Бях се зарекъл да не варя, докато не си направя бирения сетъп. Но червеният ейл почти свърши, търкаляха ми се 3 кг pale ale malt, купени за експерименти по озахаряване, пих една хубава бира, която исках да имитирам... А и да пробвам помпата за бирена мъст.
Та реших да сваря имитация на Triple C golden ale. Писах за нея в "Бирите, които опитваме". Светъл ейл с 5,3 алкохол, 32IBU и три вида хмел. На етикета пишеше "рецепта 234", но като не намерих такава рецепта, заложих на пълна импровизация.
Материали :
- малц - 5 kg Pale ale
- хмел - 20 gr Chinook, 25 gr Citra, 25 gr Centennial
- 2 gr ирландски мъх
- 1 пак. Нотингам
Двутемпертурно озахаряване в хладилна чанта с multistricke повишаване на температурата.
Планът беше размесване в съотношение 2,5:1, 45' на 67, доливане на 3л кипяща вода за загряванв до 72, 15' пауза, доливане на 5,5л кипяща вода до 78 и промиване с остатъка до 7:1.
Бях задал н калкултора паузите да са съответно 69, 74 и 80 градуса, за да компенсирам загубата на топлина.
Вместо разбъркване трябваше да ползвам бирената помпа, засмукваща от дъното през оплеткта от 1,5м мека връзка и изливаща под повърхността през надупкан маркуч.
Нещата не протекоха по план.
Първият и основен проблем - малцът се уплътняваше около оплетката под действие на циркулиращата мъст. Това спираше циркулацият начесто. Налагаше се да бъркам, което предизвика допълнителна загуба на топлина и здраво оплете меката връзка. В резултат имах по-голяма загуба на топлина при първата пауза и освен страйка, се наложи да доподгрявам с бързовар. Всяко зло за добро - тествах загряване на майша с 2кВт бързовар, намален до около 80 процента със семисторен регулатор и не загоря, даже го ползвах за бъркалка.
В крайна сметка температурната схема се оказа:
- 55' на 69-64 градуса
- 20' на 72 градуса
- 40' промиване с трикратно вливане в хладилната чанта (източвам колкото мога, наливам 1/3 от водата за промиване, рабърквам, опитвам рециркулация, източвам)
Йодната проба беше ОК още след първата пауза. Изобщо забравих да меря рН.
Крайното източване направих с онова приспособление от надупчена обърната фуния, справи се по-добре от уплетената мека връзка.
В крайна сметка изкарах 22 захарност преди промиването и общо 28л на 12 преди варенето.
Т.е. 3,36 кг захари или 67 процента екстеактивност.
Отдавам лошата екстрактивност на няколко неща:
- 3 кг от малца бяха стояли доста време след смилането
- само 2,6:1 вода за промиване, поради разхода на вода за страйк
- недобро източване на мъстта преди вливане на новата вода (ползвах фунията едва на края, а тя вади до сухо)
Като цяло, лошо промиване. Имаше лека сладникавост на триците след промиването.
Варих в бидон с 3кВт бързовар, вреше си както трябва, не се наложи намаляне на мощността.
Охлаждах непринудително - възползвах се от ниските температури навън, покрих бидона с напоена с окорон кърпа и затворих капака. На другия ден беше около 18 градуса, докато прецедя падна още.
След варенето изкарах около 21л на 15,4 захарност, което щеше да даде повече алкохол от желаното. Разредих с преварена охладена вода до 13 процента захарност.
Охмеляването:
- 10 гр. Чинук за 60'
- 2гр. мъх за 15'
- 10гр. Чинук и по 15 гр Цитра и Сентениал за 10'
- предвидил съм по 10гр Цитра и Сентениал за 5 дни сухо охмеляване след бурната ферментация. IBU 32. Това беше планирано. След разреждането, не знам, трябва да преизчисля.
Цветът и бистротата са идеални.
Съмнявам се да остане толкова бистра след ферментацията.
Ферментирам на терасата. Бидонът го облякох с една моя черна тениска, да му пази тъмно, вкарах вътре един нагревател (копие на предлаганите преди време в е-магазина) и с един контролер от алиекспрес поддържам 17-18 градуса.