Моите опити за биричка

Модератор: Martin

Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 20 Яну 2013, 21:31

Здравейте, реших да ви опиша първите ми опити за домашна биричка. Миналата година се запалих и си взех два екстракт кита. Тези, които са от типа кит с охмелен екстракт, кило захар и вода. Бях много обнадежден, но истината е че и двата кита са пълен боклук. Станаха повече от отвратителни. Почти съм сигурен обаче, че вината не е в мен. Китовете си имаха гаден вкус и мирис, както при отварянето на кутията, така и след ферментацията, така и след дълго отлежаване от няколко месеца. Предполагам, че са били много стари (въпреки срока на годност). Няма как китовете да са толкова отвратителни и хората по света да ги правят. И така от четене и гледане на клипове в нета и мислене за комбинации между сух екстракт, малц, китове и т.н. стигнах до извода, че най-добрия вариант е да мина на all-grain. Поръчах си малко малц и мая от Виктор, както и една тенджерка и започнаха първите опити.
Първата бира я запланувах като максимално близък клонинг на Pilsner Urquell. Използвах следните неща:
за 13 литра бира
3 кг малц на Болярка
0,25 кг CARAMUNICH TYPE 2
5 гр Нъгет на 90 минути от варенето
24 гр Saaz на 60 мин
13 гр Saaz на 40 мин
13 гр Saaz на 12 мин
Втората е със същата рецепта, само че вместо малца на Болярка, ползвах пилзенер малц. Идеята беше да видя какъв, ще е вкуса при единия и другия малц. Това обаче няма да стане поради няколко причини. При първата бира, за съд за майшуване ползвах пластмасовата кофа, която е и ферментора и има канелка. Сложих в нея 1m2 метална мрежа за комари и мислех, че всичко ще е наред. Самото майшуване, обаче беше пълен ад. Колкото и вряла вода да добавях, термометъра все показваше че температурата е ниска, мрежата ми издра много ръцете, температурата в различните части на съда беше много различна. В крайна сметка след един час изцедих течността и я сложих да ври. От тук натам всичко мина добре, охладих я във водна баня. До 20 градуса, я охладих за около 20 мин. Исках да достигна температура около 10-12 градуса, за Saflager W-34/70 дрождите. Най-добрия начин се оказа, да сложа тенджерата в хладилника за през нощта. Сутринта сложих уорта и стартера в кофата и почнах да приготвям втората бира. Този път реших да майшувам в тенджерата. Загрях вода до 75 градуса, сложих зърното и тъй като разполагам с готварска печка на дърва, сложих тенджерата в далечния край на огнището. Получи се повече от добре, за цялтото време, градусите мръднаха само с 1-2 от целевите 69. Използвам единично майшуване на 69 градуса. След края, пресипах всичко пак в пластмасовия ферментор, само че този път в него сложих едно перде с едрина на плата като на тензух. През него уорта се филтрира идеално и лесно. Сварих бирата, охладих я пак в хладилника и я заредих във втора кофа с другата половина от стартера. При първата бира, получих уорт със захарност около 7,5 %, като цяло много зле, ефкетивност под 60%. При вотрата получих около 12,5% захарност, и ефективност около 80%, което е в пъти по-добре. След седмица откалих и двете бири и запазих маята за трета. И двете бири бяха с 3,5% захарност, което значи че ферментацията е приключила. Опитах ги. Първата беше с много леко тяло и учудващо почти бистра и доста газирана заради по-дългия маркуч на водния клапан. Втората е доста по-плътна, по-малко газирана заради купешкия воден клапан и доста по-мътна засега. Вкуса и на двете беше доста добър, направо чудесен. Разликата с гадните китове е толквоа огромна, че не може да се опише. Сега чакам доферментиране и отиват за един месец да отлежават.
Вчера приготвих трета бира, но този път пробвах да направя 28 литра. Използвах следните неща:
1 кг Munich Malt Type 1
0,58 кг CARAMUNICH TYPE 2
4,5 кг малц на Болярка
25 гр нъгет на 60 мин
20 гр Cascade на 20 мин
20 гр Cascade на 8 мин
Ползвах схемата като при втората бира. Този път цеденето стана по-трудно заради повечето зърно, но пак постигнах 80% ефективност. Накрая уорта беше със 11,3% захарност. Сложих маята и 2-3 часа след това вече взе да бълбука.
Като цяло свиквам, но като нямам приспособено оборудване, някои неща стават доста трудно. Като начало трябва да си намера по-голям казан за да мога да варя повече бира наведнъж. Вчера използвах две тенджери и не е много удобно така, въпреки че пак стана. Другия проблем е маш тюн-а. Гледам хората по света ползват приспособени охладители за вода и напитки с двойно дъно, та ще мисля нещо подобно.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот cervesa » 21 Яну 2013, 09:58

