Страница 1 от 1

Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 19:24
от Mihail
Здравейте колеги!
Днес (3 часа сутринта) завърших с първата варка на импровизираното ми оборудване по американски тертип.
IMG_20151220_170216.jpg

IMG_20151220_170200.jpg


Опита е за американски силно охмелен светъл ейл. Рецептата е малко импровизирана, но ще видим какво ще се получи.
4,8кг Pale ale malt
0,7кг Пшеничен малц
0,5кг CaraPils
0,5кг CaraMunich 2
Общо 6,5 кг
Майшувах мързеливата - 1 час на 66* и 10 минути на 76-77*. Можех да направя и една протеинова пауза заради пшеничния малц, но американците не я признават нея и реших да се предпазя от загаряне и да я пропусна :D . Йодната проба беше добра. pH на майша 5,4 (мерих го след смесване и после след 20 мин. майшуване) и ми се стори добре. Използвах вода по схемата 1/3 майш и 1/4 промивна (Девин изворна - няма да повторя да се набутам по тоя начин). Опитах се да направя "fly sparging" и може да се каже, че се получи, но отне само 20 минути, което ме навява на мисълта, че трябват корекции за следващата варка. Екстракт преди варене 12,5* Brix - около 38-40 литра мъст на око.
Варене +/- 70 минути. Хмелове:
Glacier - 60g 60 мин
Glacier - 60g 30 мин
Centinel - 40g 10 мин
Cascade - 20g 1 мин
Исках да направя сухо охмеляване със Centinel-а, но ме достраша да не се заразя и просто го сместих в графика. Добавих и 1,6 грама ирландски мъх. Екстракт след варене 14* Brix - повечко от колкото трябва ама няма да го връщаме :) Охлаждането дори без бъркане и движения на серпентината мина много бързо (направо ме хвана неподготвен). До тук всичко беше добре. Вече бях умрял от студ и уморен и почнах да правя грешки. При преместването на варилния на високо за сифониране, перфектно бистрата мъст се размъти - урок първи за следващата варка :) . Втора грешка - от бързане забравих да направя рехидратация на дрождите и ги наръсих сухи + засях повече от необходимото - втори урок. Друсане за аерация, псуване за количеството утайки, които оставих и затваряне. Използвах Safale US - 05 за единия ферментатор и Nothingam ale за втория- не си записах кой кой е... - трети урок - следващата варка ще започне далеееч по рано от 7 часа привечер :) Ферментация на 18-19* . Измиване до 3 часа и мускулна треска сутринта :)
IMG_20151221_114048.jpg

Много бих се радвал на съвети,мнения и въпроси.
Извинявам се за дългия пост.
Поздрави!

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 22:21
от nikolay.illov
Много бих се радвал на съвети,мнения и въпроси.

Аз например ти завиждам за оборудването.. ;)
Нова рима на етчер:... Глетчер.. :D
Наздраве

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:18
от Mihail
Здравейте отново!
Оставих бирата да ферментира 2 седмици на 20 градуса (въпреки, че и 1 беше напълно достатъчна). На 5-тия ден екстракта вече беше паднал до 3,5* (При 14 начален). След 14-тия ден преместих за 1 седмица в мазето на 6 градуса. Вчера бутилирах и бях приятно изненадан колко е бистра бирата - почти като масов лагер :) Предполагам обаче, че бистротата ще се загуби след бутилковата доферментация.
Бутилирането го направих с прехвърляне на бирата в кофа за бутилиране - с канелка и шлаух. Добавих 4 грама захар на литър. Захарта разтворих във вряща вода.
Не искам да правя реклама, но тази затварачка от онлайн магазина е уникална :)
Вкуса беше супер и имаше явна разлика между двата вида мая. Стила обаче отиде на British IPA, не че се оплаквам :) За оплакване е малкото количество, което получих. Реално изкарах около 24 литра бира, при положение, че вложих 6,5 кг малц и 45,5 литра вода.
Следва седмица за газиране и след това воля за отлежаване :)
Ще кача снимки като отворя първата.
IMG_20160110_223013.jpg

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:30
от victoryvt
4 грама на литър ми се вижда малко, но ще е леко газирана.
Можеше поне 5 , че и 6 - 7.
Ако искаш, презатвори някоя и друга бутилка като добавиш разликата директно като захар, без стерилизация. Ей тъй за пробата.
И бъди готов веднага след добавянето на захарта да затвориш с нова капачка, понеже захарта има свойството да прави пяна :)
И не, бистрата бира ще си остане пак бистра в бутилките.

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 14:41
от Mihail
Аз по принцип съм фен на по-слабо газираните бири. Все пак се надявам 4 грама да не са твърде малко, че да не се усетят :)

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 15:08
от Mihail
Ето го крайния резултат след седмица газиране и 1 ден охлаждане.
IMG_20160116_211114.jpg

Много ми хареса на вкус. Доста горчива, но не натрапчива. Усеща се вкус и мирис на мая (вероятно заради голямото количество дрожди, които наръсих). Газировката се беше получила добре, но за следващите варки ще слагам поне по 5 грама захар на литър. Пяната беше сравнително малко, но пък слоя над повърхността се задържа до край :) Крайният екстракт е 3,5* по брикс, но бирата някак ми се струва по-оголена от към тяло. За следващата варка ще обособя поне едно 10 минути на 72 градуса, за да стане по-плътна. Пробвах бирата и след 2 дена отлежаване на 5 градуса и ми се стори, че пяната беше по-добра и вкуса по-"закръглен"... но може би така ми се струва. Има видна разлика между двата вида дрожди, за жалост не знам кои бутилки от кой вид са :D

ПП: Така лесно се пие, че не усещаш кога си вкарал 3 и ти се е замотала главата :D
Ще докладвам и след седмица отлежаване :)
Някакви съвети за подобряване на пяната? Протеиновата пауза ще помогне ли или обратното?

Re: Американски светъл ейл с "Глетчер"

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 21:45
от 5th-hokage
Ако скриеш една бутилка сам от себе си за 1 месец ще усетиш красотата на бирата :)