Страница 1 от 3

Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 19:46
от pushkata
...Здравейте,
след доста четене на този форум и на секцията в "ракията.ком" реших и аз да се пробвам във пивоварството. Поръчах смелен малц - три вида(един светъл, един карамел и един кафе) и два вида хмел - горчив и ароматен, и држди с-33 за горна ферментация. Реших съвсем така по интуиция и смесих 1.5 кг светъл с 1 кг карамел и около 300 гр кафе. киснах ги час и 10 минути в 9литра вода като първите 20 минути на 55, после 20 на 65 и останалото време на 72 градуса, доколкото е било вярно показанието на термометъра от ЛИДЛ. После прецедих, изплакнах с 10-11 литра и подварих. Добавях хмела на два пъти както пише - първо горчивия на 15-та минута и после ароматния на 45-та минута. Охладих в ледена водаи пресипах във ферментора(в моя първи случай той е туба от 11 литра минерална вода). предварително бях посял дрождите в малко от течността от кисненето и малко праварена вода и те шупнаха. Пресипах ги и чаках. На другия ден имах един пръст пяна и бълбукаше (въре в тубата - не в клапана с водата) обаче в момента всичко е утихнало и само от време на време излиза по някое мехурче - обаче нищо не излиза през водната тапа. Захаромера в момента показва около 6%. Дали да добава още дрожди или...? Аз мисля че достатъчно сложих, на пакета пише, че 11.5 гр стигат за около 30 литра бира, а пък аз имам около 10 и съм ползвал повече от полувината пакетче(другата част я пазя в хладилника). Ще се пие ли бира или да почвам нова варка?

Поздрави
Иван Иванов

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 20:26
от cervesa
Не предприемай нищо!Просто изчакай още 2-3 дни ,после,или мести във чист ферментатор или бутилирай със 7-8 гр.захар на литър.Дъжиш още 6/7дни на топло 20*С бутилките ,после местиш за 10-тина дни на по-студено ,и чак след това -тест!Над мивката! :D :D :D

П.С. Ник-ът,как да го четем :"пишката"или "пушката" :think: :D :D :D

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 20:34
от pushkata
Благодаря, ще спазвам инструкциите. А с мивката - задължително, даже може би над мивката в банята.

Поздрави,

"пушката" :lol:

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 20:38
от pushkata
Мисля направо в бутилки да отиде, защото такъв беше началният ми план и не съм подготвен с втори ферментор. За първи път е и действам малко с подръчни мателриали. За втория опит ще се подготвя по добре :D

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 22:17
от mirix
С 1,5 кг основен и 1 кг, карамелен малц и пауза на 65 гр от 20 мин. малко ме съмнява какво озахаряване си направил,но ще се разбере след някой друг ден:). Йодна проба май си пропуснал!

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 22:48
от pushkata
Йодна проба пропуснах да спомена, но правих - на карайната температура на загряване - да речем 72гр. толкова показваше термометъра, който мисля че преварих - защото сега показва разлика между вътрешния и външния датчик от около 10 градуса. А и двата са един до друг. Беше добре - йода не промени цвета си нито към черно, нито към лилаво.

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2015, 23:16
от pushkata
Но за озахаряването - не мога да кажа, защото в началото не го измерих :?

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2015, 21:16
от pushkata
Сега видях, че процентното съдържание на карамеления малц трябва да е до 20%. При мен е над 30 - грешка, ама така е де - нали ще се уча ;)

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 21:18
от pushkata
Вчера бутилирах с по една лъжица захар(чаена) на бутилка от 0,5л. Захарността във ферментора не падна под 5%. Пробвах на вкус - видя ми се добре, плътно горчиво без да е натрапчиво. Хмел не усетих, но тепърва ще си развивам вкуса. Като се изключи това, че не е газирана е екстра. Днеска гледам се утаява бяла утайка по дъното на бутилките - може и да си замине :? , ама здраве.

Re: Здравейте и от мен...

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 22:02
от ALL_ON
Утайката е нормална колега! Няма да си замине бирата :) Това е утайка, предимно от дрождите.