Моите опити за биричка
Публикувано на: 20 Яну 2013, 21:31
Здравейте, реших да ви опиша първите ми опити за домашна биричка. Миналата година се запалих и си взех два екстракт кита. Тези, които са от типа кит с охмелен екстракт, кило захар и вода. Бях много обнадежден, но истината е че и двата кита са пълен боклук. Станаха повече от отвратителни. Почти съм сигурен обаче, че вината не е в мен. Китовете си имаха гаден вкус и мирис, както при отварянето на кутията, така и след ферментацията, така и след дълго отлежаване от няколко месеца. Предполагам, че са били много стари (въпреки срока на годност). Няма как китовете да са толкова отвратителни и хората по света да ги правят. И така от четене и гледане на клипове в нета и мислене за комбинации между сух екстракт, малц, китове и т.н. стигнах до извода, че най-добрия вариант е да мина на all-grain. Поръчах си малко малц и мая от Виктор, както и една тенджерка и започнаха първите опити.
Първата бира я запланувах като максимално близък клонинг на Pilsner Urquell. Използвах следните неща:
за 13 литра бира
3 кг малц на Болярка
0,25 кг CARAMUNICH TYPE 2
5 гр Нъгет на 90 минути от варенето
24 гр Saaz на 60 мин
13 гр Saaz на 40 мин
13 гр Saaz на 12 мин
Втората е със същата рецепта, само че вместо малца на Болярка, ползвах пилзенер малц. Идеята беше да видя какъв, ще е вкуса при единия и другия малц. Това обаче няма да стане поради няколко причини. При първата бира, за съд за майшуване ползвах пластмасовата кофа, която е и ферментора и има канелка. Сложих в нея 1m2 метална мрежа за комари и мислех, че всичко ще е наред. Самото майшуване, обаче беше пълен ад. Колкото и вряла вода да добавях, термометъра все показваше че температурата е ниска, мрежата ми издра много ръцете, температурата в различните части на съда беше много различна. В крайна сметка след един час изцедих течността и я сложих да ври. От тук натам всичко мина добре, охладих я във водна баня. До 20 градуса, я охладих за около 20 мин. Исках да достигна температура около 10-12 градуса, за Saflager W-34/70 дрождите. Най-добрия начин се оказа, да сложа тенджерата в хладилника за през нощта. Сутринта сложих уорта и стартера в кофата и почнах да приготвям втората бира. Този път реших да майшувам в тенджерата. Загрях вода до 75 градуса, сложих зърното и тъй като разполагам с готварска печка на дърва, сложих тенджерата в далечния край на огнището. Получи се повече от добре, за цялтото време, градусите мръднаха само с 1-2 от целевите 69. Използвам единично майшуване на 69 градуса. След края, пресипах всичко пак в пластмасовия ферментор, само че този път в него сложих едно перде с едрина на плата като на тензух. През него уорта се филтрира идеално и лесно. Сварих бирата, охладих я пак в хладилника и я заредих във втора кофа с другата половина от стартера. При първата бира, получих уорт със захарност около 7,5 %, като цяло много зле, ефкетивност под 60%. При вотрата получих около 12,5% захарност, и ефективност около 80%, което е в пъти по-добре. След седмица откалих и двете бири и запазих маята за трета. И двете бири бяха с 3,5% захарност, което значи че ферментацията е приключила. Опитах ги. Първата беше с много леко тяло и учудващо почти бистра и доста газирана заради по-дългия маркуч на водния клапан. Втората е доста по-плътна, по-малко газирана заради купешкия воден клапан и доста по-мътна засега. Вкуса и на двете беше доста добър, направо чудесен. Разликата с гадните китове е толквоа огромна, че не може да се опише. Сега чакам доферментиране и отиват за един месец да отлежават.
Вчера приготвих трета бира, но този път пробвах да направя 28 литра. Използвах следните неща:
1 кг Munich Malt Type 1
0,58 кг CARAMUNICH TYPE 2
4,5 кг малц на Болярка
25 гр нъгет на 60 мин
20 гр Cascade на 20 мин
20 гр Cascade на 8 мин
Ползвах схемата като при втората бира. Този път цеденето стана по-трудно заради повечето зърно, но пак постигнах 80% ефективност. Накрая уорта беше със 11,3% захарност. Сложих маята и 2-3 часа след това вече взе да бълбука.
