IPA със словенски хмел
Публикувано на: 14 Сеп 2015, 15:59
Здравейте,
Вчера реших да си изразходвам останалите словенски хмелове на ИПА. Че да видим как ще е, по принцип ми харесаха на предните варки.
Рецептата която ползвах е:
Пейл ейл - 4кг
Карапилс - 1кг
Караарома - 200гр
Караамбър - 200гр
Озахаряването протече доста добре, 45мин на 65гр. Йодната проба показа че всичко е готово.
Прецедих, промих и сложих да се вари. Хмела:
Styrian Dana - 23гр / 60мин
Aurora - 10гр / 10мин
После ще сложа за сухо охмеляване още 10-15гр Aurora.
След 60мин варене се получиха 20л бира с плътност 1.066 / 16 плато. Заквасих със US-05, и добавих 1,5гр храна за дрожди (жена ми е технолог винар и ми донесе някакви скъпи храни на базата на диамониев фосфат за предстоящите ми варки на медовина, че викам да пръсна малко от тях в бирата).
В момента къкри много добре в мазето, на температура 21гр. Ще видим нататък какво ще излезе. Предната ми ИПА беше английска и се получи фантастично.
Вчера реших да си изразходвам останалите словенски хмелове на ИПА. Че да видим как ще е, по принцип ми харесаха на предните варки.
Рецептата която ползвах е:
Пейл ейл - 4кг
Карапилс - 1кг
Караарома - 200гр
Караамбър - 200гр
Озахаряването протече доста добре, 45мин на 65гр. Йодната проба показа че всичко е готово.
Прецедих, промих и сложих да се вари. Хмела:
Styrian Dana - 23гр / 60мин
Aurora - 10гр / 10мин
После ще сложа за сухо охмеляване още 10-15гр Aurora.
След 60мин варене се получиха 20л бира с плътност 1.066 / 16 плато. Заквасих със US-05, и добавих 1,5гр храна за дрожди (жена ми е технолог винар и ми донесе някакви скъпи храни на базата на диамониев фосфат за предстоящите ми варки на медовина, че викам да пръсна малко от тях в бирата).
В момента къкри много добре в мазето, на температура 21гр. Ще видим нататък какво ще излезе. Предната ми ИПА беше английска и се получи фантастично.