Здравейте,
Днес беше студен ден на терасата, но като цяло мисля че се справих с варенето на бирата. Голям Мерак II
Смесих малца в един тензух.
- тензух
- Стартираме с водата за озахаряване
Загрях до 64 градуса и цопнах цялото количество малц. Не можах да го направя в една марля и се наложи да го разделя на в две торбички. Едната се развърза и стана мазаляк.
Увеличих температурата на 72-градуса. И направих около 20 минути киснене на малца в това състояние.
Направх йодна проба, стори ми се че всичко е наред. На първата не и повярвах и направих втора, йода не промени цветът си.
- йодна
Направих промиването с 9 литра вода. Малца беше утроил размерите си и не се събра в гевгира, после го изтървах и той плисна на плочките направих всичко в бирена мъст, но не се отказах
.
След което успях да събера всичко в тенджарата, която до ръба ми се струва че е 14 л или ми се иска
.
- бирена
Изчаках да заври и засякох 1 час. На 1-вите 10 минути сложих 20 грама по рецептата, после нещо се отнесох и сложих 30 гр.
Разнесе се супер аромат на хмел. Надявам се да не съм я вгорчил.
Охладих за 3 ч. 40 минути до 23 градуса и сложих 5 гр дрожди Нотингам. Сториха ми се малко и сложих още 2 гр.
Като цяло има пулс на водния клапан, но утре ще видя дали има пяна.