Как се вари бира в кухнята

Модератор: Martin

Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 17 Ное 2012, 12:59

Най-после и аз да успея да сваря нещо, че все нямаше време досега.
Та за да не тичам постоянно нагоре надолу до гаража с казана на газ, реших да се преоборудвам с нещо по-малко което да се събира на всякакъв кухненски котлон или термоплот.
Ето го : Тенджера от инокс (хром-никел) 14л. от висок тип.
PIC915.jpg


Понеже в момента нямам още от немските специални малцове, реших да си направя малко тъмен карамелен от светлия на Болярка.
Ето как : отмерих 200 гр. , сложих ги в тавичка, налях 300 мл. топла вода и всичко отиде във фурната на 50 гр за 4 часа.
Целта е леко да се озахари малца. За съжаление - не се получи добре.
След това - 1 час печене под фолио на 120 гр.
Резултат - по-скоро бисквитен или кафен малц, а не карамелен, но с много добър аромат на печено и на кафе.
Смлях общо с него 2.7 кг. малц (2.5 светъл, 0.2 тъмен) доста надребно, но късно видях.
Размесих с 9л. вода на 60 гр. като кашата падна на малко под 55.
PIC916.jpg

Оставих така 20 мин. (протеинова пауза), след това вдигнах до 62-63 за главното озахаряване.
PIC917.jpg

Още 30 мин. на тази температура - от време на време включвах за малко котлона за да поддържам температурата.
Тук действа основно бета амилазата, като създава малтоза - ферментируема захар.
Алфа-амилазата действа , но съвсем слабо.
След това вдигнах плавно до 72гр. (в рамките на 15 мин.) и оставих там още 30 мин.
PIC918.jpg

Забележете колко различен е цвета в сравнение с този при размесването !
Направих йодна проба :
PIC919.jpg

Цветът на йода не се променя - следователно няма повече нишесте за разграждане !
Следва покачване на температурата до 76-78гр. като се внимава да не се подмине нагоре от 78, защото после прецеждането ще стане ужасно бавно (коагулират белтъци и запушват каналите)
През това време си подготвям водата за промиване 9л. И тук сгреших ! Трябваше да е поне 12л.
Водата за промиване трябва да е на 78гр. точно.
Промиването извърших с новия ми лаутер-тюн - външен съд - кош за отпадъци, на който съм монтирал канелка за бидон. Вътрешният съд е една кофа 18л. с разпробито на решето дъно. Тя влиза в долния съд точно до ръба си и стои на 4-5 см. над дъното му.
С кранчето на канелката се регулира силата на струята и скоростта на промиване.
PIC920.jpg

Целта е да върви с достатъчна скорост за да не се охлади много кашата, както и да не е много бързо - защото няма да се отмият добре захарите и няма да имаме ефективност.
Това е въпрос на опит, след едно две варения се свиква.
Първият един литър го връщам обратно защото е мътен. След това започвам да доливам отгоре, като ползвам една бъркалка нарешетена като душ - да разпръсква струята вода нашироко. Така не се рзбуртва леглото от зърно.
По средата на процеса сменям приемащият съд и започвам подгряване на прецеденото, а в същото време се допрецежда в друг съд, който прехвърлям с канче периодично, така не се губи време в чакане.
Ето заврялата мъст :
PIC921.jpg

След 10-15 мин врене добавям малко горчив хмел, понеже имам един стар - сложих повече от нормата му - 7 гр.
След 30 мин.врене добавих 7 гр. ароматен хмел Жатец (чешки - Saaz), и 15 мин. преди края още малко от него 4-5 гр.
Общото охмеляване се получи доста, но предимно в аромата, по-малко във вкуса.
Охлаждането направих като потопих тенджерата в долната част на лаутер-тюна и периодично през канелката му източвах стоплилата се студена вода и допълвах с нова.
След 30 мин. охлаждане вече имах температура 35 гр. и започнах финалното цедене през тенух в кофа,
на три пъти изхвърлях утайките в тензуха и преливах отвисоко бистрата течност във ферментора - така тя се и аерира добре.
PIC923.jpg

Финална плътност на мъстта - 15%, доста висока - това е заради малкото вода за прецеждането. Ще се получи по-малко, но по-плътна (високо-екстрактна) бира - и с по-силен алкохол.
Него ще го сметнем след края на първичната ферментация.
Или ако си направя ебулиометър :)
PIC924.jpg

Дрождите подготвих 1 час преди посяването, като ги рехидрирах с малко топла вода в буркан, после добавих малко охладена мъст и една лъжица глюкоза.
Когато ги посях вече бяха шупнали.
Тая сутрин клапанът беше на 6.
PIC925.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 03 Дек 2012, 00:05

