Страница 2 от 2

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2014, 19:11
от almus
Връзката между гъстотата и пх-то не я знаех.Аз не ползвам пх метър.Използвам малко кисел малц и винаги слагам повече малц като общо количество спрямо водата.Бисквитения малц дава деликатен,нежен малцов вкус ,за разлика от карамюних,караамбър,special W,меланоидинен и т.н.Със Special W става чудесен кафяв ейл,леко ми е тежък на аромат,но е ок.
Според мен и нотингам и S-04 са подходящи,зависи на теб кои ти харесват.Може да заделиш малко мъст/3,4литра/ и да опиташ с нов вид дрожди,аз така правя.
При мен водата кипва при 97-98гр според моя термометър ,който е със медна сонда.Приемам го за верен,заради надм. височина.Озахарявам на 66,67,68 гр. и става добра бира.Може би има някои неща,които ние не знаем за озахаряването и т.н. и за това не винаги си харесваме резултатите,но е важен ентусиазъма.
Наздраве.

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2014, 20:20
от daniel.trifonov
За pH-то:
Имаме колиеството малц за варката. Той си има някаква киселинност, която за улеснение, макар и неточно ще приемем за константа. Ако към този малц добавим единица вода ще имаме киселинност Х, но ако добавим още една единица вода, то киселиността на разтвора ще намалее, т.е. ще отиде в посока към неутрална киселинност, заради буферната способност на водата. Не съм задълбавал много в подробности доколко силен буфер е киселинноста на малца, но определено има разлика в pH на майша в зависимост дали той е по-гъст или по-рядък.

Между другото така се приготвят и буферните разтвори за калибриране на pH-метрите. Разтвора представлява смес от соли с голяма буферна способност и сместа е в такава пропорция, че да даде определено pH. Дори и да се замърси малко разтвора с вода или слаба киселина или основа, то буферите държат pH-то относително непроменливо.

Поздрави!

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 21 Юни 2014, 22:35
от mirix
Вие си спорете но аз по вее от година си бачкам с Notingam. Това чудо е нещо средно между ейл и лагер. Идеална бистрота без ирландски мъх и изчистен вкус.

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 09:49
от almus
Да, сега разбирам за пх-то.
Мирикс, описваш мн точно нотингама.Нещо от10ч. ми се допива:)

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 09:57
от daniel.trifonov
:lol: Рано пиле - рано пее.
Следващата варка ще е с Нотингам. При първият ми опит с тях, това беше есента, нещо не тръгнаха нито в министартера, нито във ферментатора. Накрая от няма и къде заквасих с винени дрожди. За лош късмет се бяха заредили едни почивни дни и нямаше за кога да поръчвам други дрожди.

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 10:36
от almus
Би ли описал резултата от винените дрожди..

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 22:14
от daniel.trifonov
...изферментира много бързо, но като си гледам началната и крайна плътност не много пълно, а трябваше.
При еднотемпературно озахаряване на 67 градуса и OG=1,062 -> FG=1.024.
Не помня да се е усещал сладникав вкус.
Дрождите не се утаиха добре и много лесно се вдигаха от дъното като една мътилка, а не на парченца, парцали и т.н. Вкусът на дрождевата утайка беше доста силно горчив и не подхождаше на стила.
Това беше първият ми опит за амбър ейл. Следващият ще е по-добър ;-)

Re: Ordinary Bitter

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2014, 22:36
от almus
Така стана, когато използвах хлебна мая за опит.