Или или!
Публикувано на: 04 Май 2014, 19:46
Тъй като един приятел искаше да види как става това чудо наречено домашна бира, а беше свободен само вчера, реших: ще правя бира от материал останал ми от предишни варки, защото нямах друго...
С много зор и "тършуване" из цялата къща и двор събрах 4 кг малц!
Бг светъл малц, Светъл малц на вайърман, Кафяв мюнхенски, Кафяв на вайърман, Караарома, Карапилис, Карамелен малц карамюних. Не ме питайте за пропорции, единственото, което знам е, че "специалните малцове са, общо, 400-450 грама.
Тази бира ще стане или най-хубавата, която съм правил, или най-лошата.. Само едно е сигурно: че ще се изпие!
Дрожди Safbrew S-33, които ги оставих да се развиват два часа в бурканче с пивната мъст и захар!
Вода за озахаряване:12 л.
За промиване: 16 л.
1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. Вдигане до 75 и йодна проба - 15 мин.
Всичко мина, за мое учудване,много добре защото докато си поркахме биричка с другарчето се улисахме и малко подминах тея 67 градуса.
Промиване - перфектно!
Захарност преди варене - 10 по брикс, след варене 12.5 по брикс!
Изкарах около 25 литра чиста бира, така да го кажем! Цвят - червен като кръв, леко тъмен!
Хмел: бг перла 40 грама, 10 минути след завиране - 20гр, 20 минути след завиране - 10гр. и 30 минути след завиране - 10гр.
Жатец: 10 гр.- 10 минути преди края на варенето + ирландски мъх..
Това е, скоро ще сложа и снимки, че ся не ми се търси кабел за телефона!
С много зор и "тършуване" из цялата къща и двор събрах 4 кг малц!
Бг светъл малц, Светъл малц на вайърман, Кафяв мюнхенски, Кафяв на вайърман, Караарома, Карапилис, Карамелен малц карамюних. Не ме питайте за пропорции, единственото, което знам е, че "специалните малцове са, общо, 400-450 грама.
Тази бира ще стане или най-хубавата, която съм правил, или най-лошата.. Само едно е сигурно: че ще се изпие!
Дрожди Safbrew S-33, които ги оставих да се развиват два часа в бурканче с пивната мъст и захар!
Вода за озахаряване:12 л.
За промиване: 16 л.
1. Размесване на 50гр.
2. Протеинова пауза 15 мин. на 53гр. и вдигане до 62.
3. Задържане на 62 10 мин. и вдигане до 67.
4. Задържане на 65-67 40 мин.
5. Вдигане до 75 и йодна проба - 15 мин.
Всичко мина, за мое учудване,много добре защото докато си поркахме биричка с другарчето се улисахме и малко подминах тея 67 градуса.
Промиване - перфектно!
Захарност преди варене - 10 по брикс, след варене 12.5 по брикс!
Изкарах около 25 литра чиста бира, така да го кажем! Цвят - червен като кръв, леко тъмен!
Хмел: бг перла 40 грама, 10 минути след завиране - 20гр, 20 минути след завиране - 10гр. и 30 минути след завиране - 10гр.
Жатец: 10 гр.- 10 минути преди края на варенето + ирландски мъх..
Това е, скоро ще сложа и снимки, че ся не ми се търси кабел за телефона!