Страница 1 от 3
Ето и моята тема :P
Публикувано на:
03 Май 2015, 21:56
от KpaTyH
Наздраве!
Това ми е 3-та варка като цяло, предните две бяха червен ирландски от темата на Виктор за НОВА.
1.4 kg Pale Ale малц
0.1 kg Caraaroma malt
4.5 l вода за озахаряване
6 л вода за промиване
10 gr Nugget за горчивина
17 gr Cascade за аромат
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
27 Юни 2015, 22:22
от KpaTyH
Последната малка варка, експеримент с мурсалски чай и мента
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
09 Юли 2015, 10:50
от aleks68
Наздраве колега! Това пък е моята първа домашна бира. В момента е на една седмица след бутилиране. Газировката е малко слаба - явно сложих по-малко захар (около 2,5 гр. на 600 мл. бутилка от астика. Следващия път ще коригирам. За първа мисля, че стана добре!
Не знам при тези температури може ли да се прави бира?
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
09 Юли 2015, 12:28
от st_jivko
Поздравления за прощапулника.
Помисли си добре дали да увеличаваш количеството
на захарта.Мисля,че 2,5 гр.на 600мл.е добре.
На каква температура си я оставил да се газира?
Какъв е началния и крайния екстракт?
Ако все пак решиш да корегираш,гледай
захарта да не е повече от 6гр. на литър.
А най-добре изчакай още 2-3 седмици/ако можеш/
и тогава пак я опитай.
Тя и нискогазираната бира си има предимства-
тогава най-добре ще усетиш букета от вкусове и
аромати.
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
09 Юли 2015, 16:01
от aleks68
Началният екстракт беше около 9%, но като го сварих, понеже горелката е голяма - 9 кв., за час и половина намаля повече от половината, да не кажа с две трети. Понеже се концентрира - какво да направя
и му сложих преварена вода - това се сетих. Има логика - концентрата нали го разреждат с вода? После, като прочетох във форума съм постъпил правилно. Оставих я на 13% преди ферментация.
В бутилките се газира на стайна температура - в момента около 23-24 градуса.
Чудя се дали мога сега да правя ейл - заради високите температури?
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
09 Юли 2015, 16:28
от st_jivko
При спазване на отлични санитарно-хигиенни условия,можеш да правиш ейл.
Аз дезинфекцирам пода и стените около варката.За съдовете грешка не
вярвам да направиш.Много е важно да охладиш пивната мъст максимално бързо.
Това за мен е малко проблем,защото водата в канализацията е вече 18 градуса.
Затова ръгвам в казана с мъстта 8 л.замразени стерилизирани външно бутилки с лед.
Трудно се заразяват и силно охмелени бири.Така ,че ако не те притеснява по-горчивия
вкус,можеш да опиташ с повече хмел/примерно 50 процента горчив хмел вповече/.
Добре е да намериш начин да контролираш температурата на ферментора.Аз го
потапям във ваната с температура на водата около 18 градуса.На другия ден я
сменям,защото вече е 24.И така докато свърши поне бурната ферментация.
По въпроса за разреждането с преварена вода-добре си се справил.Аз бих
намалил мощността или времето на варене с 10-20 минути.
При тази температура/23-24гр./ става отлична газировка с 5-6 гр.захар на литър.
Добре е два три пъти на ден да подбутнеш заспиващите дрожди,като добре раз-
клащаш всички бутилки.Така една седмица.Аз оставям още 2 седмици да се избистри
добре бирата в най-хладното помещение.После два дни в хладилника и газ.
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
10 Юли 2015, 09:08
от aleks68
Благодаря за информацията колега. Аз с охлаждането проблеми нямам, защото при нас водата във водопровода е с температура около 4 градуса и сега. На водна баня я охлаждам при течаща вода за около 20 минути. В понеделник ще правя червен ейл. Вчера си поръчах материалите. После ще докладвам!
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
14 Юли 2015, 11:05
от aleks68
Здравейте. Направих и третата варка в събота.
2,3 Pilsner
0,4 Caraaroma
0,3 CaraPils
0,025-30 Norther Brewer
0,005-6 Notingam
9 л. вода първоначално
12 л. за промиване.
Смесване на 50 градуса и престой 20 минути. Вдигане до 65-67 и престой 30 минути. После на 70-72 още 20 минути. Йодна проба ОК. Аз малца го държа в тензух и го изстисквам накрая. Не съм мерил литрите, но на око около 18-19 л. със захарност 10%.
После изваряване за 1час и 15 минути ( не час и половина щото предните пъти ми остава на половина с висок % с тази 9 кв.пиростия - както и да я регулирам все силно ври, иначе ще загасне). Охмеляване на два пъти - в началото основното количество и накрая по-малко. Охлаждане на водна баня за 30 минути на приемлива температура 25-30 градуса. Захарност 13% и във ферментатора около 13-14 литра. Предварително активирах дрождите с хладка вода и малко захар. След 5-6 часа водния звънец не може да смогне - яко ври. Обаче стана доста тъмна. Исках я червена, но стана тъмна - иначе с приятен аромат - пробвах я преди ферментатора. Мисля, че ще стане добра. Сега майката му е чакането.
Моля, по-подготвените да кажат нещо да не бъркам по технологията, защото остава доста утайка, въпреки, че прецеждам след варене с четворен тензух и пак във ферментатора има бяла утайка, която се прехвърля после и в бутилките, ако ли да бутилирам с шлаух и шпилка, на която е закачен с три пръста по-високо от дъното?
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
14 Юли 2015, 11:23
от 5th-hokage
Не виждам да бъркаш глобално нещо - от бялата утайка няма как да избягаш - това са падналите на дъното дрожди след като са изферментирали каквото може да се изферментира. Ако пълниш в кегове и имаш разливна инсталация утайката излиза първа, но при бутилките винаги я имаш а тя даже е нужна защото трябва да има с какво да се газира самата бира. Просто не сипваш докрай от бутилката и не я друсаш много - за цвета е нормално да е по тъмна когато използваш Кара Арома. Аз лично го харесвам този малц и го слагам в малки количества почти на всички варки. С какви дрожди си засадил и на коко градуса ги държиш?
Re: Ето и моята тема :P
Публикувано на:
14 Юли 2015, 12:00
от aleks68
Засадил съм с Нотингам 5-6 грама. Държа ги на стайна температура - в момента 23-4 градуса.