Вчера отворих първата бира. Бих казал - бира е, харесва ми. Доволен съм от първия резултат. Нямах търпение да я чакам да отлежава в хладилник и отворих на третия ден. Газировката е перфектна, няма странични вкусове и аромати, нестандартни за бира. Направих й етикети, абе общо взето ентусиазма е голям, сега трябва и малко повече опит и майсторлък и нещата ще се получат. Отзивите на приятели, които я опитаха - "Супер е, жалко че е малко и трябва да си допием с Ариана
"
Единственото, което леко ме притесни е, че е доста мътна. Наистина е седяла малко в хладилник, но дали след още някой друг ден ще се избистри, не знам. Може би трябва да обърна внимание на стъпките след варене и охлаждане - един whirlpool и внимателно преливане към ферментатора. Предполагам ще ме посъветвате да ползвам ирландски мъх или BIERSOL за бистрота или пък дълго охлаждане. Като се сипе както трябва има хубава пяна, но лошото е че след около 5 мин пада и остава почти без пяна.
Междувременно колегата 5th-hokage (Тодор) ме покани на гости, за да попия малко опит и да видя оборудването. Почерпи ме с една от неговите бири от кегератора и сега мога да кажа, че моята беше на 90% като неговата с изключение на бистротата. Почерпи и една за вкъщи - PUNK IPA 2010 - CURRENT, беше уникална, но като видях колко вида хмел + сухо охмеляване - ще я отложа за по натам. Научих доста тънкости и видях какво оборудване да си набавя за следващата варка. Като цяло мисля да си сглобя една автоматична бъркалка за стартера и бъркалка за майша от моторче за чистачки + захранване от компютър, както посъветва Виктор. Отделно за тази бъркалка ще си измисля някаква стойка за над казана, на която да мога да закрепвам и термометър, както и бързовара за процеса на варене.
Ето няколко снимки: