Първи опити (неуспешни)
Публикувано на: 02 Май 2016, 21:01
Включвам се и аз към домашните пивовари с моите три опита: един портър, един портър с кафе и един American IPA (с рецепта от книжката).
За двата опита Porter използвах тази рецепта. В крайна сметка с оглед на наличните неща в магазина стигнах до:
Малц:
Pale Ale 1.3кг
Munich 0.3кг
Crystal 30L 0.2кг
Crystal 60L 0.04кг
Black Patent 0.075кг
Хмел:
Nugget (12%) 4.5гр
Kent Goldings (5.2%) 12.5гр
Дрожди:
Nottingham Ale 5.5гр
При втория опит използвах същата рецепта, но добавих и 50 грама мляно кафе Лаваца.
Първите два опита направих на котлона като и при двата случая не успявах да поддържам температурата по време на майшуването до точните градуси. Вместо 64 градуса при първия опит достигнах 74 докато докато спра котлона и той спре да отдава топлина (късно се сетих да махам тенжерата от него).
При третия опит реших да оптимизирам процеса и използвах бързовар включен през реле свързано с Raspberry Pi към което има и свързан термометър. Написах и малко програмче на Node.js, което следи температурата на водата и пуска/спира бързовара през релето когато е нужно.
В крайна сметка хардуерната конфигурация се получи нещо такова
Малца го сложих в марля за по-лесно вадене. Промих в съотношение 1:4
Накрая всичко се свари като ми направи впечатление, че термометъра не отчете повече от 97 градуса. Не зная дали това е максималната температура, която е възможно да достигне водата с този бързовар (2 киловата) или просто термометъра отчита с определена точност (въпреки че по спецификация е до 0.05 градуса).
При трите опита получих количество за бутилиране около 9-9.5 литра. Ферментацията протичаше в рамките на 2-3 дни и в трите случая бутилирах след 7-14 дни, в зависимост от свободното ми време.
Сега лошата за мен новина - резултата.
При първия случай се получи доста слаба бира. Почти не се усещаше алкохол и бирата беше доста водниста. Като за първи опит ставаше, но е много далеч от това, което търся, а именно вкус подобен на Гларус Porter или Black Cab Porter на Fullers.
Втория опит не беше по-добър. Кафето вместо да даде лека нотка на кафе даде вкус на втора цедка и завърши в мивката.
Третия опит се получи страхотен на аромат, но вкуса отново беше доста воднист. И при трите опита изпуснах температурата по време на майшуването до над 70 градуса. При третия опит ми заби приложението и го стартирах отново за да спре релето чак когато вече беше достигнало 78 градуса .
Понеже съм абсолютно начинаещ нямам представа как да изляза от този омагьосан кръг на водниста бира. Може ли да ми дадете някакви съвети какво да подобря в процеса и от какво може да се получава воднистия резултат?
За двата опита Porter използвах тази рецепта. В крайна сметка с оглед на наличните неща в магазина стигнах до:
Малц:
Pale Ale 1.3кг
Munich 0.3кг
Crystal 30L 0.2кг
Crystal 60L 0.04кг
Black Patent 0.075кг
Хмел:
Nugget (12%) 4.5гр
Kent Goldings (5.2%) 12.5гр
Дрожди:
Nottingham Ale 5.5гр
При втория опит използвах същата рецепта, но добавих и 50 грама мляно кафе Лаваца.
Първите два опита направих на котлона като и при двата случая не успявах да поддържам температурата по време на майшуването до точните градуси. Вместо 64 градуса при първия опит достигнах 74 докато докато спра котлона и той спре да отдава топлина (късно се сетих да махам тенжерата от него).
При третия опит реших да оптимизирам процеса и използвах бързовар включен през реле свързано с Raspberry Pi към което има и свързан термометър. Написах и малко програмче на Node.js, което следи температурата на водата и пуска/спира бързовара през релето когато е нужно.
В крайна сметка хардуерната конфигурация се получи нещо такова
Малца го сложих в марля за по-лесно вадене. Промих в съотношение 1:4
Накрая всичко се свари като ми направи впечатление, че термометъра не отчете повече от 97 градуса. Не зная дали това е максималната температура, която е възможно да достигне водата с този бързовар (2 киловата) или просто термометъра отчита с определена точност (въпреки че по спецификация е до 0.05 градуса).
При трите опита получих количество за бутилиране около 9-9.5 литра. Ферментацията протичаше в рамките на 2-3 дни и в трите случая бутилирах след 7-14 дни, в зависимост от свободното ми време.
Сега лошата за мен новина - резултата.
При първия случай се получи доста слаба бира. Почти не се усещаше алкохол и бирата беше доста водниста. Като за първи опит ставаше, но е много далеч от това, което търся, а именно вкус подобен на Гларус Porter или Black Cab Porter на Fullers.
Втория опит не беше по-добър. Кафето вместо да даде лека нотка на кафе даде вкус на втора цедка и завърши в мивката.
Третия опит се получи страхотен на аромат, но вкуса отново беше доста воднист. И при трите опита изпуснах температурата по време на майшуването до над 70 градуса. При третия опит ми заби приложението и го стартирах отново за да спре релето чак когато вече беше достигнало 78 градуса .
Понеже съм абсолютно начинаещ нямам представа как да изляза от този омагьосан кръг на водниста бира. Може ли да ми дадете някакви съвети какво да подобря в процеса и от какво може да се получава воднистия резултат?