Имам няколко въпроса постфактум.
1. Бирата я оставих да ферментира 1 седмица, видимите признаци приключиха още след 2рия ден. Ако правилно съм разбрал, дрождите умират изключително бързо, особенно без храна ( захар). Какво ще се промени в крайния резултат ако бутилирам бирата примерно на 3-4ти ден.
2. Алкохолността. Как точно се изчислява тя? Мерим захарността на бирената мъст преди ферментация и преди бутилиране. Двете стойности би трябвало след някакво изчисления да дадат относителния % алкохол? да? От там идва въпроса защо при мен преди бутилиране захарност нямаше (можеби моята любима теория за лакомите дрожди? )
3.Без да подценявам нуждата от дезинфекциране на всичко което иам достъп до бирената мъст, но все пак, лесно ли се заразява бирата ? Или просто си връзваме гащите за всеки случай.
4.Четох различни рецепти, различни комбинации от малцове, хмелове, дрожди. Ясно ми е че най-добрия вариант е пробата. Но все пак, ще има ли голяма разлика ако взема една рецепта (примерно сегашната) и сменя само един компонент? Например сега имам останали суровини, които са малко за цяла варка. Дали мога да си направя експеримент - да добавя малко друг малц в комбинация със стария, подобно за хмела? Дрождите подозирам че не трябва да се мешат(нали имаше нещо че се избиват едни други)
5. Имам един познат който твърди че чака бирата 2-3 дена да ферментира и после директно я пие ? Реално така се лишаваме от газировката? Мен ми звучи като мързелив и бърз начин да пиеш домашна бира