Страница 1 от 2

Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 15:26
от daniel.trifonov
Здравейте brewers!
Brewers, защото брюър ми звучи по-добре от българското пивовар. ;)

Първо поздравления към Виктор за магазина и форума. Надявам се идеята да се разрастне в България!

Моите първи две опитни рецепри са следните:
1. Рецептата за начинаещи пивовари от тази тема, но с БГ хмел.
2. Подобна на първата, но понеже обичам малцовия вкус повече, реших да пробвам какво ще се получи без охмеляване и опитах декокция.

1).
1333г малц "Болярка"
13.3г хмел "Перла"
3.3г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода

Всичката посуда е чиста и измита допълнително с 2-3% разтвор на калиева основа (такава имах под ръка). След това трикратно изплакната с чешмянка.

- Сгрях 4л вода до 38°C в 15 литрова поцинкована кофа (като за начало).
Добавих вътре всичкия малц и разбърквах често с неръждаема решетъчна лъжица. Задържах при тази температура за 15 мин.
- После доподгрях до 52°C и там задържах 20 мин. Разбърквах 5 - 6 пъти за това време. Температурата спадна до 50°C.
- Загрях до 66°C и докато течеше загряването забелязах как нишестето, разтворено във течността от бяло става бежово на цвят. Поддържах тази температура 45 мин и разбърквах често.
- Загрях до 72°C и там задържах около 20 мин, докато ми се стопли водата за промиване - 5,33л.
- Загрях до 78°C и там не държах много. Около 3 - 4 мин. След което започнах прецеждането.

Изсипах майша в тенджера, изплакнах кофата и опънах два слоя марля над нея. Пресипах майша без много да мисля дали е бистър или не и започнах да наливам от горещата 78°C вода отгоре.
Изстисках майша, като го направих на вързоп - с малките обеми е лесно. Започнах варенето и на 15-тата минута добавих 13,3г хмел, а на 75-ата минута останалите 3,3г.
Варих общо 90 минути.

Кофата с мъстта я сложих на водна баня в дълбок леген. След като водата стана топла я смених и в третата вода сложих бутилки с лед. Отне ми около 25 - 30 мин. Като се охлади до около 25°C започнах прецеждането през 4 слоя марля, положени на дъното на гевгир.
Плътността беше 14°P, мерена със захаромер на "Светлина АД".
Обем ~5,5л.

Mеждувременно дрождите бяха супер активни, след 20 минути в чаша с вода, малко захар и малко мъст при 28°C.

Мъстта и дрождите налях в 11л туба от минерална вода. Разклатих агресивно преди и след наливането на дрождите. На капачката пробих отвор и в него вкарах плътно PVC шлаух. Другият му край 1 см под нивото на водата в епруветка.
Ферментира от 24.05 вечерта. Ферментацията беше най-силна около 12-тия час, т.е. на следващата сутрин. Сега е 4-то денонощие и сутринта не видях да бълбука.
Температурата е доста стабилна, варира от 19 до 20°C.
_________________________________________________

2).
1333г малц "Болярка"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода


Опитах да поддържам същата схема на озахаряване, но този път с декокция. Стори ми се доста лесно за изпълнение, но на практика не беше така.
Винаги следващата температура се оказваше с няколко градуса по-ниска от желаната. Можеби трябваше да изкарам повече течност с по-малко гъсто. За да поддържам желаната температура доподгрявах на газовия котлон, но тук имам и още една грешка. Този път майшувах в 6л тенджера с двойно дъно. Дъното акумулира топлина и дълго след това я отдава. Така по време на главното озахаряване прехвърлих 70°C и дотам с него.

Плътност 8°P.
Обем ~7,2л.


Запазих към 0,6л в хладилника преди посяването на дрождите. Ще добавям по 10% при бутилирането за вторична ферментация и газировка.
Ферментира от 25.05 вечерта и пак на следващата сутрин беше максимума на ферментацията.


Ще кача и снимки.
Очаквам вашите мнения и коментари, моите след около 2 седмици ;-)

Имам и един въпрос, който засяга точността на захаромера ми. Като се разтворят 10г бяла захар в 100мл вода, т.е. 9,09% разтвор, колко трябва да покаже захаромера 9 или по-малко? все пак захарта едва ли е 100%, вероятно има и кристализационна вода в себе си. Ще ми е интересно някой друг да пробва същия разтвор и да сравним резултатите. Моят захаромер показа 8°P.

.::Редакция 01.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬
Ето и обещаните снимки. това са двата ферментора в началото на вторичната ферментация. Обичайното им място не е в хола и след малко отиват в мазата.
Плътности мерени с грешния ми захаромер: 1.) ~ 4,5°P; 2.) ~ 3°P, което вероятно е около 5,5 и 4 съответно.
Очаквано алкохолно съдържание: 1.) ~ 4,8%; 2.) ~ 2,2%
20130601_001.jpg
Първата рецепта

20130601_002.jpg
Втората рецепта



.::Редакция 02.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Вчера пуснах и третата варка. Рецептата е следната:

1333г малц "Болярка"
133г натрошен ориз
3.3г хмел "Перла"
2г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
5л вода за озахаряване
5л вода за промиване

Озахаряване:

- 20 мин @ 38°C
- 25 мин @ 51-52°C загряване с 2,5°C/мин
- 30 мин @ 72°C

Йодна проба - ОК
Сега ферментира вече 20ч и започна да отслабва.

