Моята първа бира, моля за оценки и съвети
Публикувано на: 15 Авг 2015, 18:24
Здравейте,
Днес сварих първата си бира. Използвах рецептата от "Как да сваря първата си бира".
Суровини:
11л Девин изворна (използвах тубата за ферментор), 5 за озахаряване, 6 за промиване
1,5 kg малц Pale ale
16 gr хмел Northern brewer
1/2 пакетче дрожди Safale S04
Реших да използвам подхода, прочетен във форума, да варя в тенджера под налягане с отворен капак, след варенето да охлаждам на водна баня със затворен капак, за да намаля вероятността за заразяване.
Озахаряване в съда за варене, в торба от тензух. Това предизвика първата трудност. Торбата запълни почти изцяло тенджерата, опирайки в стените и дъното, "свободна" вода само долу между дъното и стената... и въпреки това, като сипах малца, той зае цялата торба. Трудно се бъркаше и при разбъркване излизаще малц над повърхността. Първи въпрос - това лошо ли е, води ли до окисляване? Другият проблем беше трудното поддържане на температурата, след разбъркване се увеличаваше изведнъж. (на тренировката само с вода беше по-лесно )
Озахаряване по схемата от посочената тема:
- 11' за загряване до 43*
- слагам малца, разбърквам, пак 43*, свалих с лед до 38-9*, 20' пауза
- рН тест с лента за урина (само това намерих), приблизително 5, белтъчини 1/100 (ако правилно разчитам цветовата схема, това са 1 гр на 100 литра)
- 20' загряване до 50*, изключвам котлона без да махам, очаквам покачване 2-3*, качи се на 54*, свалих с лед на 52,5*, 20' пауза
- 20' загряване до 67*, стигна 69*, свалих с лед на 67,5*, 45' пауза, поддържах в границите 65,5-8*
- йодна проба ОК
- 7' загряване до 72*, махам от котлона, покачва се до 74*, 20' пауза, температурата пада до 70*
- 10' загряване до 78*
Втори въпрос - кои от тези стъпки мога да пропусна? Много време отива, 2 часа и 50'.
Промиване с 6 литра вода на 78*. Наливам с канче, като внимавам да не плискам, повдигам тензуха с придръпване. Като напълних тенджерата (включих на макс, да завира), извадих торбата в друга тенджера, продължих да промивам в нея, после я преместих в тенджерата, в която загрявах водата. Приплакнах и с леко притискане изцедих още малко. Общо 20'
В крайна сметка имах 10 литра мъст преди варене. Пак йоден тест (да не съм извадил нишесте с притискането), ОК е, рН 5, белтъци между 0 и 0,3/30 (каквото и да значи това, математически трябва да е същото като 1/100, но е с друг цвят в таблицата).
Завира мъстта в първия съд, 10' по-късно и втория. Варя в два, защото тенджерата не събира всичко. Според изчисленията ще го събере, след загубата на вода от варенето, но не и в началото.
Охмеляване:
- 11 гр Northern brewer на 15-тата минута в основния съд - ври 1 час
- 5-6 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута (вече всичко е в основния съд) - ври 10'
Общо 75' варене.
Сложих капака и охлаждане на водна баня. След час и 20' е на 23*.
Цедене
Учудих се колко много фина утайка има, очаквах от мъха да е гранулирана. Наложи се в движение да променя плановете за филтриране. Смятах да ползвам парче нетъкан текстил, което е много фино и филтрира добре, но се запуши веднага щом стигнах до утайките (първите 2 литра бяха идеално бистри). Изпрах набързо малко тензух в разтвор на окорон, изцедих грубо и после фино през нетъкания текстил. Трети въпрос - Дезинфектантът останал във "филтъра" пречи ли, ще въздейства ли на дрождите?
Налях в тубата от минерална вода и неприятна изненада - 5,5 литра (разграфих си я през 0,5л). Очаквах около 7,5. Вероятно заради варенето в два съда съм имал повече изпаряване.
Както и да е. 5,5 лтра, захарност 14 при 24,4*.
Яко друсане, здраво се разпени, изсипах 1/2 пакетче дрожди Safale S04 без рехидратиране, поразклатих да паднат през пянатa, пуснах и захаромера вътре и затворих.
Четвърти въпрос - как да оценя какво съм направил, как се класифицира и т.н?
--------------------------
Какво друго съм направил/планирал:
Затворих ферментора със самоделна тапа. Две капачки от туби минерална вода, залепени гърбом с горещ силикон, прекарани през тях кабел на сонда за термометър и силиконов маркуч за водния клапан (най-простия тип - в чаша с вода). Горната капачка запълнена с горещ силикон. Четох, че уплътняването на ферментора и загубата на СО2 е чест проблем и се застраховах.
Ферменторът е в леген с вода, увит в мокра кърпа и близо до климатик. Притеснявам се от повишаване на температурата при ферментацията.
Планирам да източвам и разливам с помпа за минерална вода, на която съм сложил маркуче и малко кранче. Маркучето слиза до дъното на съда за източване / бутилката, за да не се плиска и окислява. Изпреварвам въпросите - тази помпа прави налягане над, а не в течността, така че не се притеснявам за окисляване от помпата.
Ще газирам бутилково. За целта ще отлея бистрата част от бирата в друга туба, ще добавя малцов екстракт и дрожди Safbrew F2 и ще бутилирам в 1л ПЕТ бутилки.
