Да споделя и аз моята нова страст :)
Публикувано на: 26 Авг 2013, 19:57
Здравейте на всички от форума!
Случайно попаднах на този форум в нет-а и като голям почитател на бирата, веднага се зарибих.
До този момент не съм си и помислял, че бира може да се прави в домашни условия, но след като прочетох раздела за начинаещия пивовар и няколко други теми от форума, реших да пробвам и аз, пък да видя какво ще се получи...
Като за проба (първи опит) си купих от електронния магазин готов сух малцов екстракт - светъл 500гр., хмел "Жатец" и дрожди "Belle Saison".
Тук е моментът да благодаря на Виктор за ценните съвети, които ми даде!
И така... започна се...
Купих една туба минерална вода "Горна Баня" от 6 литра. Водата за варенето, а тубата да я ползвам за ферментатор.
Загрях 6-те литра водата до завиране в тенджерата под налягане (без капака) и сложих малца. Поради незнание започнах да го сипвам направо от пакета. Това доведе до две "главоболия". Първо от водните пари, малцовият екстракт вътре в пакета започна да става на тесто и се полепи по стените на пакета. Докато се опитвах да го изкарам от там с една лъжица, другата част в тенджерата изкипя. Както и да е... Почистих пораженията и продължих с варенето.
След 10 минути сложих основната порция хмел, а 15 мин. преди края, сложих и втората порция за аромата. варих общо 1,5 часа.
След това затворих капака на тенджерата под налягане и я цамбурнах в едно бебешко корито със студена вода за охлаждане. След 20 мин. беше охладена.
Напълних една чаша с течност от тенджерата и посипах в нея дрождите. След това изсипах съдържанието на тенджерата във ферментатора и раздрусах здраво за аериране. Поради това, че съм абсолютен начинаещ, не прецедих течността преди това, а изсипах всичко заедно със хмела.
Добавих и дрождите и сложих водния клапан.
На сутринта ферментацията течеше с пълна сила.
След една седмица в мазето на офиса (там е около 18 до 20 градуса) източих течността с маркуче.
Ето как изглеждаше:
Последва бутилиране с 5 грама/литър захар.
Днес сложих бутилките в хладилника, но ми направи впечатление, че еднолитровите бутилки имат една особена пяна на повърхостта на бирата, за разлика от 0,5 литровите.
Дайте предположение на какво се дължи това?!
Нормално ли е? Или бирата ли се разваля?
Не искам да ги отварям, за да не прецакам газировката.
Случайно попаднах на този форум в нет-а и като голям почитател на бирата, веднага се зарибих.
До този момент не съм си и помислял, че бира може да се прави в домашни условия, но след като прочетох раздела за начинаещия пивовар и няколко други теми от форума, реших да пробвам и аз, пък да видя какво ще се получи...
Като за проба (първи опит) си купих от електронния магазин готов сух малцов екстракт - светъл 500гр., хмел "Жатец" и дрожди "Belle Saison".
Тук е моментът да благодаря на Виктор за ценните съвети, които ми даде!
И така... започна се...
Купих една туба минерална вода "Горна Баня" от 6 литра. Водата за варенето, а тубата да я ползвам за ферментатор.
Загрях 6-те литра водата до завиране в тенджерата под налягане (без капака) и сложих малца. Поради незнание започнах да го сипвам направо от пакета. Това доведе до две "главоболия". Първо от водните пари, малцовият екстракт вътре в пакета започна да става на тесто и се полепи по стените на пакета. Докато се опитвах да го изкарам от там с една лъжица, другата част в тенджерата изкипя. Както и да е... Почистих пораженията и продължих с варенето.
След 10 минути сложих основната порция хмел, а 15 мин. преди края, сложих и втората порция за аромата. варих общо 1,5 часа.
След това затворих капака на тенджерата под налягане и я цамбурнах в едно бебешко корито със студена вода за охлаждане. След 20 мин. беше охладена.
Напълних една чаша с течност от тенджерата и посипах в нея дрождите. След това изсипах съдържанието на тенджерата във ферментатора и раздрусах здраво за аериране. Поради това, че съм абсолютен начинаещ, не прецедих течността преди това, а изсипах всичко заедно със хмела.
Добавих и дрождите и сложих водния клапан.
На сутринта ферментацията течеше с пълна сила.
След една седмица в мазето на офиса (там е около 18 до 20 градуса) източих течността с маркуче.
Ето как изглеждаше:
Последва бутилиране с 5 грама/литър захар.
Днес сложих бутилките в хладилника, но ми направи впечатление, че еднолитровите бутилки имат една особена пяна на повърхостта на бирата, за разлика от 0,5 литровите.
Дайте предположение на какво се дължи това?!
Нормално ли е? Или бирата ли се разваля?
Не искам да ги отварям, за да не прецакам газировката.