Първи опит
Публикувано на: 08 Ное 2015, 20:15
Здравейте!
Зарибих се яко и аз на тема домашно пивоварство! Прочетох доста неща във форума, говорих с един приятел - домашен пивовар, тормозих го с въпроси... Вчера имах възможност да наблюдавам процесът на живо, както и да се запозная с домашни пивовари и хора, които разбират и да поговоря и с тях... И накрая се реших и аз да опитам!
От магазинът си бях поръчал 1кг светъл малц (смлян), хмел Магнум и Халертау и дрожди Нотингам и само чаках да дойде неделя за първи опит!
За озахаряването използвах 3 литра вода, които в тенджера от около 7 литра загрях до температура 45 градуса и добавих малцът. За около 20 минути подгрях до 67 градуса, редовно бъркайки майша. Тенджерата топлоизорах с подръчни средства (кухненска покривка на няколко ката, прикрепена около тенджерата с два ремъка с катарами за закопчаване). Идеята беше да направя еднотемпературно озахаряване на (около) 67 градуса... Не беше особено лесно като за първи път да поддържам температурата - махах тенджерата от котлона и я покривах допълнително с хавлии. По едно време температурата скочи към 72-73 градуса - добавих вднага студена вода, но пък падна до към 63-64... дозагрях леко и оставих в страни от котлона завита и без много-много "ръчкане" вече...
В крайна сметка 1 час средна температура 67 градуса След това дозагрях на 72 градуса и направих 10-15 минути пауза. Направих йодна проба - изглеждаше ОК (ще добавя снимка). Загрях до 78 градуса и задържах 10 минути.
Промиването го направих в 10 литра тенджера (в която и щях да варя) с подръчни средства - пластмасово сито - като гевгир и марля на 2 ката отгоре. На късмет се събра озахарения малц С 4 литра, които загрях в една леко голяма 13 литрова тенджера... облях набързо малца и докато се прецеждаше сложих съдът на котлона да завира и междувременно наливах останалата вода.
Резултатът беше 5 литра бирена мъст - ако може да се вярва на маркерите за обем на тенджерата. Ще трябва да проверя дали са точни. Възможно е малцът да не се е отцедил добре... но така или иначе очаквах към 7 литра
За съжаление плотът на печката е доста малък - към 26см широчина, а 28 см диаметър на тенджерата е малко повече, но все пак завря.
Използвах ето този IBU калкулатор за количествата хмел:
http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Оставих да ври 20 минути и добавих 4-5 грама Магнум, основна порция за горчивина (за 60 минути).
Везната, която използвах е с точност 1 грам, но измерването ми се стори леко съмнително, та не съм сигурен за точността на грамажа на хмела... може и да си въобразявам...
15 минути преди края добавих 5 грама Халертау за аромат. И След това, 2 минути преди края добавих още толкова Халертау.
Общо варене - 80 минути. Останаха 3 литра от 5 литра първоначално.
В калкулатора въведох 4 литра след варене и 5 литра в началото. Не предположих че ще изфирясат цели 2 литра С тези стойности за време, вид хмел, алфа-киселини и др. параметри... очаквана стойност 45 IBU - ама явно на практика, може и да е малко повече...
Охладих на водна баня със студена чешмяна вода + замразени акумулатори за хладилна чанта. До 35 градуса се охлади доста бързо.
Реших че ще правя стартер... стерилизирах междувременно едно метално канче с вода + капки йод и спирт... и за по-сигурно го и позагрях на котлона.
Докато бирената мъст се доохлаждаше започнах прецеждане през марля във фуния и зареждане на ферментатора - 6 литра бутилка от минерална вода, нова, тъкмо отворена - надявам се да се смята за "чиста". Фунията беше накисната в подобен на споменатия разтвор с вода, йод и спирт.
В металното канче отсипах от бирената мъст и за всеки случай сложих и малко захар. Дрождите добавих (на око, може би 3-4 грама) при температура 34-35 градуса... надявам се не е висока... Оставих ги за 5-10 минути и добавих съдържанието във ферментатора без да прецеждам. Радрусах стабилно ферментатора и преди добавяне на дрождите от стартера и след това. Пробих капачката, която също се киснеше известно време в онзи разтвор с йод и мушнах водния клапан, след което в него налях малко спирт. Май ще трябва леко да уплътня около клапана и капачката, за всеки случай. Ферментатора засега се очертава да стои в кухнята, където е 18-19 градуса. Утре ще видя има ли актичност и признаци на живот
Цялото забавление ми отне към 5 часа. Промиването го направих максимално бързо, прецеждането преди ферментатора също стана бързо - може би не достатъчно чисто - но се надявам че при ферментацията ще се утаи всичко.
Ами това е Тръпна в очакване да видя какво ще стане!
Нямам търпение за следваща варка, ще се целя в 10 или 20 литра, но явно ще трябва да си набавя още някои неща... и да помисля за подобрения...