Е, вашите оценки, критики, коментари...?
Днес сварих първата си бира. Използвах рецептата от "Как да сваря първата си бира".
Суровини:
11л Девин изворна (използвах тубата за ферментор), 5 за озахаряване, 6 за промиване
1,5 kg малц Pale ale
16 gr хмел Northern brewer
1/2 пакетче дрожди Safale S04
Реших да използвам подхода, прочетен във форума, да варя в тенджера под налягане с отворен капак, след варенето да охлаждам на водна баня със затворен капак, за да намаля вероятността за заразяване.
Озахаряване в съда за варене, в торба от тензух. Това предизвика първата трудност. Торбата запълни почти изцяло тенджерата, опирайки в стените и дъното, "свободна" вода само долу между дъното и стената... и въпреки това, като сипах малца, той зае цялата торба. Трудно се бъркаше и при разбъркване излизаще малц над повърхността. Първи въпрос - това лошо ли е, води ли до окисляване? Другият проблем беше трудното поддържане на температурата, след разбъркване се увеличаваше изведнъж. (на тренировката само с вода беше по-лесно )
Озахаряване по схемата от посочената тема:
- 11' за загряване до 43*
- слагам малца, разбърквам, пак 43*, свалих с лед до 38-9*, 20' пауза
- рН тест с лента за урина (само това намерих), приблизително 5, белтъчини 1/100 (ако правилно разчитам цветовата схема, това са 1 гр на 100 литра)
- 20' загряване до 50*, изключвам котлона без да махам, очаквам покачване 2-3*, качи се на 54*, свалих с лед на 52,5*, 20' пауза
- 20' загряване до 67*, стигна 69*, свалих с лед на 67,5*, 45' пауза, поддържах в границите 65,5-8*
- йодна проба ОК
- 7' загряване до 72*, махам от котлона, покачва се до 74*, 20' пауза, температурата пада до 70*
- 10' загряване до 78*
Втори въпрос - кои от тези стъпки мога да пропусна? Много време отива, 2 часа и 50'.
Промиване с 6 литра вода на 78*. Наливам с канче, като внимавам да не плискам, повдигам тензуха с придръпване. Като напълних тенджерата (включих на макс, да завира), извадих торбата в друга тенджера, продължих да промивам в нея, после я преместих в тенджерата, в която загрявах водата. Приплакнах и с леко притискане изцедих още малко. Общо 20'
В крайна сметка имах 10 литра мъст преди варене. Пак йоден тест (да не съм извадил нишесте с притискането), ОК е, рН 5, белтъци между 0 и 0,3/30 (каквото и да значи това, математически трябва да е същото като 1/100, но е с друг цвят в таблицата).
Завира мъстта в първия съд, 10' по-късно и втория. Варя в два, защото тенджерата не събира всичко. Според изчисленията ще го събере, след загубата на вода от варенето, но не и в началото.
Охмеляване:
- 11 гр Northern brewer на 15-тата минута в основния съд - ври 1 час
- 5-6 гр Northern brewer и 1 гр ирландски мъх на 65-тата минута (вече всичко е в основния съд) - ври 10'
Общо 75' варене.
Сложих капака и охлаждане на водна баня. След час и 20' е на 23*.
Цедене
Учудих се колко много фина утайка има, очаквах от мъха да е гранулирана. Наложи се в движение да променя плановете за филтриране. Смятах да ползвам парче нетъкан текстил, което е много фино и филтрира добре, но се запуши веднага щом стигнах до утайките (първите 2 литра бяха идеално бистри). Изпрах набързо малко тензух в разтвор на окорон, изцедих грубо и после фино през нетъкания текстил. Трети въпрос - Дезинфектантът останал във "филтъра" пречи ли, ще въздейства ли на дрождите?
Налях в тубата от минерална вода и неприятна изненада - 5,5 литра (разграфих си я през 0,5л). Очаквах около 7,5. Вероятно заради варенето в два съда съм имал повече изпаряване.
Както и да е. 5,5 лтра, захарност 14 при 24,4*.
Яко друсане, здраво се разпени, изсипах 1/2 пакетче дрожди Safale S04 без рехидратиране, поразклатих да паднат през пянатa, пуснах и захаромера вътре и затворих.
Четвърти въпрос - как да оценя какво съм направил, как се класифицира и т.н?
--------------------------
Какво друго съм направил/планирал:
Затворих ферментора със самоделна тапа. Две капачки от туби минерална вода, залепени гърбом с горещ силикон, прекарани през тях кабел на сонда за термометър и силиконов маркуч за водния клапан (най-простия тип - в чаша с вода). Горната капачка запълнена с горещ силикон. Четох, че уплътняването на ферментора и загубата на СО2 е чест проблем и се застраховах.
Ферменторът е в леген с вода, увит в мокра кърпа и близо до климатик. Притеснявам се от повишаване на температурата при ферментацията.
Планирам да източвам и разливам с помпа за минерална вода, на която съм сложил маркуче и малко кранче. Маркучето слиза до дъното на съда за източване / бутилката, за да не се плиска и окислява. Изпреварвам въпросите - тази помпа прави налягане над, а не в течността, така че не се притеснявам за окисляване от помпата.
Ще газирам бутилково. За целта ще отлея бистрата част от бирата в друга туба, ще добавя малцов екстракт и дрожди Safbrew F2 и ще бутилирам в 1л ПЕТ бутилки.
Е, вашите оценки, критики, коментари...?