Днес отворих една 2-у литровка от тази бира ...
Много съм доволен !
Цвят - кафяв до амбър, пяна гъста леко жълтее, аромат сладникав, хмелов, вкус рязък - с горчив послевкус, но много приятен.
Алкохол - доста, хваща от втората бира, а след третата ...
Предполагам е около 6 % алкохола.
Мисля че съм уцелил един силен английски кафяв ейл или може би американски (заради силното охмеляване).

brown-ale.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 05 Дек 2012, 13:13

Ето и светлата от първата партида в кухнята :

svetla1.jpg


състав :
2.4кг. светъл малц БГ
10гр. хмел Нъгет - горчив стар и изфирясал
10 гр. ароматичен хмел Жатец на две добавки - 30мин. преди края и 15 мин. преди края.
Дрожди Нотингам,
ферментация на около 19 гр. 7 дена, газировка на 20 гр. 7 дена и 7 дена отлежаване като последния е в хладилника на 5 гр.

gotova-brown-ale-mini.jpg
gotova-brown-ale-mini.jpg (2.12 KiB) Прегледано 25019 пъти
svetla-mini.jpg
svetla-mini.jpg (2.43 KiB) Прегледано 25019 пъти
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот dido the great » 11 Дек 2012, 00:31

здравейте бирени братя
ето един мой опит
рецепта: германска пшеничена бирa
5 lb pilsner malt
4 lb wheat malt
и двата малца са на weyermann
майшуване single infusion(майш при една температура) 69 C 60 мин
5 мин преди края се прави lautering-претакане на пивната мъст(wort)
майша се прави с 13л. вода
отделяне на пивната мъст и доизвличане на веществата от малца с още 9 л при 75 С(sparging) за 20 мин.
[attachment=3]2012-12-08 11.51.44.jpg[/attachment]
хмел:cfj(7,5%) 11,5 gr 60 min
cfj(7,5%) 8,5 gr 5 min
ibu-16,8
хмела е на булхопс от тазгодишнита реколта
[attachment=2]2012-12-08 17.05.13.jpg[/attachment]
а тук майка ми,която е първа пивоварка, аерира пивната мъст с въздушна помпа за аквариуми
дрождите са sefbrew wb
[attachment=1]2012-12-08 17.27.45.jpg[/attachment]
[attachment=0]2012-12-08 17.58.49.jpg[/attachment]
а тук бирата ферментира 14 дена при около 16 С,заедна с бирата от предното варене ,която е белгийски трипел
а докато чакам тези две партиди да станат
[attachment=4]2012-12-10 22.33.00.jpg[/attachment]
пия червеният английски ейл ,който вече е готов и стана по-тъмен отколкото трябваше.
между другото ще съм изключително доволен да дискутирам домашното пивоварене с всички вас
НАЗДРАВЕ
Прикачени файлове
2012-12-08 17.58.49.jpg
2012-12-08 17.27.45.jpg
2012-12-08 17.05.13.jpg
2012-12-08 11.51.44.jpg
2012-12-10 22.33.00.jpg
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот dido the great » 11 Дек 2012, 00:43

нещо бъркам със снимките
съжалявам
dido the great
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 10 Дек 2012, 23:48

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 21 Дек 2012, 17:54

Ето и следващия готов кафяв ейл :

brown-ale.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот Hristo » 09 Яну 2013, 09:26

Нещо не ми е ясно - какво се случва между майшуването и пресипването в лаутер тюна? Малцът в началото не се сипва директно в тенджерата, а се слага в марля. След това марлята с малца се маха и се изхвърля, а мъстта се пресипва в лаутер тюна? Или и малцът отива в лаутер тюна?
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 09 Яну 2013, 10:54

След майшуването в тенджерата има тензух в който са малцовите трици и извън него е само течност.
Аз правя така (правех, защото вече не ползвам тензуха, а директно в тенджерата майшувам) - изваждам тензуха с мокрите трици, изсипвам го в лаутъртюна на дъното, разпределям го добре да легне и сипвам отгоре течността от тенджерата.
Изчаквам малко и отварям канелката - първият литър тече мътен и с частици, връщам го отгоре да се прецеди пак и след това започвам да събирам в същата тенджера, която съм измил междувременно.
В кофа с бързовар съм подготвил водата за промиване на 78 гр. - започвам да вливам по едно канче отгоре и да следя да не остане сухо, след като събера нужното количество оставям да се доизтича, а тенджерата слагам на котлона да се вари, по някое време като спре да тече - добавям и последното събрано.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот Hristo » 09 Яну 2013, 11:45

Разбирам, значи тензухът се слага вътре в лаутер тюна. Това не ми беше ясно. Благодаря.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Как се вари бира в кухнята

Мнениеот victoryvt » 09 Яну 2013, 14:27

Не, не се слага вътре в лаутертюна, а съдържанието му се изсипва вътре.
После го измиваш за следващия път.
Аз вече не го ползвам.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron