За двата опита Porter използвах тази рецепта. В крайна сметка с оглед на наличните неща в магазина стигнах до:
Малц:
Pale Ale 1.3кг
Munich 0.3кг
Crystal 30L 0.2кг
Crystal 60L 0.04кг
Black Patent 0.075кг
Хмел:
Nugget (12%) 4.5гр
Kent Goldings (5.2%) 12.5гр
Дрожди:
Nottingham Ale 5.5гр
При втория опит използвах същата рецепта, но добавих и 50 грама мляно кафе Лаваца.
Първите два опита направих на котлона като и при двата случая не успявах да поддържам температурата по време на майшуването до точните градуси. Вместо 64 градуса при първия опит достигнах 74 докато докато спра котлона и той спре да отдава топлина (късно се сетих да махам тенжерата от него).
При третия опит реших да оптимизирам процеса и използвах бързовар включен през реле свързано с Raspberry Pi към което има и свързан термометър. Написах и малко програмче на Node.js, което следи температурата на водата и пуска/спира бързовара през релето когато е нужно.
В крайна сметка хардуерната конфигурация се получи нещо такова
Малца го сложих в марля за по-лесно вадене. Промих в съотношение 1:4
Накрая всичко се свари като ми направи впечатление, че термометъра не отчете повече от 97 градуса. Не зная дали това е максималната температура, която е възможно да достигне водата с този бързовар (2 киловата) или просто термометъра отчита с определена точност (въпреки че по спецификация е до 0.05 градуса).
При трите опита получих количество за бутилиране около 9-9.5 литра. Ферментацията протичаше в рамките на 2-3 дни и в трите случая бутилирах след 7-14 дни, в зависимост от свободното ми време.
Сега лошата за мен новина - резултата.
При първия случай се получи доста слаба бира. Почти не се усещаше алкохол и бирата беше доста водниста. Като за първи опит ставаше, но е много далеч от това, което търся, а именно вкус подобен на Гларус Porter или Black Cab Porter на Fullers.
Втория опит не беше по-добър. Кафето вместо да даде лека нотка на кафе даде вкус на втора цедка и завърши в мивката.
Третия опит се получи страхотен на аромат, но вкуса отново беше доста воднист. И при трите опита изпуснах температурата по време на майшуването до над 70 градуса. При третия опит ми заби приложението и го стартирах отново за да спре релето чак когато вече беше достигнало 78 градуса

Понеже съм абсолютно начинаещ нямам представа как да изляза от този омагьосан кръг на водниста бира. Може ли да ми дадете някакви съвети какво да подобря в процеса и от какво може да се получава воднистия резултат?