Като цяло свиквам, но като нямам приспособено оборудване, някои неща стават доста трудно. Като начало трябва да си намера по-голям казан за да мога да варя повече бира наведнъж. Вчера използвах две тенджери и не е много удобно така, въпреки че пак стана. Другия проблем е маш тюн-а. Гледам хората по света ползват приспособени охладители за вода и напитки с двойно дъно, та ще мисля нещо подобно.
Първата бира я запланувах като максимално близък клонинг на Pilsner Urquell. Използвах следните неща:
за 13 литра бира
3 кг малц на Болярка
0,25 кг CARAMUNICH TYPE 2
5 гр Нъгет на 90 минути от варенето
24 гр Saaz на 60 мин
13 гр Saaz на 40 мин
13 гр Saaz на 12 мин
Втората е със същата рецепта, само че вместо малца на Болярка, ползвах пилзенер малц. Идеята беше да видя какъв, ще е вкуса при единия и другия малц. Това обаче няма да стане поради няколко причини. При първата бира, за съд за майшуване ползвах пластмасовата кофа, която е и ферментора и има канелка. Сложих в нея 1m2 метална мрежа за комари и мислех, че всичко ще е наред. Самото майшуване, обаче беше пълен ад. Колкото и вряла вода да добавях, термометъра все показваше че температурата е ниска, мрежата ми издра много ръцете, температурата в различните части на съда беше много различна. В крайна сметка след един час изцедих течността и я сложих да ври. От тук натам всичко мина добре, охладих я във водна баня. До 20 градуса, я охладих за около 20 мин. Исках да достигна температура около 10-12 градуса, за Saflager W-34/70 дрождите. Най-добрия начин се оказа, да сложа тенджерата в хладилника за през нощта. Сутринта сложих уорта и стартера в кофата и почнах да приготвям втората бира. Този път реших да майшувам в тенджерата. Загрях вода до 75 градуса, сложих зърното и тъй като разполагам с готварска печка на дърва, сложих тенджерата в далечния край на огнището. Получи се повече от добре, за цялтото време, градусите мръднаха само с 1-2 от целевите 69. Използвам единично майшуване на 69 градуса. След края, пресипах всичко пак в пластмасовия ферментор, само че този път в него сложих едно перде с едрина на плата като на тензух. През него уорта се филтрира идеално и лесно. Сварих бирата, охладих я пак в хладилника и я заредих във втора кофа с другата половина от стартера. При първата бира, получих уорт със захарност около 7,5 %, като цяло много зле, ефкетивност под 60%. При вотрата получих около 12,5% захарност, и ефективност около 80%, което е в пъти по-добре. След седмица откалих и двете бири и запазих маята за трета. И двете бири бяха с 3,5% захарност, което значи че ферментацията е приключила. Опитах ги. Първата беше с много леко тяло и учудващо почти бистра и доста газирана заради по-дългия маркуч на водния клапан. Втората е доста по-плътна, по-малко газирана заради купешкия воден клапан и доста по-мътна засега. Вкуса и на двете беше доста добър, направо чудесен. Разликата с гадните китове е толквоа огромна, че не може да се опише. Сега чакам доферментиране и отиват за един месец да отлежават.
Вчера приготвих трета бира, но този път пробвах да направя 28 литра. Използвах следните неща:
1 кг Munich Malt Type 1
0,58 кг CARAMUNICH TYPE 2
4,5 кг малц на Болярка
25 гр нъгет на 60 мин
20 гр Cascade на 20 мин
20 гр Cascade на 8 мин
Ползвах схемата като при втората бира. Този път цеденето стана по-трудно заради повечето зърно, но пак постигнах 80% ефективност. Накрая уорта беше със 11,3% захарност. Сложих маята и 2-3 часа след това вече взе да бълбука.
Като цяло свиквам, но като нямам приспособено оборудване, някои неща стават доста трудно. Като начало трябва да си намера по-голям казан за да мога да варя повече бира наведнъж. Вчера използвах две тенджери и не е много удобно така, въпреки че пак стана. Другия проблем е маш тюн-а. Гледам хората по света ползват приспособени охладители за вода и напитки с двойно дъно, та ще мисля нещо подобно.