Да не забравите коледната бира!

Модератор: Martin

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот MadButcher » 20 Ное 2017, 18:09

Жена ми вика: "Няма ли да свариш нещо с канела, дижнджифил... ама да не е високо алкохолна!". А пък малкия ми син предложи в събота да сме правили нещо за Коледа(елхи и украси), казах им да се украсяват, аз ще варя "коледна" бира. Та скалъпих следната рецепта:
малцове:
3.5 kg - Pale Ale (70%)
0.5 kg - Melanoidin (10%)
0.5 kg - CaraBelge (10%)
0.5 kg - Carapils (10%)
хмел:
10 g - Columbus, 50 min
25 g - Huell Melon, 10 min
25 g - Huell Melon, 5 min
друго:
150гр. джинджифил, корен на кубчета, обелен - 15мин.
20гр.канела на прах - 15мин.
100гр. кори портокал - 15 мин.

Толкова хубав цвят(амбър) докара при варенето и като брулнах канелата му разказа играта и на амбъра, и на бистротата. В крайна сметка 24л. с начална плътност 13.5Р вече ферментират.

дрожди: Safale US-05
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Bones » 20 Ное 2017, 19:00

Пробвай другия път с канела на кори. Сухо "оканеляване".
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот lukata » 21 Ное 2017, 23:46

Аз пък си мисля,че ще се избистри след време...ама и мътните бири не са лоши :D
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 65
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Dejmos » 22 Ное 2017, 23:34

Моят опит. Не е баш бира, но е с канела.
Правих брага (нещо между бира и медовина) с 12гр канела на прах в 10 литра течност. След бутилирането оставих половин литър в хладилника в незапечатана бутилка. Почти месец мина и още не се е утаила канелата. Явно ако се ползва канела на прах е необходимо принудително избистряне. Какво точно - да кажат по-опитните.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот IvayloSf » 24 Ное 2017, 13:13

Аз правих тиквена с канела, кориандър, джинджифил, карамфил и кардамон - всичко смляно, на 3тия ден добавих 50 гр. кориандър на зърна. След 10 дена за газиране и 1 седмица в хладилника е бистра почти като лагер - не съм бистрил с нищо. (подправките бяха 300 гр, на 38 литра бира). Не мога да си обясня защо не ви се избистря.
IvayloSf
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 23 Апр 2017, 09:39

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот MadButcher » 24 Ное 2017, 14:50

Моята я заквасих в неделя и още ферментира. Мисля че ще успея да я избистря. Студено и желатин, няма къде да отиде.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот Martin » 24 Ное 2017, 15:32

Желатина събаря протеин, няма да помогне за канелен прах.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот MadButcher » 25 Ное 2017, 08:43

Така е.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот peshcobg » 07 Дек 2017, 16:05

Здравейте,

Аз също сварих коледна бира по следната рецепта:

Начална плътност (OG): 18,4°P
Крайна плътност (FG): 4,8°P
Алкохол (ABV): 7,5%
Цвят (SRM): 11
Горчивина (IBU): 25
Газировка: 4,5 г/л CO2

Озахаряване:
Pilsner - 5,1 кг
CaraMunich II - 0,4 кг
Wheat - 0,4 кг
CaraAroma - 0,1 кг
Печен ечемик - 0,05 кг

Вода: 18 л + 16 л
Озахаряване: 60 мин / 68°C
Промиване: 78°C
Обем варене: 27 л
Плътност варене: 13,2°P

Варене:
Hallertau - 30 гр / 60 мин
Cascade - 30 гр / 10 мин
Cascade - 30 гр / 5 мин

Джинджифил (пресен, нарязан на тънко) - 30 гр / 5 мин
Канела - 2 клечки / 5 мин
Мед - 500 гр / 0 мин

Варене: 70 мин
Обем ферментация: 21 л

Ферментация:
Дрожди: Safale S-04
Основна: 14 дни / 20°C

Исках да бъде с дрожди T-58 но нямаше в магазина.

Бирата се получи добре, но джинджифилът и канелата не се усещат много.

Наздраве!
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Да не забравите коледната бира!

Мнениеот MadButcher » 13 Дек 2017, 13:00

Моята коледна се осра! две каси и половина бира Фъф канала!
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron