Страница 1 от 3
Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 15:42
от karakondjul
Тука си натаманявам една рецепта за dry stout чрез BS2 като целта ми е начален екстракт ~11P и IBU ~ 35 та искам и вашето мнение дали съм на прав път
1.5kg Pilsner malt
0.20kg Carafa II
0.08kg Carafa III
Дрожди - S-33/5gr
5.5л озахаряване / 10л промиване (водата за промиването май ми идва множко аз си мисля за 8л. Как смятате? )
Озахараване
65C/60min
72C/30min
78C - mash out
Варене 70мин - 6.6g Nuggeт и 6.6g Saaz @60 и по 1.7g от същите хмелове @10
Гледам да го докарам 12л преди варене и 9л за ферментиране.
Re: Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 17:44
от svetlo
Множко ще ти дойде водата, наистина. По мои сметки бих промивал с 8,5 литра. Ама зависи и колко изпаряваш по време на варенето - то за всеки съд е различно. Иначе според мен ще влезеш в категорията Dry Stout (ако това ти е целта де:)
Re: Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 17:51
от karakondjul
Целта е да го докарам до бира
пък ако вляза и в някакви рамки - чудесно!
Re: Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 17:58
от ALL_ON
При стаута може и без ароматична доза хмел, аз поне така го направих и съм доволен от резултата. Тоест ползваш хмел само за вгорчаване.
Re: Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 18:05
от Martin
Тея 72 градуса не ти трябват 30мин. Направи ги 10 най много 15. Увеличи водата за озахаряване на 6л, да не падне много пе-ха то на майша. За промиване 8л. Останалото изглежда добре.
Re: Стаут
Публикувано на:
11 Мар 2016, 18:13
от karakondjul
Благодаря за съвета. Като цяло целя по осезаем аромат/вкус на кафе.
Re: Стаут
Публикувано на:
12 Мар 2016, 11:13
от ALL_ON
Щом търсиш осезаем вкус на кафе, значи ползвай само Карафа тип 1, той дава този вкус. Аз сложих 10% от него и постигнах желаното
Re: Стаут
Публикувано на:
12 Мар 2016, 12:09
от st_jivko
И печен ечемик спомага за кафения вкус.
На 1,8 бих поставил по 100 гр. печен ечемик
и Карафа2.Ароматичен хмел -няма нужда.
Но горчивия-8.5 гр.
И бих се целил на 8 л.във ферментатора.
Re: Стаут
Публикувано на:
13 Мар 2016, 23:09
от karakondjul
Такааа.... варката я направих точно както съм описал в първия пост с разликата, че задържах на 72 за 10 мин. Сметките ми излязоха - пивна мъст 9л като резултат, НО екстракта е 17
Измерих го на 20г температура във ферментатора след обилно раздрусване. Очаквах около 12. Ползвам
този захаромер.
Че някъде греша - греша, но къде?
Re: Стаут
Публикувано на:
13 Мар 2016, 23:32
от dandilov
Карай и не се плаши... ще стане силна бира! Тъкмо няма да е податлива на случайни (пак да кажа "случайни") зарази. Пък ако оставиш някоя - друга бутилка да отлежи на хладно една година, е тогава ще е много як стаут! Това съвсем сериозно, ако си го направил с нужната хигиена разбира се!
С какви дрожди я закваси?
Важно е дрождите да понасят висок алкохолен градус! Иначе ще имаш сладък "Руски квас"