Преди посяването:
Плътност 10°P
Обем 8л

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 15:40
от victoryvt
9.09 е на теория.
Сега ще пробвам с рефрактомер китайски.
сега ще разтворя 10гр. да видим :

Разтворих 10гр. захар от тая дето е на кубчета с различни фигурки в 100гр. вода.
Е, не е съвсем точна постановката - накрая кантарчето показа 111гр.
Или водата ми е била 101 гр. или захарта е била почти 11гр.

Рефрактомера показва 9.5% Брикс.
Явно захарта не е била точно 10гр. (при 10.5гр. се получава на теория 9.5%)

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 15:59
от daniel.trifonov
Ясно, моят захаромер показа 8, което значи че ще трябва да си купя по-хубав, а не някакъв за 1,50лв. :lol:

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 16:23
от ivan.karr
Здравей, брюър! Не разбрахме направи ли се на милър преди да брюриш, т.е. смели ли малца и как?

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 16:39
от daniel.trifonov
Ааа, забележката е уместна!
Поръчах го смлян. Как е смян, Виктор може да каже. Вероятно вече го е писал някъде.

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 21:04
от cervesa
Здравей Дани,най-хубавото е че си направил варката,пробваш различни неща,а още по-добре ,че си го споделил във форума -да става дискусия и обмяна на опит,но не си разбрал закачката на Иван-той иронизира употребата на Brewer-брюър", вместо пивовар.Не че съм съгласен с използването на всички термини в традиционното българско пивоварство(доста от тях внесени от руската школа),но има термини с които не бива да правим експерименти-на български и на повечето славянски езици,човек който вари бира (пиво) е Пивовар.
Наздраве!

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 28 Май 2013, 21:06
от victoryvt
Меля с валцовата мелница от магазина, но е малко модната, благодарение на колегата bororo.
Въртенето е с дрелка с регулируеми обороти.
А меленето го правя с повтаряне, така хем е ситно смляна вътрешността, хем люспите са цели.
Аз лично постигам с българския светъл малц ефективност близка до теоретичната на малца.
С Вайерманските - още повече.

Ето пример:
От 17 кг. малц извадих точно 92 л. амбър на 11.5% Брикс.
или : 92 по 0.115 = 10.58кг. екстракт
10.58/17=0.62 или 62 процента екстрактивност.
Теоретичната е 78, и 62/78= 79% ефективност (brewhouse efficiency)
Но все пак трябва да се има пред вид и че съхранението на малца не е идеално и той малко или много поема влага с което утежнява и така се намалява екстракта от единица зърно.

Колегата cervesa постига с вайермански малцове почти 95% brewhouse efficiency - общата варка на 24-ти даде 90л. на 16.5% от 20 кг. малц - което прави 72% екстрактивност от 78 теоретична, или 95% ефективност.

Колегата от тази тема е постигнал екстрактивност 58% , което при 78 теоретична е 74% brewhouse efficiency , което за БГ малц и първи опит на домашен пивовар е перфектен резултат.
Както и той сам се е убедил, вторият му резултат е далеч от първия.
Но надяваме се да има и трети :)

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 09:08
от mirix
Ха честита ти първа бира колега. Предполагам , че сега чакаш с нетърпение да стане, но поне още 2 седмици трябва да минат. Радвам се че си ме послушал да не озахаряваш самно на една температура(мързеливия метод). Хайде ще чакаме отзиви за пивото ти след време

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 11:18
от daniel.trifonov
Колега cervesa (не те познавам по име), англоезичното влияние е много силно през целия ми ден и явно си има отражението. По-важното е бира да се лее.
Благодаря Миро! Наистина чакам с нетърпение, но ще си изчакам поне още 2 седмици след бутилирането. До тогава карам на Пиринско и Van Pur. За озахаряването все ми се иска с останалия 1,33кг малц да направя онази почти безалкохолна руска бира с озахаряване на 70 - 72°C. Ако покачвам температурата с около 1° на минута, ще има 15 минути да действа бета амилазата от 55 до 69°C и после над 70 алфа амилазата да направи повече декстрини. Вероятно няма да мине йодната проба.

Да питам вас, колегите с опит, кога настъпва момента за бутилиране?
Днес измерих плътността с моя захаромер и показа 5°P на едната варка и почти 6°P на втората. Като имам предвид резултата от рефрактометъра на Виктор, най-вероятно моите резултати трябва да са с 1° повече от измереното. Ориентир трябва да ми бъде плътността, времето за ферментация или избистрянето, защото избистряне все още няма? Има само един започнал да се избистря слой отгоре на първата варка, но е много далеч от избистряне.

Re: Моите първи опити

МнениеПубликувано на: 29 Май 2013, 18:49
от victoryvt
Изчакай да станат поне 7 дена след заквасване и тогава бутилирай.
Щом е мътна има време.