От много време се каня да сваря копие на вероятно най-добрата бира, която съм опитвал.
The Liquid Mistress. Не знам дали защото ми беше първата опитана крафт бира, изпита на едно уникално място, но не ми излиза от ума.
Намерих в нета и рецепта, за която се твърди, че е дадена от технолога на пивоварната.
Странна и нелогична рецепта:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/r ... ess-clone-При над 7 кг зърно ферментират едва 23 литра на 15*В. Ефективност под 50%. Аз изкарах около 28 литра на 17,5*В
Поради липса на част от съставките в магазина, се наложи да ги заменя с приблизителни еквиваленти, да закръгля количествата и да си карамелизирам сам ръжения малц. (Трети път това няма да си го причиня! Въпреки страхотния вкус на кара-ръж.)
Съставки:
2,8kg Pale ale
2,7kg Munich II
(Трябваше да е 5,3kg Munich I, но нямаше толкова)
0,3kg Caramunich II
0,3kg Melanoid
0,5kg Caraamber
0,1kg Special W
0,5kg Rye malt (накиснат за час при 65*С, отцеден, подсушен и изпечен при 120-130*С до карамелизиране на вътрешността, после смлян след навлажняване... лоша идея, стана лепкав и задръсти мелницата на най-фино, смлях го на най-едрото)
0,05kg препечен ечемик
Общо 7,25 кг зърно.
Озахаряване в хладилна чанта.
Смесване 2,5:1 и поддържане на 66-64*С за 60'.
Доливане на около 4,5 литра вряща вода и дозагряване с бързовар до 72*С; 20' пауза.
Загряване с бързовар до 78*С.
Промиване. Вървеше много бавно в началото, после изненадващо за мен стана по-лесно и бързо.
Тръгна на 21*В, завърши на около 2*В. Изкарах 36 литра на 14*В и изхвърлих 2-2,5 литра на 2-3*В, нямаше къде да го събера.
Поради по-голямото количество мъст и по-високия екстракт се наложи да увелича хмела. Вместо описаните в рецептата времена и дози, сложих:
- 15гр Амарило и 35гр Сентениал за 25'
- 3гр мъх за 20'
- 35гр Амарило и 15гр Сентениал за 15'
- 50гр Амарило и 50гр Сентениал за 2' (сложих ги при спиране на варенето, но отчитам времето за пренасяне на казана до банята и започване на охлаждането)
- Още 50+50гр за сухо охмеляване.
IBU 52. (Охмеляването е необичайно. Използва се т.нар. 'hop bursting'. Четох, че при влагане на такива ударни количества хмел само в края на варенето горчивината се получава по малко по-различен начин, с друга реакция, която калкулаторите не отчитат. Би трябвало да е по-горчива от изчисленото, но горчивината да е по-мека.)
След варенето и прецеждането, без да се старая да изцедя всичко от утайките (и без това ферментора ми не можеше да събере всичко) изкарах около 28 литра на 17,5*В. 27 влязоха във ферментора, 1 замразих за газирането.
Засяване с 1,5 дози С-04 след рехидратиране и леко стартиране.
Сега чакам края на ферментирането, за да направя сухото охмеляване.
Проблемът е, че в неделя рано сутринта отивам командировка и се връщам четвъртък късно вечерта. Бутилиране най-рано петък вечер. Сухото охмеляване ще е 6 дни, вместо 4 по рецепта. Ще го преживея.