Благодарности за полезната информация в този форум и към хората, които ми помогнаха с насоки!
Зарибих се яко и аз на тема домашно пивоварство! Прочетох доста неща във форума, говорих с един приятел - домашен пивовар, тормозих го с въпроси... Вчера имах възможност да наблюдавам процесът на живо, както и да се запозная с домашни пивовари и хора, които разбират и да поговоря и с тях... И накрая се реших и аз да опитам!
От магазинът си бях поръчал 1кг светъл малц (смлян), хмел Магнум и Халертау и дрожди Нотингам и само чаках да дойде неделя за първи опит!
За озахаряването използвах 3 литра вода, които в тенджера от около 7 литра загрях до температура 45 градуса и добавих малцът. За около 20 минути подгрях до 67 градуса, редовно бъркайки майша. Тенджерата топлоизорах с подръчни средства (кухненска покривка на няколко ката, прикрепена около тенджерата с два ремъка с катарами за закопчаване). Идеята беше да направя еднотемпературно озахаряване на (около) 67 градуса... Не беше особено лесно като за първи път да поддържам температурата - махах тенджерата от котлона и я покривах допълнително с хавлии. По едно време температурата скочи към 72-73 градуса - добавих вднага студена вода, но пък падна до към 63-64... дозагрях леко и оставих в страни от котлона завита и без много-много "ръчкане" вече...
В крайна сметка 1 час средна температура 67 градуса След това дозагрях на 72 градуса и направих 10-15 минути пауза. Направих йодна проба - изглеждаше ОК (ще добавя снимка). Загрях до 78 градуса и задържах 10 минути.
Промиването го направих в 10 литра тенджера (в която и щях да варя) с подръчни средства - пластмасово сито - като гевгир и марля на 2 ката отгоре. На късмет се събра озахарения малц С 4 литра, които загрях в една леко голяма 13 литрова тенджера... облях набързо малца и докато се прецеждаше сложих съдът на котлона да завира и междувременно наливах останалата вода.
Резултатът беше 5 литра бирена мъст - ако може да се вярва на маркерите за обем на тенджерата. Ще трябва да проверя дали са точни. Възможно е малцът да не се е отцедил добре... но така или иначе очаквах към 7 литра
За съжаление плотът на печката е доста малък - към 26см широчина, а 28 см диаметър на тенджерата е малко повече, но все пак завря.
Използвах ето този IBU калкулатор за количествата хмел:
http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Оставих да ври 20 минути и добавих 4-5 грама Магнум, основна порция за горчивина (за 60 минути).
Везната, която използвах е с точност 1 грам, но измерването ми се стори леко съмнително, та не съм сигурен за точността на грамажа на хмела... може и да си въобразявам...
15 минути преди края добавих 5 грама Халертау за аромат. И След това, 2 минути преди края добавих още толкова Халертау.
Общо варене - 80 минути. Останаха 3 литра от 5 литра първоначално.
В калкулатора въведох 4 литра след варене и 5 литра в началото. Не предположих че ще изфирясат цели 2 литра С тези стойности за време, вид хмел, алфа-киселини и др. параметри... очаквана стойност 45 IBU - ама явно на практика, може и да е малко повече...
Охладих на водна баня със студена чешмяна вода + замразени акумулатори за хладилна чанта. До 35 градуса се охлади доста бързо.
Реших че ще правя стартер... стерилизирах междувременно едно метално канче с вода + капки йод и спирт... и за по-сигурно го и позагрях на котлона.
Докато бирената мъст се доохлаждаше започнах прецеждане през марля във фуния и зареждане на ферментатора - 6 литра бутилка от минерална вода, нова, тъкмо отворена - надявам се да се смята за "чиста". Фунията беше накисната в подобен на споменатия разтвор с вода, йод и спирт.
В металното канче отсипах от бирената мъст и за всеки случай сложих и малко захар. Дрождите добавих (на око, може би 3-4 грама) при температура 34-35 градуса... надявам се не е висока... Оставих ги за 5-10 минути и добавих съдържанието във ферментатора без да прецеждам. Радрусах стабилно ферментатора и преди добавяне на дрождите от стартера и след това. Пробих капачката, която също се киснеше известно време в онзи разтвор с йод и мушнах водния клапан, след което в него налях малко спирт. Май ще трябва леко да уплътня около клапана и капачката, за всеки случай. Ферментатора засега се очертава да стои в кухнята, където е 18-19 градуса. Утре ще видя има ли актичност и признаци на живот
Цялото забавление ми отне към 5 часа. Промиването го направих максимално бързо, прецеждането преди ферментатора също стана бързо - може би не достатъчно чисто - но се надявам че при ферментацията ще се утаи всичко.
Ами това е Тръпна в очакване да видя какво ще стане!
Нямам търпение за следваща варка, ще се целя в 10 или 20 литра, но явно ще трябва да си набавя още някои неща... и да помисля за подобрения...
Благодарности за полезната информация в този форум и към хората, които ми помогнаха с насоки!