almus, мен ли имаш предвид?
Special W се води към белгийските малцове, но както и Виената, не е кафяв малц. Кафевия малц или Brown Malt е вид малц, точно както са Виена, Мюних, Карафа и т.н. Споменаваш за кафяв малц на Вайерман - Вайерман не правят кафяв малц и до колкото знам кафевия малц няма заместител, с други думи ако искате да спазите точно рецепта с кафяв малц, трябва да си намерите Brown Malt.
До колкото знам, brown ale може да стане и без brown malt, така че - въпрос на вкус
Като цяло обаче, за да стане бирата кафяв ейл, не трябва само да й е кафяв цвета. Началната захарност най-често е между 8 и 10-11%. Аромата трябва да е малцов, карамелен, плодов, без хмел или хмеловия аромат да е много лек и да се ползват английски хмелове. Горчивината и газировката са ниски. Вкуса е карамелен и плодов, отново без да се усеща хмел.
С други думи, ако ползвате жатец, перла, пилзен и виена малц, газировкат а е силна, както и началнта плътност, със сигурност ще стане хубава бира, но няма да има нищо общо с кафяв ейл.
Специално към brokenerror - моля те, не се обиждай от това което пиша - нямам това за цел. Сигурен съм че биричката ти е станала идеална, но за да препишем бирата ни към съответен стил, трябва да спазим изискванията за него.
Правих и аз преди една бира, която може да отиде към кафяв ейл като съставки и разбира се и аз сложих хмел към края на варенето и това ми беше голямата грешка. Хмеловия аромат се комбинираше с карамеления, усещаха се и двата, но не се допълваха и съответно бирата беше без всякакъв баланс. Хем имаш сладък аромат, хем охмелен, хем ти е приятно карамелена и сладка във вкуса, хем е доста горчива и някак си тези двете не си отиват и допълват.