Българо-руската варка
Публикувано на: 27 Авг 2014, 19:49
Привет колеги!
Kолегата spymf беше на почивка във Варна и на 9 август дойде на гости за една варка. Рецептата беше негова - клонинг на Fuller's London Porter. Наложи се да я променим, за да може да бъде сварена с наличните в електронния магазин малцове. Та ето оригиналната рецепта:
След доста четене в нет-а стигнах до следната рецепта с наличните при нас малцове:
За 40л.
7,0кг - Pale Ale
0,8кг - Carafa Special Type II
0,6кг - Caraaroma
0,2кг - Special W
Еднотемпературно озахаряване на 68°C - 1 час с 26литра преварена вода. Мисля, че водата не трябваше да е преварена, за да е по-твърда.
Перфектна йодна проба, но в последствие нисък екстракт.
Промиване @ 80°C до плътност на общото количество мъст 1.050.
Варене 1 час.
Хмел Фуфълс 80г @ 0мин (ври 60 мин)
Хмел Фугълс 40г @ 40мин (ври 20 мин)
Ирландски мъх @ 40мин
Получихме 29литра с НП - 1,060
Дрожди S-04 22г (бях ги предвидил за 40л бирена мъст)
Два дни по-късно крайна плътност 1,022, на четвъртия ден беше пак толкова и бутилирах с по 4г/л захар.
Сега вече се пие и на мен ми допада много. Мисля обаче, че Carafa ми идва в повече. Все пак количеството вода е с 1/4 по малко. Нямам представа дали е близка до оригинала, но Валера трябва да каже.
Ето и резултата:
Kолегата spymf беше на почивка във Варна и на 9 август дойде на гости за една варка. Рецептата беше негова - клонинг на Fuller's London Porter. Наложи се да я променим, за да може да бъде сварена с наличните в електронния магазин малцове. Та ето оригиналната рецепта:
Fullers London Porter (19литров)
Солод:
3,5кг Pale Ale
300гр Cara 150
150гр Cara 250
350гр Chocolate
100гр Special B
Хмель:
40гр фагл-60мин
20гр фагл 15минут
Дрожжи: 04
Затирать на 67-68 градусов 60 минут.
НП 1055-1060
КП 1010-1014
След доста четене в нет-а стигнах до следната рецепта с наличните при нас малцове:
За 40л.
7,0кг - Pale Ale
0,8кг - Carafa Special Type II
0,6кг - Caraaroma
0,2кг - Special W
Еднотемпературно озахаряване на 68°C - 1 час с 26литра преварена вода. Мисля, че водата не трябваше да е преварена, за да е по-твърда.
Перфектна йодна проба, но в последствие нисък екстракт.
Промиване @ 80°C до плътност на общото количество мъст 1.050.
Варене 1 час.
Хмел Фуфълс 80г @ 0мин (ври 60 мин)
Хмел Фугълс 40г @ 40мин (ври 20 мин)
Ирландски мъх @ 40мин
Получихме 29литра с НП - 1,060
Дрожди S-04 22г (бях ги предвидил за 40л бирена мъст)
Два дни по-късно крайна плътност 1,022, на четвъртия ден беше пак толкова и бутилирах с по 4г/л захар.
Сега вече се пие и на мен ми допада много. Мисля обаче, че Carafa ми идва в повече. Все пак количеството вода е с 1/4 по малко. Нямам представа дали е близка до оригинала, но Валера трябва да каже.
Ето и резултата: