1. Някои колеги се оплакват от своенравните си керамични котлони, които си саморегулират температурата. Ако твоят е такъв, варенето ще е по-добре на газ. Озахаряването вероятно ще е по-лесно на керамиката.
2. Бидонът е подходящ. Възможно е да не успееш да уплътниш добре капака и да губиш СО2. Това не е проблем, някои колеги правят ферментация без воден клапан. Само ще трябва да си следиш остатъчния екстракт, вместо да чакаш да спре бълбукането. Няма нужда да дезинфекцираш съдовете и оборудването, използвани преди и по време на варенето. Но всичко, до което ще се докосва охладената пивна мъст, трябва да е добре измито и дезинфекцирано.
3. Да, трябва ти съд за горещата (промивната) вода. Тя е повече от водата за озахаряване. Обемът на съда за озахаряване и за промивната вода са горе-долу еднакви. Ако имаш възможност да контролираш температурата, можеш да стоплиш водата за промиване във ферментора с бързовар. Предвиди си време за стоплянето й, да не се окаже, че си минал температурните паузи и вече грееш майша към 78*, а още нямаш гореща вода за промиване.
4. Това е подходящ вариант за малки варки - до 5-6 кг малц. Иначе носенето на казан с вряла мъст ще е приключение. Подготви си капак за казана и някаква бъркалка. Не е желателно да е дървена. Трябва да са дезинфекцирани. Като сложиш казана в легена, затвори с капака, да не замърсиш с нещо по време на охлаждането, ще сипваш лед, ще сменяш охладители... Можеш да минеш и без разбъркване, но така ще отнеме около 3 пъти повече време и вода. Препоръчвам да започнеш охлаждането само с течаща студена вода и да слагаш леда едва в края.