По-скоро зависи от конкретните условия на тенджерата, изолация, котлон, обеми и т.н.
Нещо много малко ми се вижда само 3-4 гр. разлика при тебе.
Все пак на 3кг. вода с около 70гр. добавяме 1 кг. малц с около 20гр. (най-общо казано)
Ако имаха еднакви спец.температури (но те нямат) щеше да падне на 57 градуса.
Може би при тебе имаш инертност на котлона - докато сипваш и разбъркваш малца с водата той доподгрява още.
Има такъв калкулатор в http://www.brewersfriend.com/mash/
За 1.5кг. малц и 3:1 вода:малц при търсена 65гр. майш темп. и 20гр. на зърното - дава точно 71.2 гр. на водата преди размесването.
При мен , понеже ползвам не 3:1 , а с малко по-малко вода 2.5:1 някъде - ми се налага да загрявам над 72 водата, за да уцеля 65, но обикновено търся малко над 65 за повече тяло, а и да има запас за спадане.
Естествено, сега малца може и да не е на 20гр. , а да е на 30 и тогава сметките стават други.
А зимата пък още по-други - малцът е на под 15 гр.
(Между другото и там в тоя калкулатор е написано че всичко зависи от конкретния "сетъп" на пивоваря)