Още една начинаеща :-) :-) :-)

Модератор: Martin

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 28 Окт 2015, 00:21

:D Мая допълнително не съм слагала, но бирата стана превъзходна! Прецедената леко помътня, но не много и си е направо бистра в сравнение с другата. Пяна - кремава и плътна, само цветът стана по-тъмен. Може би трябва да варя мааалко по-малко или да увелича леко количеството вода, не знам. Ще експериментирам при следващата варка. А, да! И удря в главата като твърд алкохол :lol: Явно е силничка 8-)
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Yaskata » 20 Ное 2015, 12:41

Lunna, браво и добре дошла :)!
за начало всичко изглежда супер.
а сега и снимка ако покажеш ... ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 11 Яну 2016, 23:24

Изображение
С малко закъснение :lol: Това е филтрираната бира, след първата ферментация, но преди да сложа мъстта за вторичната. После съвсем леко помътня. След този опит повече не сме филтрирали, но се каним отново да пробваме.
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Yaskata » 12 Яну 2016, 13:09

Изглежда супер! :clap:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 13 Яну 2016, 22:51

Май е време за издънка.
Моля, ако някой е изпадал в подобна ситуация, да сподели.
Става въпрос за следното: в понеделник и вторник варих съответно обикновен ейл и стаут (по рецепта от книжката, само че прибавих и малко Кара арома, освен Карафа и Карамюних; общото количество на "цветните" малцове е около 30 %). Засях с дрожди, както си му е реда, и ... фал. Нито едно избълбукване от клапаните до ден днешен и от двата ферментора. На първата поне се измести водата в клапана, но на втората и това не се случва. Първата варка е с 4 кг малц, 28 литра вода - общо 16 л за ферментация, 10 гр. дрожди Нотингам; втората - 3 кг малц, 21 литра вода - общо 13 литра за ферментация, 8 гр. дрожди Нотингам. Темпартурата в стаята е от 19 до 21 градуса. Като цяло обаче има движение - виждам разни парчета да се движат нагоре-надолу, има утайка. Не се стърпях и преди малко взех проби. Рефрактометърът отчита на едната 9% Brix ( при OG - 16.5%), и 8% Brix - на другата (при OG - 13.9%) - т.е. все пак има някаква ферментация. Въпросът ми е: има ли вероятност да не стане бирата и на какво би могло да се дължи това? При същите условия при предишни варки винаги още първия ден има бурна ферментация, като най-силно ври около 24.я час.
Ето и снимки на клапаните:
На първата варка:
Изображение
И на втората варка:
Изображение
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот nikolay.illov » 14 Яну 2016, 02:59

Не се притеснявай! :)
Щом се вижда движение на пластовете, а и пада екстракта ( и без да го пресмятам си е паднал доста... - 9 от 16,5 с рефрактомер е идеално за 2-3 дни от началото на ферментацията ). Най-вероятно от някъде - между клапана и капачката на ферментора излиза въздух. Сложи си носа съвсем близо до основата на водния клапан и вдишай леко..ще усетиш аромат на хмел :D , това означава че не сте уплътнили добре. Но и за това няма нужда от притеснение, много колеги правят "отворена ферментация" - без клапан, без плътно затваряне ( разчита се на освободения СО2 да защитава бирата от достъп на кислород )
Не си снимала целия ферментор - предполагам че има пяна.. :D
Чиърззз!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 14 Яну 2016, 09:40

Показанието на рефрактомера ли цитираш или преизчислената стойност ?
Защото ако е самото показание - от 16 на 9 (реално е 4.2%) и от 14 на 8 (4.3%) си е един нормален краен резултат за такива бири и всъщност ферментацията вече е приключила.
На първата снимка водата в клапана е тръгнала в посока към ферментатора , което ще рече че налягането в него е по-малко, а не по-голямо. А това става след като ферментатацията е приключила и температурата в него е спаднала, тъй като няма отделяне на топлина вече и поради това - въглеродният двуокис в него се доразваря още малко в течността и от там пада леко налягането и клапанът засмуква вода.
Според мен е имало много бърза и бурна ферментация, която е останала незабелязана.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот lunna » 14 Яну 2016, 21:17

Благодаря.
Да, аз също забелязах, че водата е в обратна посока, но не знаех защо. А на втория ферментор клапанът потъна днес. Явно силиконът е поддал и няма уплътнение. И на двете бири има следи от пяна, но вече спаднала.
Надявам се да не стане гаф.
След като е минала ферментацията, мога ли да вадя бирата вече, или да изчакам до седмия ден?
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот victoryvt » 15 Яну 2016, 09:26

Не каза за показанията на рефрактомера ?
От там и решението дали е приключила ферментацията.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Още една начинаеща :-) :-) :-)

Мнениеот Clarion » 15 Яну 2016, 16:04

Гледайки снимките - и аз използвам абсолютно същите "ферментатори", сините капачки и уплътняване на водните клапани със силикон. Когато имам съмнение за херметичността просто оказвам бавно съвсем малък натиск отстрани на ферментатора (разбиай стисвам го :-) ) и ако водата в клапана тръгне леко нагоре значи всичко е наред. Другото което забелязвам със "сините" капачки е, че след 2-3 използвания понякога се сцепват лекичко при поредното поставяне, което (обикновено в края на деня когато вече е тъмно :-) ) не се забелязва. С белите капачки, които нямат твърда запушалка, която по принцип пада в "галона", нещата са още по-зле и се отказах окончателно от тях.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron