Моите първи опити
Публикувано на: 28 Май 2013, 15:26
Здравейте brewers!
Brewers, защото брюър ми звучи по-добре от българското пивовар.
Първо поздравления към Виктор за магазина и форума. Надявам се идеята да се разрастне в България!
Моите първи две опитни рецепри са следните:
1. Рецептата за начинаещи пивовари от тази тема, но с БГ хмел.
2. Подобна на първата, но понеже обичам малцовия вкус повече, реших да пробвам какво ще се получи без охмеляване и опитах декокция.
1).
1333г малц "Болярка"
13.3г хмел "Перла"
3.3г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода
Всичката посуда е чиста и измита допълнително с 2-3% разтвор на калиева основа (такава имах под ръка). След това трикратно изплакната с чешмянка.
- Сгрях 4л вода до 38°C в 15 литрова поцинкована кофа (като за начало).
Добавих вътре всичкия малц и разбърквах често с неръждаема решетъчна лъжица. Задържах при тази температура за 15 мин.
- После доподгрях до 52°C и там задържах 20 мин. Разбърквах 5 - 6 пъти за това време. Температурата спадна до 50°C.
- Загрях до 66°C и докато течеше загряването забелязах как нишестето, разтворено във течността от бяло става бежово на цвят. Поддържах тази температура 45 мин и разбърквах често.
- Загрях до 72°C и там задържах около 20 мин, докато ми се стопли водата за промиване - 5,33л.
- Загрях до 78°C и там не държах много. Около 3 - 4 мин. След което започнах прецеждането.
Изсипах майша в тенджера, изплакнах кофата и опънах два слоя марля над нея. Пресипах майша без много да мисля дали е бистър или не и започнах да наливам от горещата 78°C вода отгоре.
Изстисках майша, като го направих на вързоп - с малките обеми е лесно. Започнах варенето и на 15-тата минута добавих 13,3г хмел, а на 75-ата минута останалите 3,3г.
Варих общо 90 минути.
Кофата с мъстта я сложих на водна баня в дълбок леген. След като водата стана топла я смених и в третата вода сложих бутилки с лед. Отне ми около 25 - 30 мин. Като се охлади до около 25°C започнах прецеждането през 4 слоя марля, положени на дъното на гевгир.
Плътността беше 14°P, мерена със захаромер на "Светлина АД".
Обем ~5,5л.
Mеждувременно дрождите бяха супер активни, след 20 минути в чаша с вода, малко захар и малко мъст при 28°C.
Мъстта и дрождите налях в 11л туба от минерална вода. Разклатих агресивно преди и след наливането на дрождите. На капачката пробих отвор и в него вкарах плътно PVC шлаух. Другият му край 1 см под нивото на водата в епруветка.
Ферментира от 24.05 вечерта. Ферментацията беше най-силна около 12-тия час, т.е. на следващата сутрин. Сега е 4-то денонощие и сутринта не видях да бълбука.
Температурата е доста стабилна, варира от 19 до 20°C.
_________________________________________________
2).
1333г малц "Болярка"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода
Опитах да поддържам същата схема на озахаряване, но този път с декокция. Стори ми се доста лесно за изпълнение, но на практика не беше така.
Винаги следващата температура се оказваше с няколко градуса по-ниска от желаната. Можеби трябваше да изкарам повече течност с по-малко гъсто. За да поддържам желаната температура доподгрявах на газовия котлон, но тук имам и още една грешка. Този път майшувах в 6л тенджера с двойно дъно. Дъното акумулира топлина и дълго след това я отдава. Така по време на главното озахаряване прехвърлих 70°C и дотам с него.
Плътност 8°P.
Обем ~7,2л.
Запазих към 0,6л в хладилника преди посяването на дрождите. Ще добавям по 10% при бутилирането за вторична ферментация и газировка.
Ферментира от 25.05 вечерта и пак на следващата сутрин беше максимума на ферментацията.
Ще кача и снимки.
Очаквам вашите мнения и коментари, моите след около 2 седмици
Имам и един въпрос, който засяга точността на захаромера ми. Като се разтворят 10г бяла захар в 100мл вода, т.е. 9,09% разтвор, колко трябва да покаже захаромера 9 или по-малко? все пак захарта едва ли е 100%, вероятно има и кристализационна вода в себе си. Ще ми е интересно някой друг да пробва същия разтвор и да сравним резултатите. Моят захаромер показа 8°P.
.::Редакция 01.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬
Ето и обещаните снимки. това са двата ферментора в началото на вторичната ферментация. Обичайното им място не е в хола и след малко отиват в мазата.
Плътности мерени с грешния ми захаромер: 1.) ~ 4,5°P; 2.) ~ 3°P, което вероятно е около 5,5 и 4 съответно.
Очаквано алкохолно съдържание: 1.) ~ 4,8%; 2.) ~ 2,2%
.::Редакция 02.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Вчера пуснах и третата варка. Рецептата е следната:
1333г малц "Болярка"
133г натрошен ориз
3.3г хмел "Перла"
2г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
5л вода за озахаряване
5л вода за промиване
Озахаряване:
- 20 мин @ 38°C
- 25 мин @ 51-52°C загряване с 2,5°C/мин
- 30 мин @ 72°C
Йодна проба - ОК
Сега ферментира вече 20ч и започна да отслабва.
Преди посяването:
Плътност 10°P
Обем 8л
Brewers, защото брюър ми звучи по-добре от българското пивовар.
