Привет от най-новите членове - аз и stoyanninov
Да видим сега дали сме достойни. Харесах тази рецепта за третата (потенциално фатална : ) варка за рождения ми ден. Защото е точно на изборите, пък като не се продава алкохол ще си пием домашна биричка.
Целта е светъл ейл, силно газиран, горчив и със силен аромат на хмел. Добре изстуден
(май още ми е лятно)
В резюме:
Малц - 7кг Pale Ale - Вайерман
Хмел - Магнум и Халертау
Дрожди - Safale S-04
Опитахме се да направим озахаряването по горната рецепта, но изпуснахме първите две паузи с по 3-4 градуса по-висока температура.
21л. вода
43*С - 20мин.
55*С - 20мин.
68*С - 45мин.
72*С - 15мин.
78*С промиване с 28л. вода
Имаме вече голям хидрометър, така че ще опитаме да сметнем алкохола накрая. Мъст преди варене 21*В, след охлаждане - 11*В
С охмеляването настъпи апокалипсиса
Не намерих кухненска везна, а поръчах повече, за да имам и аз пивоварни запаси за експерименти.
Та всичко е щедро и на око. Варихме общо 90 мин. след завирането.
Магнум - 40-50гр - 80 мин.
Халертау - общо към 150 гр. - 50, 20 и 5 мин.
Успех в охлаждането! Казана направо в дядовата центрофуга за мед. Градински маркуч влива отдолу, а малко маркуче оттича отгоре. Температурата на водата, която излиза беше 40-45* и после си имаш топла за миене на съдовете
Гордост
С прецеждането съвсем се изложих (на осмия час по нощите) и честичко изстисквах тензуха, което сигурно е много лоша идея. И преди това беше горчиво, но след цеденето направо разбива. Не ме плаши, защото това беше целта, само дето няма време да отлежи.
Маята пак ми изкипя по масата, но вече не се притеснявам толкова, след като миналия път Виктор ме успокои, че пак ще стане и беше прав.
Не сме много доволни от добива (ефективността), не можах да измеря обема, но по снимката предполагам ще прецените.
Сега ферментира (заквасена снощи въм 22ч.) бурно, при температура вътре в съда 23*С. Предполагам, че е добре да я преместя в мазето (не знам колко по-хладно ще е но със сигурност няколко градуса). Или пък постоянната температура е по-важна? И въобще как най-общо се отразява?
Чудя се и дали да газирам с мед. Миналата варка направих половината така и се чувстваше лека сладост. Ще балансира ли, или ще стане бълвоч с горчилката.
Благодаря за съветите и всичко!
До скори срещи