Днес имах малко свободно време и ъпгейднах техниката с изолации - на ферментатора и на казана. Прилагам малко снимки:
Изолирана ел. тенджера с каменна вата:
Ферментатора, изолиран с 10мм дунапрен отдолу и 2 мм дунапрен отстрани и целия обплепен с алуминиево тиско:
Кутийка за термометър и захаромер от остатъчни материали:
Изолацията на фермнтатора я направих с дунапрен 2 см, за дъното 10 см и алуминиево фолио навсякъде. Изолацията на казана е с каменна вата, изрязана по него и залепена с алуминиево фолио. Направих и една дунапренена кутия ей така между другото, за да запазя здрави за по дълго термометъра и захаромера.
Казана днес го взех от Еконт и го тествах с вода до макс. Имам няколко притеснения:
1. На казана му трябва около 2 часа докато стигне до кипене при това с капак. За озахаряването е ок, но как ще се справи с варенето нямам представа. Дали е ок да го правя с капак или да мисля някакво 1kW бързоварче да му помага?
2 Изникна ми и друг въпрос - ако казана става и за варене, как да направя охлаждането след това, при положение че нямам серпентина и мислех да го правя на водна баня с лед? Мога да изсипя залата течност в две баки и тях да охладя и след това от тях да прецеждам? На този ел казан няма как да направя водна баня.
Благодаря!