Бравос! В пробата се ражда опита.

Малко превишаваш количеството на хмела-за лагерните бири,каквито целиш,като ориентир на 100л мъст -100гр-120 гр./Нъгет.иначе ще горчи за лагер,за тъмните е нужно повече хмел.Не е нужно да вариш повече от 60 мин,ако не гониш сгъстяване на мъстта (повишаване на екстрактното съдържание).Слагай 90% от хмела когато заври,след 50 мин ,останалите 10%,за 10 мин. и охлаждай.Препоръчвам ти да пробваш първо с ейлови дрожди.Отлежаването на лагера е при сложна температурна схема,при ниски температури (-1С) ,пък и ейла можеш да си го пиеш на третата седмица.
Аз го почвам още на втората ;)))

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 21 Яну 2013, 15:10

Варенето го правя по-дълго заради пилзенер малца. На някои места пишат че тъй като пилзенер малца се суши при по-ниски температури за да се постигне по светъл цвят, при което в него присъства доста S-methyl-methionine, от който се получава DMS, диметил сулфид. При по-дългото варене, диметил сулфида се изпарява, това е и една от причините да не се вари с капак. При другите малцове, 60 мин били достатъчни. Не знам колко е от значение и до колко има DMS, но в случая не ми пречи да го сваря 30 мин повече и затова не рискувах.
А за хмела, обичам доста горчива бира. Това е и една от причините да търся варианти да си я правя сам. От това което се продава в БГ, единствено Pilsner Urquell ми е добре горчива и ароматна, всичко друго ми е блуткаво, а тя е с 35-40 IBU. Като гледам вие слагате 2-3 пъти по-малко хмел от мен. Спрямо повечето ми приятели, ако бирата на мен ми е добре или леко слабо горчива, на тях им е прекалено горчива. Напоследък си взимам и Бритос като намеря в София, тя е добра като горчивина, но пък има други забележки.
Отлежаването ще го направя при температура 3-4 градуса, с такава стая разполагам. Мисля че ще е достатъчно, пък ще видим. Првата бира, май ще я бутилирам и ще я пия скоро и ще пропусне периода с отлежаването, че нямам търпение, а тя нали стана доста лека и май няма да се нуждае от много време.
Между другото, по една от рецептите за клонинг на Pilsner Urquell, за 100 литра бира се слагат 255 гр жатец на 60 мин, 96 гр на 40 мин и 96 гр на 12 мин. Това си е почти половин килограм хмел, но наистина бирата е много ароматна.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот cervesa » 21 Яну 2013, 18:05

Аз също съм привърженик на по-горчивите бири-значи ще ти харесат моите;)
Съветът ми беше с цел от многото хмел някой да не се разочарова от резултата.
Но като знам какъв горчив пелин продават и хората го пият -то една по-горчива бира всеки ще я преглътне-особено с подходящо (по-тлъсто:) мезе : :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2013, 20:44

