Кухненска бира
Публикувано на: 13 Мар 2015, 19:05
Най сетне и аз да се похваля.Това ми е четвърта варка на ейл.
Успях да внеса някакъв порядък в кухнята на жената и реших
да направя някоя и друга снимка.
Формулата ми е следната:
-малц "Мюних"-тип2-1кг.
-малц "Пеил Еил"-Вайерман-2кг.
-малц "Караарома"-1 шепа за вкус и цвят.
-хмел-горчив"Нъгет"20 гр.
-хмел-ароматен"Перла"-30 гр.
-мая "Нотингъм Еил"-11,5гр.
-10 л.вода за озахаряване.
-14 л.вода за промиване.
Водата предварително подгрях с бързовар 3 kW направо в казана за 15 мин.до 60 гр.
Този път реших да е от осмозната.При проверка на pH се оказа,че водата от чешмата е
с pH 7.0,а след осмозата pH 6.0.Тази киселинност много ме изненада,но и ме зарадва,
защото не се наложи да ползвам млечна киселина.
Докато чаках-приготвих материала.
И метнах едно хлебче-да стане докато свърша с бирата.
Започна се готвенето: от 60 гр. падна на 55 гр.Задържах 20 мин./протеинова пауза/.
После озахаряване на 62-63 гр.-30 мин.,допълнително озахаряване на 72-73 гр-30 мин.
Приключване за 30 мин. на 78 гр.Йодна проба-6.
Промивка на 78 гр.-този път много лесно за 30 мин.Предварително си подгрях водата
в хладилна чанта за 20 мин. до 80 гр.
Получи се мъст със захарност 11,5 Брикс.Спрях чучура на около 2.Досвидя ми се да изхвърлям
1,5-2,0 литра слаба чорба,но не ми се изваряваше за концентрация.
Варене за стерилизация и утаяване на белтъците-90 минути.
10 мин. от началото сложих горчивия хмел,а 15 мин.преди края-ароматичния.
Охладих до 28гр. за 25 мин.Бутилките с лед обеззаразих предварително с натриев
хипохлорид на спрей от антимухъл и обилно изплакване.
Филтрирах на два пъти-с тензух и чорапчето на Виктор,
което свърши перфектна работа.Толкова бистра мъст не съм имал до сега.
При 20 гр.-захарност 13 Брикс, pH 4,5/без да слагам млечна киселина/.
Количество-14 литра на око.Екстрактивност = 61%.
Посях маята след мини стартер и яко друсане на бутилката .
След 10 часа при 19 гр., гъбите нададоха глас-явно станаха много.
В дясната бутилка съм сложил бентонит за избистряне.Надявам се новата
варка да не третирам по този начин,защото материала е доста бистър.
Успях да внеса някакъв порядък в кухнята на жената и реших
да направя някоя и друга снимка.
Формулата ми е следната:
-малц "Мюних"-тип2-1кг.
-малц "Пеил Еил"-Вайерман-2кг.
-малц "Караарома"-1 шепа за вкус и цвят.
-хмел-горчив"Нъгет"20 гр.
-хмел-ароматен"Перла"-30 гр.
-мая "Нотингъм Еил"-11,5гр.
-10 л.вода за озахаряване.
-14 л.вода за промиване.
Водата предварително подгрях с бързовар 3 kW направо в казана за 15 мин.до 60 гр.
Този път реших да е от осмозната.При проверка на pH се оказа,че водата от чешмата е
с pH 7.0,а след осмозата pH 6.0.Тази киселинност много ме изненада,но и ме зарадва,
защото не се наложи да ползвам млечна киселина.
Докато чаках-приготвих материала.
И метнах едно хлебче-да стане докато свърша с бирата.
Започна се готвенето: от 60 гр. падна на 55 гр.Задържах 20 мин./протеинова пауза/.
После озахаряване на 62-63 гр.-30 мин.,допълнително озахаряване на 72-73 гр-30 мин.
Приключване за 30 мин. на 78 гр.Йодна проба-6.
Промивка на 78 гр.-този път много лесно за 30 мин.Предварително си подгрях водата
в хладилна чанта за 20 мин. до 80 гр.
Получи се мъст със захарност 11,5 Брикс.Спрях чучура на около 2.Досвидя ми се да изхвърлям
1,5-2,0 литра слаба чорба,но не ми се изваряваше за концентрация.
Варене за стерилизация и утаяване на белтъците-90 минути.
10 мин. от началото сложих горчивия хмел,а 15 мин.преди края-ароматичния.
Охладих до 28гр. за 25 мин.Бутилките с лед обеззаразих предварително с натриев
хипохлорид на спрей от антимухъл и обилно изплакване.
Филтрирах на два пъти-с тензух и чорапчето на Виктор,
което свърши перфектна работа.Толкова бистра мъст не съм имал до сега.
При 20 гр.-захарност 13 Брикс, pH 4,5/без да слагам млечна киселина/.
Количество-14 литра на око.Екстрактивност = 61%.
Посях маята след мини стартер и яко друсане на бутилката .
След 10 часа при 19 гр., гъбите нададоха глас-явно станаха много.
В дясната бутилка съм сложил бентонит за избистряне.Надявам се новата
варка да не третирам по този начин,защото материала е доста бистър.