Ordinary Bitter

Модератор: Martin

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот almus » 21 Юни 2014, 19:11

Връзката между гъстотата и пх-то не я знаех.Аз не ползвам пх метър.Използвам малко кисел малц и винаги слагам повече малц като общо количество спрямо водата.Бисквитения малц дава деликатен,нежен малцов вкус ,за разлика от карамюних,караамбър,special W,меланоидинен и т.н.Със Special W става чудесен кафяв ейл,леко ми е тежък на аромат,но е ок.
Според мен и нотингам и S-04 са подходящи,зависи на теб кои ти харесват.Може да заделиш малко мъст/3,4литра/ и да опиташ с нов вид дрожди,аз така правя.
При мен водата кипва при 97-98гр според моя термометър ,който е със медна сонда.Приемам го за верен,заради надм. височина.Озахарявам на 66,67,68 гр. и става добра бира.Може би има някои неща,които ние не знаем за озахаряването и т.н. и за това не винаги си харесваме резултатите,но е важен ентусиазъма.
Наздраве.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 21 Юни 2014, 20:20

За pH-то:
Имаме колиеството малц за варката. Той си има някаква киселинност, която за улеснение, макар и неточно ще приемем за константа. Ако към този малц добавим единица вода ще имаме киселинност Х, но ако добавим още една единица вода, то киселиността на разтвора ще намалее, т.е. ще отиде в посока към неутрална киселинност, заради буферната способност на водата. Не съм задълбавал много в подробности доколко силен буфер е киселинноста на малца, но определено има разлика в pH на майша в зависимост дали той е по-гъст или по-рядък.

Между другото така се приготвят и буферните разтвори за калибриране на pH-метрите. Разтвора представлява смес от соли с голяма буферна способност и сместа е в такава пропорция, че да даде определено pH. Дори и да се замърси малко разтвора с вода или слаба киселина или основа, то буферите държат pH-то относително непроменливо.

Поздрави!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот mirix » 21 Юни 2014, 22:35

Вие си спорете но аз по вее от година си бачкам с Notingam. Това чудо е нещо средно между ейл и лагер. Идеална бистрота без ирландски мъх и изчистен вкус.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот almus » 22 Юни 2014, 09:49

Да, сега разбирам за пх-то.
Мирикс, описваш мн точно нотингама.Нещо от10ч. ми се допива:)
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Юни 2014, 09:57

:lol: Рано пиле - рано пее.
Следващата варка ще е с Нотингам. При първият ми опит с тях, това беше есента, нещо не тръгнаха нито в министартера, нито във ферментатора. Накрая от няма и къде заквасих с винени дрожди. За лош късмет се бяха заредили едни почивни дни и нямаше за кога да поръчвам други дрожди.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот almus » 22 Юни 2014, 10:36

Би ли описал резултата от винените дрожди..
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Юни 2014, 22:14

...изферментира много бързо, но като си гледам началната и крайна плътност не много пълно, а трябваше.
При еднотемпературно озахаряване на 67 градуса и OG=1,062 -> FG=1.024.
Не помня да се е усещал сладникав вкус.
Дрождите не се утаиха добре и много лесно се вдигаха от дъното като една мътилка, а не на парченца, парцали и т.н. Вкусът на дрождевата утайка беше доста силно горчив и не подхождаше на стила.
Това беше първият ми опит за амбър ейл. Следващият ще е по-добър ;-)
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ordinary Bitter

Мнениеот almus » 22 Юни 2014, 22:36

Така стана, когато използвах хлебна мая за опит.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron