Светла бира със снежна вода
Публикувано на: 23 Дек 2012, 20:13
Отдавна чета относно необходимостта от мека вода за повечето светли бири - пилснерите например.
Дават се примери за различни градове и техните води (параметри за твърдост, пеха и т.н.) и знаейки моите такива - виждам че няма как без корекции по водата да направя истински пилснер.
Някой може да каже - е това с водата вече е прекалено, но истината е точно такава - светла бира се прави с мека вода.
Не случайно и името им - пилснери идва от чешкия град Пилзен, известен с много меката си вода.
Отитах да преваря водата си и съответно калциевата твърдост се намали, но пехато се вдигна от 7.4 на 8.5 до 9 почти.
Така подготвена водата пак не става за светла бира заради високото пеха.
Налага се да се ползва или кисел малц, или кисел майш, или киселинна пауза (35-40гр.).
Днес реших да пробвам с дъждовна вода или по-скоро със вода от сняг. Напълних един казан 40л със сняг, утъпках го да събере повече и след това се започна едно разтапяне ...
Пехато на снежната вода се оказа под 7, а именно 6.7-6.8.
Бях подготвил предварително в едно бурканче кисел майш, но там ударих на камък - пехато не беше паднало под 5.4 (а трябваше да е 3.5).
Как се прави кисел майш и/или кисел малц, ще пиша по-подробно в друга тема, но след като успея да постигна задоволителен резултат.
Размесих на 40 гр. и държах така 20 мин., вдигнах на 53 и така още 20 мин., сетне 66-67 за няма и час, йодната проба - добра , но въпреки това качих на 72 и задържах 20 мин, после 78 и промиване.
Варенето се случи за час и 45 мин. като постепенно доливах по малко, защото прецедих с повече вода.
Ефективността обаче излезе доста добра. Сега имам 12 л. на 12% от 2.2кг. зърно (2.1 малц и 100гр. царевичен грис за пяна)
Охмелих на 4 пъти така - 75мин.-11гр. Халертау с 7%
45 мин. 6 гр. Халертау 7%
15 мин. 11гр. Халертау 7%
5 мин. 6гр Жатец (Saaz) 3.2%
В момента охлаждам, ще прецедя и заквася със стартер от дрожди Нотингам. Ще ферментирам в по-хладна стая на около 16-17гр.
За цвета и вкуса ще докладвам по-късно.
Дават се примери за различни градове и техните води (параметри за твърдост, пеха и т.н.) и знаейки моите такива - виждам че няма как без корекции по водата да направя истински пилснер.
Някой може да каже - е това с водата вече е прекалено, но истината е точно такава - светла бира се прави с мека вода.
Не случайно и името им - пилснери идва от чешкия град Пилзен, известен с много меката си вода.
Отитах да преваря водата си и съответно калциевата твърдост се намали, но пехато се вдигна от 7.4 на 8.5 до 9 почти.
Така подготвена водата пак не става за светла бира заради високото пеха.
Налага се да се ползва или кисел малц, или кисел майш, или киселинна пауза (35-40гр.).
Днес реших да пробвам с дъждовна вода или по-скоро със вода от сняг. Напълних един казан 40л със сняг, утъпках го да събере повече и след това се започна едно разтапяне ...
Пехато на снежната вода се оказа под 7, а именно 6.7-6.8.
Бях подготвил предварително в едно бурканче кисел майш, но там ударих на камък - пехато не беше паднало под 5.4 (а трябваше да е 3.5).
Как се прави кисел майш и/или кисел малц, ще пиша по-подробно в друга тема, но след като успея да постигна задоволителен резултат.
Размесих на 40 гр. и държах така 20 мин., вдигнах на 53 и така още 20 мин., сетне 66-67 за няма и час, йодната проба - добра , но въпреки това качих на 72 и задържах 20 мин, после 78 и промиване.
Варенето се случи за час и 45 мин. като постепенно доливах по малко, защото прецедих с повече вода.
Ефективността обаче излезе доста добра. Сега имам 12 л. на 12% от 2.2кг. зърно (2.1 малц и 100гр. царевичен грис за пяна)
Охмелих на 4 пъти така - 75мин.-11гр. Халертау с 7%
45 мин. 6 гр. Халертау 7%
15 мин. 11гр. Халертау 7%
5 мин. 6гр Жатец (Saaz) 3.2%
В момента охлаждам, ще прецедя и заквася със стартер от дрожди Нотингам. Ще ферментирам в по-хладна стая на около 16-17гр.
За цвета и вкуса ще докладвам по-късно.