Юли месец съм кум и реших една от изненадите да бъде домашна бира за събитието. Та няма особено време до 15 юли, затова тази събота направих 2 поредни варки в един ден. Ето какво сътворих:
Варка №11 - Ромбус American WheatPilsner Malt (Светъл малц) - Гърция - 3кг.;
Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Гърция - 3кг. ;
Общо - 6кг малц;
Вода за озахаряване - 18 литра, вода за промиване - 27-30 литра;
Озахаряване
- 45 минути на 65-66 градуса;
- 72 гр. 10-15 минути /йодна проба/;
- Машаут на 78 гр.;
Варене 70 минути;
Huell Mellon 20 гр @10 min;
Huell Mellon 15 гр @ 40 min;
Mandarina Bavaria 10 гр @ 40 min;
Huell Mellon 10 гр @ 60 min;
Amarillo 10 гр @ 60 min;
Amarillo 15 гр @ 4 дни;
Citra 10 гр @ 4 дни;
Chinook 15 гр @ 4 дни;
Дрожди - BRY-97 11гр. кратък стартер за 2 часа, докато се вареше и охлаждаше с малко пивна мъст и преварена вода с захар на магнитната бъркалка;
Начална P: 11P, 31-32L;
Екстрактивност: 58%;
Ефективност: 75%;
IBU: 40
Очаквано ABV: ~6%
--------------------------------------
Варка №12 - English IPA -
по рецептата на колегата nikolay.illov , но поизменена с цел по-високо IBU
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция - 5.3кг.
CARAAROMA® Карамелен малц - 0.1кг;
Munich Malt Type 1 (Мюнхенски малц тип 1) Вайерман Германия - 0,6кг.
Общо - 6кг малц;
Вода за озахаряване - 18 литра, вода за промиване - 27-30 литра;
Озахаряване
- 50 минути на 65-66 градуса;
- 72 гр. 10-15 минути /йодна проба/;
- Машаут на 78 гр.;
Варене 70 минути;
Cinook 20гр. @ 50 min;
Fuggles 30гр. @ 30 min;
Nugget 30гр. @ 30 min;
Challenger 10гр. @ 10 min;
Cascade 15гр @ 4 дни;
Chinook 15гр @ 4 дни;
Citra 15gr. @ 4 дни;
Дрожди -Nottingham Ale , насипни 11гр.. кратък стартер за 2 часа, докато се вареше и охлаждаше с малко пивна мъст и преварена вода с захар на магнитната бъркалка;
Начална P: 11P, 31-32L;
Екстрактивност: 62%;
Ефективност: 73%;
IBU: 53
Очаквано ABV: ~5%
------------------------------
Днес пшеничената бълбукаше, IPA-та все още не. След това се сетих, че взех нов ферментатор и той има допълнителен капак, който съм пропуснал да разпробия, и го направих днес. т.е. наложи се да отворя ферментатора за 1 мин, дано нещо не съм объркал с това отваряне. И двете са на температура от около 22-23 градуса, в хола. Днес е по-хладно, така че може и около 20 да стигне. Дали съвпадение или не, но и двете излязоха на около 11P след варене.
Равносметката - 2 варки за 1 ден си е доста трудоемка работа, добре че имаше помощници. И двете варки мисля да прелея във втори ферментатор за сухото охмеляване и цел по-бистра бира. Силно се надявам всичко да се получи както трябва, тъй като съм обещал за сватбата да има домашна бира - около 100 бутилки.