Още една начинаеща :-) :-) :-)
Публикувано на: 13 Окт 2015, 22:56
Здравейте!
От скоро - има-няма месец, се занимавам кажи-речи денонощно с усвояване тънкостите на пивоварството В тази връзка искам да благодаря на Виктор, който безкрайно търпеливо отговаря на всичките ми досадни питанки.
И така - към днешна дата имам вече произведени две варки обикновен пейл ейл по рецептата и технологията от книжката. От първата излязоха едва 12 бирички по 0,5л, а втората бутилирахме току-що. Уж трябваше да бъдат 20 л, но и тя излезе по-малко от очакваното То не бяха утайки, то не беше разливане и оливане ... Та в крайна сметка напълнихме 28 половин литрови бутилки.
За първата бира не мога да кажа нито едно число, по простата причина, че не мерих нищо, освен материалите
Втората е със следните показатели:
Материали:
4 кг малц Pale Ale
40 гр хмел Northern Brewer
11 гр дрожди Nothingham
5 гр ирландски мъх
вода 1:3 за майшуване и 1:4 за промиване, общо 28 л.
pH на водата преди преваряване: 8; след преваряване - 7,2.
pH на водата след филтриране през кана Брита (няма да казвам колко часа ми отне, че си е за смях!): 6,2.
pH на малцовата каша в началото на озахаряването: 5,5.
Майшуване:
загряване на 12 л вода до 63°С;
прибавяне на малца - 4 кг н торба от тензух (за по-лесно вадене на малца в последствие), сваляне на температурата до 55°С чрез разбъркване със замразена вода в бутилка, задържане на тази температура за 20 минути;
покачване на температурата до 67°С и задържане за 45 минути;
покачване на температурата до 72°С и задържане за 30 минути;
йодна проба - О.К.; pH - 5.5;
покачване на температурата до 78°С.
Промиване и прецеждане: за около 70 минути с 16 л вода на 78°С.
Варене с хмел: сложих 40 гр по следната схема: 15 гр на 10-тата минута след завиране на мъстта; 15 гр на 45-тата минута; 5 гр ирландски мъх на 30-тата минута и 10 гр хмел на 80-тата минута.
Охлаждане: със серпентина от 100°С до 25°С за около 40-45 минути. Не знам защо, но не стана много бързо. Температурата на водата от мивката беше 16°С.
Филтриране през тензух и нетъкан текстил чрез източване с тънко маркуче и зареждане на тубата от минерална вода (в къщи ми се присмиват, че съм я кръстила "ферментор" ). рH - 5.5. Аерирах чрез силно разклащане и добавих дрождите, предварително накиснати в 100 ml преварена и охладена вода. Ферментация: покрих ферментора с ушито за целта "кожухче", за да не се осветява и го затворих. Капачката е с воден клапан и си бълбукаше съвсем нормално на 12-ия час, като силното бълбукане продължи около 2-3 дни, след което намаля, но не спря. Така 7 дни. А ето и числата, които ме притесняват:
OG - 1.055, FG - 1.028. Ползвах един калкулатор, който ми сметна, че алкохолът е 5,57% на едното място (ето тук - http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/) и 3,54% (ето тук -
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/). Ако приложа онази формула с коефициента, получавам също по-малко число: 3,51% [(13,5 - 7)*0,54]. Е, те това вече тотално ме опетла , за това ви моля за съдействие!!!
Кое, аджеба, е вярното число?! Безалкохолна бира ли съм си произвела, или нормална? Струва ми се, че нещо ферментацията не е протекла както трябва.
Относно вторичната ферментация: бирата разделихме на две части - едната си остана мътна, а другата част филтрирахме през някакъв сложен филтър (май за вино ) и тя излезе кристално прозрачна. Към мътната прибавихме 10% сладка мъст, предварително отделена и замразена до снощи, а към филтрираната прибавихме 12 гр/л малцов екстракт, след което и тя леко помътня. Ще кажа какво се е случило едва след седмица.
