Страница 1 от 1

Или или!

МнениеПубликувано на: 04 Май 2014, 19:46
от brokenerror
Тъй като един приятел искаше да види как става това чудо наречено домашна бира, а беше свободен само вчера, реших: ще правя бира от материал останал ми от предишни варки, защото нямах друго...
С много зор и "тършуване" из цялата къща и двор събрах 4 кг малц!
Бг светъл малц, Светъл малц на вайърман, Кафяв мюнхенски, Кафяв на вайърман, Караарома, Карапилис, Карамелен малц карамюних. Не ме питайте за пропорции, единственото, което знам е, че "специалните малцове са, общо, 400-450 грама.
Тази бира ще стане или най-хубавата, която съм правил, или най-лошата.. Само едно е сигурно: че ще се изпие!
Дрожди Safbrew S-33, които ги оставих да се развиват два часа в бурканче с пивната мъст и захар!
Вода за озахаряване:12 л.
За промиване: 16 л.

1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. Вдигане до 75 и йодна проба - 15 мин.
Всичко мина, за мое учудване,много добре защото докато си поркахме биричка с другарчето се улисахме и малко подминах тея 67 градуса.
Промиване - перфектно!
Захарност преди варене - 10 по брикс, след варене 12.5 по брикс!
Изкарах около 25 литра чиста бира, така да го кажем! Цвят - червен като кръв, леко тъмен!
Хмел: бг перла 40 грама, 10 минути след завиране - 20гр, 20 минути след завиране - 10гр. и 30 минути след завиране - 10гр.
Жатец: 10 гр.- 10 минути преди края на варенето + ирландски мъх..
Това е, скоро ще сложа и снимки, че ся не ми се търси кабел за телефона!

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 04 Май 2014, 20:06
от cervesa
Ако сте спазили хигиена след варката и продължите да я спазвте по време на ферментацията и преди бутилирането- ще се получи чудна бира!Обезателно искам да я пробвам :)!!!
Наздраве!

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 04 Май 2014, 20:30
от brokenerror
IMAG0083[1].jpg
Ето тук "бърбуляка" клапана



И да, хигиената при мен винаги е на ниво, просто съм "чистник" по душа!

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 13:39
от hellreiser
Незнам, може проблема да е при мен, но от 4 кг малц и 28л вода как извадихте 25л бира и то с екстракт 12,5%
Иначе и аз съм правил такива бири с каквото има останало и са ставали чудесни.

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 14:04
от victoryvt
По-скоро 20л. на 12.5%
Иначе 25л. с 12.5 е 78% практическа екстрактивност, което е почти само теория.

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 14:38
от brokenerror
Е, хора, съвсем сериозно ви говоря, най-много да съм сбъркал 1-2 литра, не повече...

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 14:41
от brokenerror
А и сами виждате тубата, тубата е 40 литра, вижте до къде е пълна, повече от половината...

Re: Или или!

МнениеПубликувано на: 05 Май 2014, 19:23
от victoryvt
Нека нека ...
Колкото повече пусне толкова по-добре.
Аз при последната извадих от 19кг. 105л. на 13.5% - което е 74-75% екстрактивност , но малцът беше прекалено дребно смлян и прецеждането трая 2 часа и доста ме изнерви.
Между другото - който е поръчвал смлян малц в предпоследната седмица - без тази последната - е получил толкова дребно смлян и би извадил висока екстрактивност.
Причината е , че имам нова мелачка с мотор и доста я бях свил да мели дребно. Сега е коригирано и е долу горе пак дребно, но и все пак да може и прецеждането да върви добре.
А, и друго има - ако някой изстисква малцовите трици (което не е добра практика, тъй като внася излишни танини от люспите) би могъл да извади максимална екстрактивност.