-нататък във времето

13. Някой планира ли скоро да вари бира в София, и да приема ученици пивовари да помагат? - Тук мога да говоря само за себе си, ще се вари, ама кога и аз не зная. Помощници винаги са нужни, така, че ще измислим нещо
P.S. Дано да съм бил полезен поне малко и на 8-ми тази събота те чакаме в Бирария Халбите на ул. Черковна 41, там ще се проведе Есенния празник на домашното пиво, така, че хем ще опиташ готови домашни бири, хем може да поговорим още по практическата страна на нещата! НАЗДРАВЕ