Значи може да не е на гранули, а на шишарки и там грамовете са по друг начин.
И Жатеца пък е с много малко алфа киселини, затова се и слага по много.
Можеш да си спестиш от него ако първо слагаш Халертау (близки са по произход и аромат, но Халертау е със 7 % алфа), после за финиш ръгай Жатец колкото искаш той няма да вдигне много ИБУ-то , а само аромата.
Ми ако искаш да си ги сравним след март - аз също отлежавам 10 л. Бохемиан Лагер (разбирай Пилзен Уркуел почти)
Доколкото си спомням ти миказа че имаш много мека вода , което е основа на добрия лагер, така че ...
Мисля че ще успееш.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 21 Яну 2013, 20:53

@cervesa
Оооо, да ти кажа честно, сигурен съм че повечето хора няма да ми харесат бирата, точно защото съм си я мислил по мой вкус. Ама нали е важно на нас да си ни харесва :) Само да стане хубава и да я бутилирам и ако си от София, ще направим една форумна среща да разменим опит и бира :)

@victoryvt
Рецептата е за гранули. Предполагам точно заради алфата и аромата се слага повече. За да вдигна горчивината сложих нъгет, иначе рецептата е само с жатец. С удоволствие ще сравним биричката, ако трябва ще ти пратя по моя човек, който е от Търново за да видиш как е станала. Гледам че на доста места пишат че за IPA и Pilsner Urquell ползват сухо охмеляване за да се повиши аромата и вкуса. Вие пробвали ли сте.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот victoryvt » 21 Яну 2013, 21:54

Досега не съм, но за тази много силната съм нагласил една унция Халертау :)
Мисля да я слагам след като я преместя от първичната ферментация за вторична, ще махна утайката и ще добавя хмела, така ще вдигна аромата , но няма да се увеличи горчевината.
Имай пред вид, че има и негативни мнения за сухото охмеляване - казват че остаал един вкус на трева или храсталак (как се превежда grassy на български :?: )
Ще разберем, важното е да има материал.
И мезе ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот vsd » 21 Яну 2013, 22:27

Да ти кажа, опитах да сваря в 200-300 грама вода много малко жатец за да видя как е вкуса. След 5 минути варене, вкуса беше горчив, а си миришеше точно на окосена трева. Това ме притеснява за да не пробвам.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот cervesa » 22 Яну 2013, 09:21

Правил съм сухо охмеляване за 1 седмица на стаут-2 пъти с шишарки .
Няма такъв кеф.Имам още някоя бутилка,пия си ги скришно- сам, докато варя :D .
Ако успея да запазя някоя ,на първата сбирка (надявам се да е скоро) ще донеса!
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Моите опити за биричка

Мнениеот dragor » 03 Мар 2013, 10:36

vsd написа:Здравейте, реших да ви опиша първите ми опити за домашна биричка. Миналата година се запалих и си взех два екстракт кита. Тези, които са от типа кит с охмелен екстракт, кило захар и вода. Бях много обнадежден, но истината е че и двата кита са пълен боклук. Станаха повече от отвратителни. Почти съм сигурен обаче, че вината не е в мен. Китовете си имаха гаден вкус и мирис, както при отварянето на кутията, така и след ферментацията, така и след дълго отлежаване от няколко месеца. Предполагам, че са били много стари (въпреки срока на годност). Няма как китовете да са толкова отвратителни и хората по света да ги правят. И така от четене и гледане на клипове в нета и мислене за комбинации между сух екстракт, малц, китове и т.н. стигнах до извода, че най-добрия вариант е да мина на all-grain. Поръчах си малко малц и мая от Виктор, както и една тенджерка и започнаха първите опити.


Правенето на бира от типа кит е за начинаещи.Аз лично съм направил доста кита.Искам да споделя,че резултатите са много добри при белгийските Brewferm.При английските получаваме по голямо количество за сметка на качеството.Би ли споделил какви китове използва.Благодаря
Последна промяна dragor на 03 Мар 2013, 17:28, променена общо 2 пъти
dragor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Мар 2013, 09:28

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron