Американски амбър ейл
Публикувано на: 18 Яну 2016, 23:31
Здравейте,
Пускам тази тема, тъй като съм решил след 2 дни да реализирам въпросната варка. На скоро в един чужд форум открих интересна рецепта за Американски ейл, в която влизаше портокалова кора и кориандър. Тъй като са ми останали следните малцове мисля рецептата да е както следва:
Пейл малц - 3,5кг - 82%
Карапилз - 500гр - 12%
Карамюних - 250гр - 6%
20гр хмел Нъгет на 10мин. от завирането
25гр хмел Цитра 80мин. от завирането
25гр хмел Цитра - сухо охмеляване
Портокалова кора - 2гр/литър
Кориандър - 1гр/литър
Като последните две се слагат 10 минути преди края на варката. Ще използвам вода за озахаряване:промиване/3:4, а самото озахаряване ще се случи на 65гр.
Горчивината се старая да е по-ниска, а именно между 30-35ИБУ. Не съм прилагал до сега сухо охмеляване и честно казано малко се чудя, дали да не опитам да приложа този номер с подобието на чайче. В този случай се спестява и известно време освен всичко. Вие как мислите? Губи ли се съществена част от вкуса?
Ще използвам дрожди Safale US-05, като ще отделя малко от пивната мъст преди варенето, ще добавя захар и ще пусна дрождите да се забавляват.
Целта ми е в крайна сметка във ферментатора да влязат 21-22 литра, с начална плътност около 13П. Тази част до момента е най-сложна за мен - винаги използвам схемата 1кг малц : 7 литра вода и никога не ми остават 5 литра мъст, винаги са по-малко и плътността е по-висока от очакваното. Поради това ще се въоръжа с една идея повече вода за промиване.
Какво мислите относно рецептата? Никога не съм слагал нито портокалова кора, нито кориандър, но мисля, че с тези количества не би трябвало да мога да прецакам генерално вкуса?
Поздрави
Пускам тази тема, тъй като съм решил след 2 дни да реализирам въпросната варка. На скоро в един чужд форум открих интересна рецепта за Американски ейл, в която влизаше портокалова кора и кориандър. Тъй като са ми останали следните малцове мисля рецептата да е както следва:
Пейл малц - 3,5кг - 82%
Карапилз - 500гр - 12%
Карамюних - 250гр - 6%
20гр хмел Нъгет на 10мин. от завирането
25гр хмел Цитра 80мин. от завирането
25гр хмел Цитра - сухо охмеляване
Портокалова кора - 2гр/литър
Кориандър - 1гр/литър
Като последните две се слагат 10 минути преди края на варката. Ще използвам вода за озахаряване:промиване/3:4, а самото озахаряване ще се случи на 65гр.
Горчивината се старая да е по-ниска, а именно между 30-35ИБУ. Не съм прилагал до сега сухо охмеляване и честно казано малко се чудя, дали да не опитам да приложа този номер с подобието на чайче. В този случай се спестява и известно време освен всичко. Вие как мислите? Губи ли се съществена част от вкуса?
Ще използвам дрожди Safale US-05, като ще отделя малко от пивната мъст преди варенето, ще добавя захар и ще пусна дрождите да се забавляват.
Целта ми е в крайна сметка във ферментатора да влязат 21-22 литра, с начална плътност около 13П. Тази част до момента е най-сложна за мен - винаги използвам схемата 1кг малц : 7 литра вода и никога не ми остават 5 литра мъст, винаги са по-малко и плътността е по-висока от очакваното. Поради това ще се въоръжа с една идея повече вода за промиване.
Какво мислите относно рецептата? Никога не съм слагал нито портокалова кора, нито кориандър, но мисля, че с тези количества не би трябвало да мога да прецакам генерално вкуса?
Поздрави