Опит/Варка №4 Brown Porter
Публикувано на: 08 Дек 2015, 23:39
Здравейте!
Днес варих за 4-ти път. Този път целта беше конкретен стил бира - Brown Porter, до колко ще се получи - ще видим...
Малц:
2кг PaleAle (80%)
0,4кг CaraMunich Type II (16%)
0,1кг Carafa Type II (4%)
За този стил базовия светъл мацл по-скоро трябва да е по-малко %, но според New Recipe Builder на brewersfriend.com резултатът попада в рамките на стила...
Еднотемпературно озахаряване на 67 градуса за 60 минути.
75 градуса 10 минути.
Промиване с вода на 75 градуса.
Този път за промиване и прецеждане използвах лаутертун-а от магазина. В сравнение с използване на тензух - блага работа. Освен това се филтрира много по-добре. Само малко ме притеснява контакта на горещ майш с пластмаса - за в бъдеще трябва да си направя иноксов казан с двойно дъно и канелка...
Варене 80 минути.
10г Challenger за 60 минути (17.94 IBU)
10г Challenger за 15 минути (8.9 IBU) + Ирландски мъх
10г Challenger за 2 минути (1.52 IBU)
OG измерих 11.5 P / 1.046 SG
Очавано към 28 IBU
Отделих 1л сладка бирена мъст (и я сложих във фризера) за газировка.
Със загуби и др. към ферментатора отидоха около 11литра. Тъй като нямам толкова голям съд, използвам 2. Реших единия да е с дрожди Safale S04, а другия с Нотингам (за експеримент, каква ще е раликата). Направих стартер и двата пъти.
Изглежда ето така, преди добавяне на дрождите.
Днес варих за 4-ти път. Този път целта беше конкретен стил бира - Brown Porter, до колко ще се получи - ще видим...
Малц:
2кг PaleAle (80%)
0,4кг CaraMunich Type II (16%)
0,1кг Carafa Type II (4%)
За този стил базовия светъл мацл по-скоро трябва да е по-малко %, но според New Recipe Builder на brewersfriend.com резултатът попада в рамките на стила...
Еднотемпературно озахаряване на 67 градуса за 60 минути.
75 градуса 10 минути.
Промиване с вода на 75 градуса.
Този път за промиване и прецеждане използвах лаутертун-а от магазина. В сравнение с използване на тензух - блага работа. Освен това се филтрира много по-добре. Само малко ме притеснява контакта на горещ майш с пластмаса - за в бъдеще трябва да си направя иноксов казан с двойно дъно и канелка...
Варене 80 минути.
10г Challenger за 60 минути (17.94 IBU)
10г Challenger за 15 минути (8.9 IBU) + Ирландски мъх
10г Challenger за 2 минути (1.52 IBU)
OG измерих 11.5 P / 1.046 SG
Очавано към 28 IBU
Отделих 1л сладка бирена мъст (и я сложих във фризера) за газировка.
Със загуби и др. към ферментатора отидоха около 11литра. Тъй като нямам толкова голям съд, използвам 2. Реших единия да е с дрожди Safale S04, а другия с Нотингам (за експеримент, каква ще е раликата). Направих стартер и двата пъти.
Изглежда ето така, преди добавяне на дрождите.