Светъл ейл
Публикувано на: 09 Апр 2014, 20:26
Здравейте колеги.
Направих поредната си варка и реших да я споделя с вас и да покажа колко бистра става бирата след използването на ирландски мъх.
А ето и рецептата, която сам си сътворих. Исках да постигна светла,бистра и по горчива бира. Към кой стил е незнам но ми харесва.
Доза 40л.
малц
Светъл малц БГ - 7кг.
CaraPils - 1кг.
майш
1/3 вода
35-40*С - 20мин.
50-53*С - 20мин.
65-68*С -45мин.
72*С - 15мин.
на 78*С промиване 1/4 вода
Варене
Начален екстракт 10Р след варене 80 мин стана 11,5Р. За да насочвам парата навън сложих наполовина отворен капак и предполагам, че затова стана по малко екстракта. Голям проблем ми е парата трябва да мисля аспирация.
Хмел
30гр. магнум - 80мин.
15гр. Халертау - 50мин.
15гр. Халертау - 20мин.
20гр. Жатец - 10 мин.
Ирландски мъх - 10 мин.
Дрожди Nottingam Ale 11гр. на стартер за 20 мин.
Фетментира на 16-18*С - 8дни
Газиране с захар 3-4гр на литър и след седмица отлежаване си се отваря спокойно без да излиза на пяна.
Наздраве!
Направих поредната си варка и реших да я споделя с вас и да покажа колко бистра става бирата след използването на ирландски мъх.
А ето и рецептата, която сам си сътворих. Исках да постигна светла,бистра и по горчива бира. Към кой стил е незнам но ми харесва.
Доза 40л.
малц
Светъл малц БГ - 7кг.
CaraPils - 1кг.
майш
1/3 вода
35-40*С - 20мин.
50-53*С - 20мин.
65-68*С -45мин.
72*С - 15мин.
на 78*С промиване 1/4 вода
Варене
Начален екстракт 10Р след варене 80 мин стана 11,5Р. За да насочвам парата навън сложих наполовина отворен капак и предполагам, че затова стана по малко екстракта. Голям проблем ми е парата трябва да мисля аспирация.
Хмел
30гр. магнум - 80мин.
15гр. Халертау - 50мин.
15гр. Халертау - 20мин.
20гр. Жатец - 10 мин.
Ирландски мъх - 10 мин.
Дрожди Nottingam Ale 11гр. на стартер за 20 мин.
Фетментира на 16-18*С - 8дни
Газиране с захар 3-4гр на литър и след седмица отлежаване си се отваря спокойно без да излиза на пяна.
Наздраве!