Моята първа тъмна бира-със светла душа!!!
Публикувано на: 22 Окт 2012, 19:21
Най-накрая сколасах да си сваря тъмна бира.
Започвам с всички необходими съдове,уреди и съоръжения и материали:
Най-важни са качествените суровини - Проверено!
Рецептата, която мислех да използвам е на една Тъмна баварска бира оразмерена към 15л готова бира, понеже такъв ми е капацитета. Ако правя 20л имам проблеми при варенето, че е на ръба на тенджерата.
Суровини:
Светъл малц - 3375гр
Caramunich Type 2 - 210гр
Carafa Type 2 - 180гр
Малцът го смилам сухо с моята валцова мелничка
Така изглежда смления светъл малц
Водата за озахаряване е 11литра,
това е тенджерата, в която озахарявам и варя
На нея съм монтирал дигитален термометър, който отчита температурата през процеса.
Източник на енергия ми е газова горелка с незнайна мощност.
Температурния режим на озахаряването беше:
Смесване при 38 градуса
белтъчна пауза - 20 минути при 50 градуса
озахаряване - 70 минути при 66 градуса
вдигане до 76 градуса и след положителна йодна проба спиране на огъня.
Следва процеса на прецеждане и отделяне на бирата от малцовите трици. Тук всеки е намерил за себе си най- ефективния начин и средства. При мен изглежда така:
използвам офис кошче за боклуци
,
което поставям във ферментатора ми ( който е кофа от строително лепило)
Последните няколко пъти в офис кошчето слагам допълнително и една ситна метална мрежа
След като изсипя горещата бира в кофата, започвам да източвам от кранчето и да връщам обратно течността, докато не потече достатъчно бистра течност. Самите малцови трици задържат по фините частици.
През това време е сложена вода да се топли до температура 78 градуса, с която ще промием допълнително малцовите трици, защото в тях има доста екстракт.
След като и промиването е налице, събраната "бира" я връщам в тенджерата и започва мощно загравяне до температура на завиране. В моя гараж тя е 93,5 градуса.
След като заври бирата започвам отчитане на време. Цялото варене продължи 90 минути. След първите 15 минути добавих горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%. Дозата за охмеляване е 70мг/л, което след малко изчисления ми показа ,че трябва да добавя 12,5 гр хмел, като преди това измерих че имам за варене 18,48литра.
Ароматичен хмел не съм слагал, защото по презумция при тъмните пива се набляга на вкуса и ароматите на специалните малцове.
След 90 минути варене, беше време за скоростно охлаждане.
Използвам серпентина направена от 5м медна тръба с диаметър 8мм.
Горещата бира я изсипвам в това бидонче и в него поставям и серпентината, която я включвам към чешмата
Охлаждането от 93 градуса до 26-30 става за около 30 минути, много е важно да е бързо. Коагулиралите белтъци и частици от хмела се събират на дъното на съда. Следва източване на охладената пивна мъст, аз я прецеждам и през една допълнителна месингова мрежичка.
След прецеждане имах 15л течност за ферментиране. От нея отделих 10%( 1,5л), които ще изполвам при бутилирането.
След замерване със захаромер екстракта беше 12,5%
Междувременно съм подготвил пивните дрожди - около 6гр Safale S04 , които своевременно посявам и затварям ферментатора. Пълня водния клапан с вода и го оставям на спокойствие. Температура при която ферментира е 18градуса.
Следва....
Започвам с всички необходими съдове,уреди и съоръжения и материали:
Най-важни са качествените суровини - Проверено!
Рецептата, която мислех да използвам е на една Тъмна баварска бира оразмерена към 15л готова бира, понеже такъв ми е капацитета. Ако правя 20л имам проблеми при варенето, че е на ръба на тенджерата.
Суровини:
Светъл малц - 3375гр
Caramunich Type 2 - 210гр
Carafa Type 2 - 180гр
Малцът го смилам сухо с моята валцова мелничка
Така изглежда смления светъл малц
Водата за озахаряване е 11литра,
това е тенджерата, в която озахарявам и варя
На нея съм монтирал дигитален термометър, който отчита температурата през процеса.
Източник на енергия ми е газова горелка с незнайна мощност.
Температурния режим на озахаряването беше:
Смесване при 38 градуса
белтъчна пауза - 20 минути при 50 градуса
озахаряване - 70 минути при 66 градуса
вдигане до 76 градуса и след положителна йодна проба спиране на огъня.
Следва процеса на прецеждане и отделяне на бирата от малцовите трици. Тук всеки е намерил за себе си най- ефективния начин и средства. При мен изглежда така:
използвам офис кошче за боклуци
,
което поставям във ферментатора ми ( който е кофа от строително лепило)
Последните няколко пъти в офис кошчето слагам допълнително и една ситна метална мрежа
След като изсипя горещата бира в кофата, започвам да източвам от кранчето и да връщам обратно течността, докато не потече достатъчно бистра течност. Самите малцови трици задържат по фините частици.
През това време е сложена вода да се топли до температура 78 градуса, с която ще промием допълнително малцовите трици, защото в тях има доста екстракт.
След като и промиването е налице, събраната "бира" я връщам в тенджерата и започва мощно загравяне до температура на завиране. В моя гараж тя е 93,5 градуса.
След като заври бирата започвам отчитане на време. Цялото варене продължи 90 минути. След първите 15 минути добавих горчив хмел Нъгет със съдържание на алфа горчиви киселини- 10,4%. Дозата за охмеляване е 70мг/л, което след малко изчисления ми показа ,че трябва да добавя 12,5 гр хмел, като преди това измерих че имам за варене 18,48литра.
Ароматичен хмел не съм слагал, защото по презумция при тъмните пива се набляга на вкуса и ароматите на специалните малцове.
След 90 минути варене, беше време за скоростно охлаждане.
Използвам серпентина направена от 5м медна тръба с диаметър 8мм.
Горещата бира я изсипвам в това бидонче и в него поставям и серпентината, която я включвам към чешмата
Охлаждането от 93 градуса до 26-30 става за около 30 минути, много е важно да е бързо. Коагулиралите белтъци и частици от хмела се събират на дъното на съда. Следва източване на охладената пивна мъст, аз я прецеждам и през една допълнителна месингова мрежичка.
След прецеждане имах 15л течност за ферментиране. От нея отделих 10%( 1,5л), които ще изполвам при бутилирането.
След замерване със захаромер екстракта беше 12,5%
Междувременно съм подготвил пивните дрожди - около 6гр Safale S04 , които своевременно посявам и затварям ферментатора. Пълня водния клапан с вода и го оставям на спокойствие. Температура при която ферментира е 18градуса.
Следва....