С какви дрожди е тая бира ?
Чак пък да не може за толкова време да се избистри в хладилника ?
Пробвай следващия път с S-04, US-05 да видиш разликата.
Ето ти рецепта за US-05 :
1kg. Pale malt (гръцки примерно)
0.5 кг. караамбър
0.3 кг. карапилс
---------------------
1.8 кг. общо (нарочно малко повече, че да има и повече бира)
вода за майша 5.5л.
вода за промиването 7.5л.
-------------
общо 13л.
Трябва да добиеш малко под 10л. пивна мъст за ферментацията - обаче намери бутилка от мин. вода от 11л. поне, щото в 10 ще е малко.
Хмел - Нъгет за вгорчаване (че е по-евтин) примерно 15-16гр. (от мин.поръчка за 50гр.)
Цитра за аромат - 10гр. за 5мин. и 10 гр. за 0мин. (след като спреш варката)
Цитра за сухо охмеляване - 30гр. сложени в чорапче от тензух или друга материя на 4-тия ден от ферментацията когато дрождите вече са поприключили. Вътре в него сложи нещо тежко и неръждаемо (вилица, лъжица, нож
) и го вържи с конец здраво. От време на време го размърдвай нагоре-надолу да "пуска".
Забави бутилирането с два дена да може сухото охмеляване да даде аромат - да речем бутилирай на ден 10-ти от заквасването.
Заради сухото охмеляване бирата пак ще мътнее, но ... ще впечатлиш комшулука
(След бутилирането - хмела от сухото не се хвърля а се замразява, ползваш си го за горчив другата варка, нищо че е бил 30гр. - можеш да го разделиш на две за две варки.)
За дрожди S-04 - вместо нъгет - чалънджър, но 20гр. , вместо цитра - аурора, щир.голдинг или каквото решиш английско/словенско и без сухо, защото те не стават за сухо.