Какво е вашето мнение? Ще бъда благодарна за отзиви и помощ. И се извинявам за дългия ферман
От скоро - има-няма месец, се занимавам кажи-речи денонощно с усвояване тънкостите на пивоварството В тази връзка искам да благодаря на Виктор, който безкрайно търпеливо отговаря на всичките ми досадни питанки.
И така - към днешна дата имам вече произведени две варки обикновен пейл ейл по рецептата и технологията от книжката. От първата излязоха едва 12 бирички по 0,5л, а втората бутилирахме току-що. Уж трябваше да бъдат 20 л, но и тя излезе по-малко от очакваното То не бяха утайки, то не беше разливане и оливане ... Та в крайна сметка напълнихме 28 половин литрови бутилки.
За първата бира не мога да кажа нито едно число, по простата причина, че не мерих нищо, освен материалите
Втората е със следните показатели:
Материали:
4 кг малц Pale Ale
40 гр хмел Northern Brewer
11 гр дрожди Nothingham
5 гр ирландски мъх
вода 1:3 за майшуване и 1:4 за промиване, общо 28 л.
pH на водата преди преваряване: 8; след преваряване - 7,2.
pH на водата след филтриране през кана Брита (няма да казвам колко часа ми отне, че си е за смях!): 6,2.
pH на малцовата каша в началото на озахаряването: 5,5.
Майшуване:
загряване на 12 л вода до 63°С;
прибавяне на малца - 4 кг н торба от тензух (за по-лесно вадене на малца в последствие), сваляне на температурата до 55°С чрез разбъркване със замразена вода в бутилка, задържане на тази температура за 20 минути;
покачване на температурата до 67°С и задържане за 45 минути;
покачване на температурата до 72°С и задържане за 30 минути;
йодна проба - О.К.; pH - 5.5;
покачване на температурата до 78°С.
Промиване и прецеждане: за около 70 минути с 16 л вода на 78°С.
Варене с хмел: сложих 40 гр по следната схема: 15 гр на 10-тата минута след завиране на мъстта; 15 гр на 45-тата минута; 5 гр ирландски мъх на 30-тата минута и 10 гр хмел на 80-тата минута.
Охлаждане: със серпентина от 100°С до 25°С за около 40-45 минути. Не знам защо, но не стана много бързо. Температурата на водата от мивката беше 16°С.
Филтриране през тензух и нетъкан текстил чрез източване с тънко маркуче и зареждане на тубата от минерална вода (в къщи ми се присмиват, че съм я кръстила "ферментор" ). рH - 5.5. Аерирах чрез силно разклащане и добавих дрождите, предварително накиснати в 100 ml преварена и охладена вода. Ферментация: покрих ферментора с ушито за целта "кожухче", за да не се осветява и го затворих. Капачката е с воден клапан и си бълбукаше съвсем нормално на 12-ия час, като силното бълбукане продължи около 2-3 дни, след което намаля, но не спря. Така 7 дни. А ето и числата, които ме притесняват:
OG - 1.055, FG - 1.028. Ползвах един калкулатор, който ми сметна, че алкохолът е 5,57% на едното място (ето тук - http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/) и 3,54% (ето тук -
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/). Ако приложа онази формула с коефициента, получавам също по-малко число: 3,51% [(13,5 - 7)*0,54]. Е, те това вече тотално ме опетла , за това ви моля за съдействие!!!
Кое, аджеба, е вярното число?! Безалкохолна бира ли съм си произвела, или нормална? Струва ми се, че нещо ферментацията не е протекла както трябва.
Относно вторичната ферментация: бирата разделихме на две части - едната си остана мътна, а другата част филтрирахме през някакъв сложен филтър (май за вино ) и тя излезе кристално прозрачна. Към мътната прибавихме 10% сладка мъст, предварително отделена и замразена до снощи, а към филтрираната прибавихме 12 гр/л малцов екстракт, след което и тя леко помътня. Ще кажа какво се е случило едва след седмица.
Какво е вашето мнение? Ще бъда благодарна за отзиви и помощ. И се извинявам за дългия ферман