Страница 1 от 1

Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 15:02
от Mihail
Здравейте колеги!
Преди 2 седмици бутилирах стаута, който сварих на бъдни вечер и искам да споделя рецептата :)

Малцове:
Pale malt 4,2 кг
Wheat malt 0,8 кг
Caramunich 3 0,7 кг
Carafa 2 0,5 кг
Roasted barley 0,3 кг

Хмел:
Magnum 40 g @60
Irish moss @10

Мая:
Nothingam ale - 11g със стартер.

Вода:
Чешмяна, Софийска (дехлорирана) - 19,5 л за озахаряване; 26 за промиване.
Майшуване - 66 градуса за час, 72 - 10 минути.
Варене - 70 минути. Начален екстракт - 13,5* Брикс. Горчивини - 47 IBU.
Ферментация на 20 градуса - 17 дена, 7 дни на 15 градуса. Привиден (краен) екстракт - 3,7* Брикс.
Студено отлежаване - 7 дни на 5 градуса.
Бутилиране с 5,5 грама захар на литър - 8 дни за газиране на 20 градуса.
Алкохол по обем - 5,3%
Следва отлежаване на 5-6 градуса до изчерпване на количествата :)
IMG_20160131_001337.jpg

Препечените нотки са уникални. Ненатрапчива горчивина. Много пивка и някак кремава до известна степен. За жалост при затопляне над 12-13 градуса има леки нотки на висши алкохоли, но ако се пие по-хладка от това всичко е 6 :)
Наздраве!

Re: Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 20:18
от svetlo
Страхотно изглежда, да си я пиете със здраве!
Обаче - много интересна схема на тия Нотингамски гадинки - седмица на 15 градуса, седмица - на 5 и седмица в бутилки на 20 - някъде чел ли си я, или от личен опит? И как протече по външни белези ферментацията? Интересно ми е, защото аз съм им голям фен, но при мен много трудно се възбуждат пак за бутилковата доферментация..

Re: Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 20:42
от Mihail
При мен за "опит" не може да се говори за сега, защото това ми беше третата бира, която съм правил.Схемата е силно импровизирана. Първите 3 дена имаше доста голяма активност на дрождите и клапана гърмеше на макс. Реално до към 5-тия ден бирата беше стигнала крайният екстракт.
След основната ферментация реших да смъкна бирата в мазето на 15 градуса, за да забавя метаболизма на маята, но все пак да има някаква малка активност, в случай, че и се хапват още захари :D
5-те градуса в другото ми мазе са опит за формиране на "студена утайка", въпреки, че тази температура е много далеч от целта. Не, че колоидната стабилност ми е проблем, но така или иначе студеното отлежаване прави по-закръглен профил на бирата (мое виждане след ОГРОМЕН опит :D )
Очаквах някакви проблеми за съживяването на дрождите, но за моя изненада такъв нямаше. За 1 седмица бутилкова доферментация на 20 градуса се получи страхотна газировка, без да съм добавял никакви допълнителни дрожди при затварянето.
Предполагам е възможно по-плавното сваляне на температурата да е помогнало за жизнеността им.

Re: Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 02:52
от asenr
От тази опитах в събота, нали? Потвърждавам, наистина много пивка :obscene-drinkingcheers:

Re: Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 11:34
от svetlo
Странно, аз имам един такъв случай - след 5 дни ферментация декантирах в друг съд и заминах за 5 дни в командировка. През това време жената решила да замине за 3 дни на село, изключила всичко в къщи и като се прибрахме, температурата на бирата беше 7 градуса. Стоплих я и бутилирах, но й трябваха 20-на дни за да се газира. Мислех си, че Нотингамките много трудно се събуждат, но може от друго нещо да е било..

Re: Коледен стаут

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2016, 13:07
от Mihail
Да, Асене, това е бирата :)
Относно дрождите виждам друг момент- аз не съм я декантирал бирата. Тоест цялата ферментация си протече в един и същи съд до момента на бутилиране. Възможно е това да е разковничето.
Доста време обмислях и аз след основната ферментация да преместя в друг съд, но на края реших да го карам мързеливата. За мое щастие вкусове на аутолиза няма.