Първо поздравления към Виктор за магазина и форума. Надявам се идеята да се разрастне в България!
Моите първи две опитни рецепри са следните:
1. Рецептата за начинаещи пивовари от тази тема, но с БГ хмел.
2. Подобна на първата, но понеже обичам малцовия вкус повече, реших да пробвам какво ще се получи без охмеляване и опитах декокция.
1).
1333г малц "Болярка"
13.3г хмел "Перла"
3.3г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода
Всичката посуда е чиста и измита допълнително с 2-3% разтвор на калиева основа (такава имах под ръка). След това трикратно изплакната с чешмянка.
- Сгрях 4л вода до 38°C в 15 литрова поцинкована кофа (като за начало).
Добавих вътре всичкия малц и разбърквах често с неръждаема решетъчна лъжица. Задържах при тази температура за 15 мин.
- После доподгрях до 52°C и там задържах 20 мин. Разбърквах 5 - 6 пъти за това време. Температурата спадна до 50°C.
- Загрях до 66°C и докато течеше загряването забелязах как нишестето, разтворено във течността от бяло става бежово на цвят. Поддържах тази температура 45 мин и разбърквах често.
- Загрях до 72°C и там задържах около 20 мин, докато ми се стопли водата за промиване - 5,33л.
- Загрях до 78°C и там не държах много. Около 3 - 4 мин. След което започнах прецеждането.
Изсипах майша в тенджера, изплакнах кофата и опънах два слоя марля над нея. Пресипах майша без много да мисля дали е бистър или не и започнах да наливам от горещата 78°C вода отгоре.
Изстисках майша, като го направих на вързоп - с малките обеми е лесно. Започнах варенето и на 15-тата минута добавих 13,3г хмел, а на 75-ата минута останалите 3,3г.
Варих общо 90 минути.
Кофата с мъстта я сложих на водна баня в дълбок леген. След като водата стана топла я смених и в третата вода сложих бутилки с лед. Отне ми около 25 - 30 мин. Като се охлади до около 25°C започнах прецеждането през 4 слоя марля, положени на дъното на гевгир.
Плътността беше 14°P, мерена със захаромер на "Светлина АД".
Обем ~5,5л.
Mеждувременно дрождите бяха супер активни, след 20 минути в чаша с вода, малко захар и малко мъст при 28°C.
Мъстта и дрождите налях в 11л туба от минерална вода. Разклатих агресивно преди и след наливането на дрождите. На капачката пробих отвор и в него вкарах плътно PVC шлаух. Другият му край 1 см под нивото на водата в епруветка.
Ферментира от 24.05 вечерта. Ферментацията беше най-силна около 12-тия час, т.е. на следващата сутрин. Сега е 4-то денонощие и сутринта не видях да бълбука.
Температурата е доста стабилна, варира от 19 до 20°C.
_________________________________________________
2).
1333г малц "Болярка"
3.86г дрожди Safbrew S33
9.33л вода
Опитах да поддържам същата схема на озахаряване, но този път с декокция. Стори ми се доста лесно за изпълнение, но на практика не беше така.
Винаги следващата температура се оказваше с няколко градуса по-ниска от желаната. Можеби трябваше да изкарам повече течност с по-малко гъсто. За да поддържам желаната температура доподгрявах на газовия котлон, но тук имам и още една грешка. Този път майшувах в 6л тенджера с двойно дъно. Дъното акумулира топлина и дълго след това я отдава. Така по време на главното озахаряване прехвърлих 70°C и дотам с него.
Плътност 8°P.
Обем ~7,2л.
Запазих към 0,6л в хладилника преди посяването на дрождите. Ще добавям по 10% при бутилирането за вторична ферментация и газировка.
Ферментира от 25.05 вечерта и пак на следващата сутрин беше максимума на ферментацията.
Ще кача и снимки.
Очаквам вашите мнения и коментари, моите след около 2 седмици
Имам и един въпрос, който засяга точността на захаромера ми. Като се разтворят 10г бяла захар в 100мл вода, т.е. 9,09% разтвор, колко трябва да покаже захаромера 9 или по-малко? все пак захарта едва ли е 100%, вероятно има и кристализационна вода в себе си. Ще ми е интересно някой друг да пробва същия разтвор и да сравним резултатите. Моят захаромер показа 8°P.
.::Редакция 01.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬
Ето и обещаните снимки. това са двата ферментора в началото на вторичната ферментация. Обичайното им място не е в хола и след малко отиват в мазата.
Плътности мерени с грешния ми захаромер: 1.) ~ 4,5°P; 2.) ~ 3°P, което вероятно е около 5,5 и 4 съответно.
Очаквано алкохолно съдържание: 1.) ~ 4,8%; 2.) ~ 2,2%
.::Редакция 02.06.2013::.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Вчера пуснах и третата варка. Рецептата е следната:
1333г малц "Болярка"
133г натрошен ориз
3.3г хмел "Перла"
2г хмел "Перла"
3.86г дрожди Safbrew S33
5л вода за озахаряване
5л вода за промиване
Озахаряване:
- 20 мин @ 38°C
- 25 мин @ 51-52°C загряване с 2,5°C/мин
- 30 мин @ 72°C
Йодна проба - ОК
Сега ферментира вече 20ч и започна да отслабва.
Преди посяването:
Плътност 10°P
Обем 8л