Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Модератор: Martin

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Martin » 16 Сеп 2015, 09:26

Повечето пъти и аз съм имал такива люспички, да не те притесняват, даже и да отидат в бутилката, падат после на дъното като утайка. Не съм се замислял от какво са, остават след пяната, повечето залепват за ферменатора отстрани на линия, но някои остават да плуват. Бутилирай без да се притесняваш.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 16 Сеп 2015, 20:56

Днес опитах номер две. След едва два дни в хладилника. Свеж вкус, усеща се малцовата нотка на Мюних 2. Малко по-слабо тяло и по-малко хмел от номер 1 (чист пейл ейл), идеята беше да е по-лека и ненатрапчива, като за жената.
Добра газировка, но все още нетрайна пяна с едри мехури, не съм очаквал друго за два дни.
Изображение Изображение

Но ще си я пия сам. Има лек едва осезаем пластмасов послевкус. Горещият силикон не трябва да влиза в контакт с гореща пивна мъст.
Ще я варя пак, като направя маштюн с бирената помпа.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот martinmgm » 17 Сеп 2015, 01:46

Рано и е още. Остави я поне 3 седмици на по-хладно и след това няколко дни в хладилник на около 4-5 градуса. Тогава ще разбереш какво си направил.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот victoryvt » 17 Сеп 2015, 08:21

Пластмасовият вкус не е от пластмасата, а е от висока температура на ферментация. Може да се дължи и на диви дрожди. Но най-вероятно е от прекалено топлото време.
Стига разбира се да говорим за едно и също "пластмасово".
Купи си някоя белгийска бира и сравни и може да се окаже че това което не харесваш в твоята, ония го продават даже по-скъпо на хората.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 18 Сеп 2015, 07:59

Не мисля, че е от температурата. През цялата ферментация поддържах 17-19 градуса.
Сигурен съм, че е от горещия силикон, с който бях залепил маркуча към фунията за прецеждане. В един момент открих, че се е стопил и потекъл. Не както тече от пистолета, по-скоро полутечен. Хубавото е, че се усеща само на първите глътки, после се свиква :(

И като говорим за пластмаси.
Тези силиконови маркучи, които ползвате, променят ли си цвета при продължителен контакт с вода? Купих някакви италиански, след последното ползване ги оставих за нклк дни накиснати във вода и от прозрачни станаха матово бели. Мисля от тях да ползвам за моя вариант на брюър мастера. Помпата ми дойде, но поради липса на захранване не съм я тествал.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот bojo » 18 Сеп 2015, 23:36

В чиста вода незнам, но в разтвор с окорон или сода на люспи побеляват след по-продължително накисване. Хубавото е, че после си възстановяват прозрачността, ама не са като нови.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот mayosha » 19 Сеп 2015, 20:39

Не знам какво точно е този "горещ силикон", но предполагам знаете, че има различни видове пластмаси/сликони/гуми/найлони, които са подходящи за хранителни цели, а има и такива, които не са.

Това с пластмасите си е за цяла тема, според мен, особено, когато се използват при висока температура. Как преценявате дали маркуча за преливане, мрежата за прецеждане, ферментатора (например, пластмасов бидон) и всякакви пособия около пивоваренето са направени от подходящ материал?

Ако става въпрос за маркучи за преливане на течности, обикновено си пише дали стават за храни и напитки. Ако нищо не пише – по-скоро не са подходящи.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 20 Сеп 2015, 08:49

Горещ силикон е това, с което работят пистолетите за лепене. Едни полупрозрачни пръчки, които се топят от пистолета. Бях убеден, че материалът е полиетилен (подходящ е за хранителни цели), но определено не е.

Бидоните ми са ХДПЕ за варене и ЛДПЕ за ферментор. Различни видове полиетилен.

Новозакупената помпа (не вярвах, че нещо толкова евтино и малко ще върши такава работа, хвърля на 2 метра) китайците я продават като годна за хранителни цели.
Останаха само маркучите. На тях такива маркировки няма, но се надявам да са ОК, след като всички тук ги ползват. Ще направя един тест - ще сваря нарязан на ситно маркуч във вода и ще видя дали ще й промени вкуса. Не е много научно, но поне ще знам дали бирата после ще става за пиене (така отхвърлих един вид мека връзка).

А, да. Бутилирах номер 3. Червен ейл с цитра. 26 литра с очаквана захарност след газировката 4,9. Вече е страхотна, дори негазирана. Оставя твърде силен горчив послевкус, който би трябвало да намалее след отлежаване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 03 Окт 2015, 20:45

Изображение
Това е сайдера, който бутилирах преди малко. Мога само да се надявам бирата ми да стане толкова бистра някога...
Последна промяна victoryvt на 05 Окт 2015, 09:03, променена общо 1 път
Причина: От моята първа бира - че до моя първи сайдер ... Моля да се поства в правилните места.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Моята първа бира, моля за оценки и съвети

Мнениеот Dejmos » 09 Окт 2015, 10:15

Колеги, от самото начало се чудя едно нещо.
Медта.
Нали медните съединения са отровни и не е препоръчително хранителни продукти да контактуват с мед. А ние ползваме мед на много места - медна тел в оплетката на мека връзка или нацепена медна тръба при прецеждането, медни и месингови фитинги, та дори медни казани.
Ясно, че след като толкова хора по цял свят я ползват, не е опасна в пивоварството. Но защо, какво предотвратява извличането на вредни медни съединения, още повече в киселинната среда на майша?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron