Американски светъл ейл с "Глетчер"
Публикувано на: 21 Дек 2015, 19:24
Здравейте колеги!
Днес (3 часа сутринта) завърших с първата варка на импровизираното ми оборудване по американски тертип.
Опита е за американски силно охмелен светъл ейл. Рецептата е малко импровизирана, но ще видим какво ще се получи.
4,8кг Pale ale malt
0,7кг Пшеничен малц
0,5кг CaraPils
0,5кг CaraMunich 2
Общо 6,5 кг
Майшувах мързеливата - 1 час на 66* и 10 минути на 76-77*. Можех да направя и една протеинова пауза заради пшеничния малц, но американците не я признават нея и реших да се предпазя от загаряне и да я пропусна . Йодната проба беше добра. pH на майша 5,4 (мерих го след смесване и после след 20 мин. майшуване) и ми се стори добре. Използвах вода по схемата 1/3 майш и 1/4 промивна (Девин изворна - няма да повторя да се набутам по тоя начин). Опитах се да направя "fly sparging" и може да се каже, че се получи, но отне само 20 минути, което ме навява на мисълта, че трябват корекции за следващата варка. Екстракт преди варене 12,5* Brix - около 38-40 литра мъст на око.
Варене +/- 70 минути. Хмелове:
Glacier - 60g 60 мин
Glacier - 60g 30 мин
Centinel - 40g 10 мин
Cascade - 20g 1 мин
Исках да направя сухо охмеляване със Centinel-а, но ме достраша да не се заразя и просто го сместих в графика. Добавих и 1,6 грама ирландски мъх. Екстракт след варене 14* Brix - повечко от колкото трябва ама няма да го връщаме Охлаждането дори без бъркане и движения на серпентината мина много бързо (направо ме хвана неподготвен). До тук всичко беше добре. Вече бях умрял от студ и уморен и почнах да правя грешки. При преместването на варилния на високо за сифониране, перфектно бистрата мъст се размъти - урок първи за следващата варка . Втора грешка - от бързане забравих да направя рехидратация на дрождите и ги наръсих сухи + засях повече от необходимото - втори урок. Друсане за аерация, псуване за количеството утайки, които оставих и затваряне. Използвах Safale US - 05 за единия ферментатор и Nothingam ale за втория- не си записах кой кой е... - трети урок - следващата варка ще започне далеееч по рано от 7 часа привечер Ферментация на 18-19* . Измиване до 3 часа и мускулна треска сутринта
Много бих се радвал на съвети,мнения и въпроси.
Извинявам се за дългия пост.
Поздрави!
Днес (3 часа сутринта) завърших с първата варка на импровизираното ми оборудване по американски тертип.
Опита е за американски силно охмелен светъл ейл. Рецептата е малко импровизирана, но ще видим какво ще се получи.
4,8кг Pale ale malt
0,7кг Пшеничен малц
0,5кг CaraPils
0,5кг CaraMunich 2
Общо 6,5 кг
Майшувах мързеливата - 1 час на 66* и 10 минути на 76-77*. Можех да направя и една протеинова пауза заради пшеничния малц, но американците не я признават нея и реших да се предпазя от загаряне и да я пропусна . Йодната проба беше добра. pH на майша 5,4 (мерих го след смесване и после след 20 мин. майшуване) и ми се стори добре. Използвах вода по схемата 1/3 майш и 1/4 промивна (Девин изворна - няма да повторя да се набутам по тоя начин). Опитах се да направя "fly sparging" и може да се каже, че се получи, но отне само 20 минути, което ме навява на мисълта, че трябват корекции за следващата варка. Екстракт преди варене 12,5* Brix - около 38-40 литра мъст на око.
Варене +/- 70 минути. Хмелове:
Glacier - 60g 60 мин
Glacier - 60g 30 мин
Centinel - 40g 10 мин
Cascade - 20g 1 мин
Исках да направя сухо охмеляване със Centinel-а, но ме достраша да не се заразя и просто го сместих в графика. Добавих и 1,6 грама ирландски мъх. Екстракт след варене 14* Brix - повечко от колкото трябва ама няма да го връщаме Охлаждането дори без бъркане и движения на серпентината мина много бързо (направо ме хвана неподготвен). До тук всичко беше добре. Вече бях умрял от студ и уморен и почнах да правя грешки. При преместването на варилния на високо за сифониране, перфектно бистрата мъст се размъти - урок първи за следващата варка . Втора грешка - от бързане забравих да направя рехидратация на дрождите и ги наръсих сухи + засях повече от необходимото - втори урок. Друсане за аерация, псуване за количеството утайки, които оставих и затваряне. Използвах Safale US - 05 за единия ферментатор и Nothingam ale за втория- не си записах кой кой е... - трети урок - следващата варка ще започне далеееч по рано от 7 часа привечер Ферментация на 18-19* . Измиване до 3 часа и мускулна треска сутринта
Много бих се радвал на съвети,мнения и въпроси.
Извинявам се за дългия пост.
Поздрави!