8C ESB

Модератор: Martin

8C ESB

Мнениеот SDS » 08 Авг 2014, 10:46

Здрaвейте!
Искaм дa си нaпрaвя ESB
Имaм кaто идея тaзи ресептa.
зa 20л.
Мaлц
Pale Ale - 4кг.
Cara Aroma - 0.5кг
Хмел
32гр.- 60мин. - 7,9AA - Challenger
20гр.- 15мин. - 4,6AA - Golding
1/3 водa зa озaхaрявaне
65'С - 45мин.
72'С - 10мин.
дрожди Nottingham Ale
Дaйте някой идеи и съвети aко не е добре тaкa рецептaтa.

Нaздрaве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: 8C ESB

Мнениеот victoryvt » 08 Авг 2014, 14:38

Дидо Великия от "Гларус Брюинг енд дринкинг къмпани" да каже, ама не влиза често тука откакто пивовари в неговата си пивоварна.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re:ESB

Мнениеот nikolay.illov » 26 Окт 2015, 20:38

Гледам си "корабния дневник" и осъзнавам, че все ме влече на към "ESB". Всичко което съм варил за собствена консумация(Без бирите за конкурси и събития) и ми е харесало е в този стил.
Предлагам Ви една от рецептите, които съм варил и пия с удоволствие:

За 22-23 литра.

4kg.Pale ale
0.5kg. Caraamber
0.05kg Caraff 2 - По време на промиването
0.05kg печен ечемик - По време на промиването - целта ми е да не се внесе допълнителна горчивина от по-опечените малцове. Когато са добавени по време на промиването( след като озахаряването е приключило и малцовата каша е прехвърлена за промиване, както е в моя случай) се освобождават предимно цвят и вкус.
0,1кг кисел малц за регулиране на PH, което в случая беше 5,4 по време на майшуването.
Общо малц: 4,7 кг.
Озахарявеното е еднотемпературно на 65°С за 50 мин. + 15 мин на 72°С и след това покачване до 77°С, последвано от промиване.

Варене 80 минути. На 20-та минута от завиране ( след като видя "парцали" от пресечени белтъци) слагам първата порция хмел. Гледам, че братята американци шибват първата порция хмел преди завирането( още докато се пълни казана) Не ми е съвсем ясно защо?.
5гр Магнум - 12,5 АА - 60 мин.
30.гр Styrian Gildings - 4.5AA 5 min.
40.гр Amarillo - 8.5AA 1 min.
Ирландски мъх "Една щипка" - 15 мин.

Охлаждане до 17° и засяване с US-05. ферментация седем дни на околна температура 15°

OG-13.5
FG-3.5
IBU-34
Според "BJCP" - в стила се допускат и хмелове, които не са типично английски, което позволява поле за изява :D

Наздраве!
Прикачени файлове
DSC_0067.jpg
DSC_0068.jpg
Последна промяна nikolay.illov на 04 Ное 2015, 14:59, променена общо 1 път
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: 8C ESB

Мнениеот SDS » 27 Окт 2015, 08:26

Vital Statistics: OG: 1.048 – 1.060 IBUs: 30 – 50 FG: 1.010 – 1.016 SRM: 8 – 18 ABV: 4.6 – 6.2%

20151020_182949.jpg


Това е моя битер.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: 8C ESB

Мнениеот SDS » 27 Окт 2015, 15:17

Като идея беше да стане тип гларус, но стана това.
OG 1.050
FG 1.014
IBU 42
Northern Brewer за горчивина
Fuggles за аромат

Малц: Pale ale, Munich malt, Carapils исках да е caramunich но нямаше в момента.

Еднотемпературно озахаряване на 62*С 60мин.
72*С 10мин.
76*С и промиване с вода 80*С
Незнам към кой стил е точно но е хубава и доста ароматна бира.
:D
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта

cron