Един въпрос, кога точно течността е била 24 литра? Това е водата преди озахаряването или мъстта преди варенето?
Имаш загуби на доста места, изпаряването е едно от тях но да изпариш близо 40% от течността е странно.
Първо ще загубиш вода по малца някъде 20-35% в зависимост от оборудването. В последсвтие ако си мерил обема, преди да започне варенето имай предвид, че течността е гореща и заема повече място, отколкото охладена. Разликата е около 4%. После в зависимост как преливаш може да имаш още загуби. Изпарената течност при варенето трябва да е от порядъка на 5-10% от обема на пивната мъст преди започване на варенето. По-малко от 5% не е добре, повече от 10% си е чиста загуба на енергия, в повечето случаи.
Винаги може да тестваш с вода, колко точно се изпарява за 10 мин и да си сметнеш за времето на варката колко ще се изпари.